Финансираните процедури ин витро вече ще са четири

МС реши: Ще се дават пари и за трансфер на ембриони
0
Финансираните процедури ин витро вече ще са четири
Снимка: архив, БулФото

От три на четири се увеличава броят на процедурите, които финансира Центърът за асистирана репродукция (ЦАР), реши правителството.

Предвидени са и четири ембриотрансфера на ембриони, които преди това са били замразени – дейност, която досега не е финансирана от ЦАР.

За целта бюджетът на Фонд инвитро от 2018 г. ще бъде увеличен с 9 млн. лева.

Факт е и дългоочакваната промяна по отношение на онкоболни жени с репродуктивни проблеми. Жени с онкологични заболявания на възраст до 35 години ще могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители. 

Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта и перспективите на заболяването, а критериите за включване в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка една от пациентките, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, вече ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро процедури. По този начин ще бъде намален рискът от раждане на деца с генетични проблеми, ще се намали рискът от загуба на бременност, както и ще се скъси времето за постигане на бременност.

Сроковете за получаване на заповедите за одобрение на кандидатстващите двойки се съкращават от досегашните 10-12 месеца, на 2-3 месеца. Освен това данни за успеваемостта на лечебните заведения, както и на времето за чакане за включване в процедурите, ще бъдат публикувани на страницата на ЦАР.

Оптимизира се и съставът на Комисията към центъра чрез включване на специалист с опит в областта на образната диагностика.

Предвидена е възможност Центърът да осъществява самостоятелни проверки на лечебните заведения – договорни партньори, а директорът на ЦАР вече ще може, освен да прекратява договор с лечебно заведение, и да налага финансови санкции при констатирано нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари