КЗП: Клиентите на "София тур и Холидей" ще получат парите си

Застраховка професионална отговорност ще покрие щетите
20 дек 2017 12:07, Анисия Иванова
3
КЗП: Клиентите на "София тур и Холидей" ще получат парите си
Снимка: Reuters, архив

Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия прекратяване на дейността си туроператор "София тур и Холидей" ЕООД ще даде възможност на засегнатите потребители да получат обратно парите си за неосъществените пътувания. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

За целта на застрахователя трябва да се представят всички необходими документи – договор за организирано пътуване, касови бонове за извършените плащания, копие от полицата "Туроператорска отговорност" и други налични.

Още по темата

Маргаритов предупреди и за нелоялно поведение на търговците преди празниците в търговската мрежа и онлайн пространството.

"Особено сега при най-активното пазаруване има опити на търговците да мамят с фалшиви намаления, изкуствени промоции, че подаряват нещо към това, което се купува, а цената всъщност е по-висока и нищо не се подарява", даде примери председателят пред bTV.

В онлайн средата също се срещат подобни прийоми. "В момента, в който настъпва периодът на активното пазаруване, търговецът рязко вдига цената на определена група стоки, които са по-търсени, за да може следващия ден да анонсира едно "намаление", но то трябва да е от цената, на която стоката се продава поне един месец преди това", обясни Маргаритов.

Има и опити на търговци да ограничават отговорността си по отношение на рекламация на дефектните стоки или възможността за връщане на онлайн покупка при продажби от намаления, но това е незаконно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Правителството ще плати,за да няма протести по време на Европредседателството !
2
2
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Ето такива неща разследвайте. Какво става в последствие с такива случаи? Има ли осъдени, наказани и пр. или са си платили и са се оттървали и сега си харчат откраднатите пари? Това е много интересно. Най-вероятно второто, защото очевидно номерата със завлечени туристи, източени и фалирани фирми продължават. В нормалните страни има закони за тези работи и се лежи в затвора. Ние сме държава рай за мошениците и измамниците и ад за честните и почтени хора, които превиват гръб за стотинки.
1
0
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Интересно, какво стана с Демо Турс и лицата Диана Орелова и Ирина Симова, които завлякоха хилади потребители чрез нагла измама? Купихме билети, направиха ни резервация, прибраха парите и още същия ден, анулирали резервацията и не платили на самолетната компания. Изпратиха ни фалшиви билети, и чак на летището разрбахме, че на практика нямаме такива. Досега и лев не сме видели след толкова време, а и няма и да видим.