Омбудсманът ще може да разглежда и жалби срещу частници

МС одобри промени за повече правомощия на обществения защитник
26
Омбудсманът ще може да разглежда и жалби срещу частници
Настоящият омбудсман Мая Манолова. Снимка: архив, БулФото

Правомощията на омбудсмана се разширяват със законови промени, които правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме.

Предлага се включването на изрична разпоредба, според която омбудсманът ще може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор.

В момента правомощията му се разпростират само върху държавните и общинските органи и върху лицата, предоставящи обществени услуги. На омбудсмана се възлага също така да наблюдава и насърчава ефективното прилагане на подписани и ратифицирани международни актове в областта на правата на човека.

С цел постигане на още по-голяма прозрачност при избора на омбудсман, се предлага номинации да може да правят и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, а избирането на обществения защитник от Народното събрание да става с явно гласуване.

В допълнение към изискванията за заемане на длъжността се добавя изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
варангел преди 6 години
факт е че и да не ползваш парно след като по тръбите ти в апартамента минава топла вода за радиаторите на горните етажи то и твоите стаи се отопляват макар и малко да е това.И за това малко отопление плащаш за двустаен апартамент 25 лева на месец.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце ако е гледал контрола моя колега за пет години няма да има забележете само жип бмв коли незнаино колко жена и любовн ица и да издържа и двете семеиства баце поогледаи контрола че не ми харесва работата вирна нос и зе да се занимава с долнопробни глупости мисля да го потърпя още малко и да го дам да го видя колко е редове. щото моя от сутрин до вечер блъска с една кола пък тоя как забогатя не знам *** е време икономическа полиция да си гледа работата
8
2
 
3
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Не си права Майче ! Що така избяга ог 100 годишната партия ? На кой остави червените бабета ? На Баце ли ?
7
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 7 Има много хубави места по света, но я само да видим как като си продадеш панелката с ТЕЦ и ще си вземеш същият апартамент в същия квартал без ТЕЦ? Какво ли пък остава за друг имот!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Синдикати и Инспекцията по труда се правят, че не виждат несправедливостите в частния сектор, редно е някой друг да се заеме с тях.
5
2
 
1
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
Обмудсуоманката
4
0
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 3 Търсенето, Никъде в света го няма това- да не ползваш услуга, но да плащаш за нея, както НА Топлофикация с нейната сградна инсталация. Никъде!ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ, ЧЕ ТОВА СА РЕКЕТЬОРИ И ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ТИ КУПИ АПАРТАМЕНТА И С КОЙТО ЩЕ СЕ" ВЪЗПОЛЗВА" ОТ УСЛУГАТА НА ТИЯ РЕКЕТЬОРИ.
3
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 3 1 Милион домакинства плащат сградна инсталация. Та к'во искаше да ми кажеш?
2
4
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Кюстендилската сливова, кога ще махнеш такса "Сградна инсталация"? Нали това ти беше едно от главните обещания, когато стана Омбудсман? К'во ми говориш празни приказки в момента и замазваш обещаното от теб за народа?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възхищавам се на тая персона..