В ислямското училище в Момчилград: Ние не обучаваме терористи!

Финансирането идва от спонсори - например турската фондация "Диянет" и софийската "Балкани"
20 дек 2017 08:52, Елка Василева
96

Ислямското училище в Момчилград. Снимка: Дойче веле / Вилдан Байрямова

"Ние не обучаваме терористи. Това са деца, които обичат родината си", казва директорът на ислямската гимназия в Момчилград. Епортерката на Дойче веле Вилдан Байрямова посети тези дни училището. Ето впечатленията ѝ:

В необичайно слънчевия и топъл декемврийски ден звънецът за голямото междучасие отприщва на талази учениците към двора. Ако не знаеш, че си в такова специално училище, няма дори да помислиш, че това са някакви по-различни деца. А те и не са.

Виждам момчета с модерни прически, момичета с хиджаб, но и девойки в тесни клинове и впити тениски. Тук-таме срещам и недоверие: забрадените не позволяват да ги снимам. А ми се иска: облечени са като лалета с дългите си поли и тесните сака. Покрай мен минават две очарователни момичета, хванати за ръце - едното е забулено и в костюм, подчертаващ фината талия, другото носи тесни джинси и тиранти върху гръндж-ризата. Двата свята се държат ръка за ръка, но не бива да ги снимам: единият от тези два свята не ми позволява.

"Храмът е вътре в нас"

Унка Белчова от Велинград се е записала в училището по съвет на родителите си. Баща ѝ работи като шофьор в международния транспорт, майката - като управител на персонала в хотел. Толкова ѝ харесва тук, че направо не ѝ се иска да завършва. Желае да следва кинезитерапия в Националната спортна академия в София.

„Нямаме духовници в рода, но сме религиозни хора. Вярата ни помага, самата религия ни улеснява, принципите ѝ ни правят по-силни", казва момичето. И признава, че избягва шумните места и не ходи по дискотеки, защото не я привличат особено. "Изглеждам европейски, за разлика от други момичета. Не ходя с кърпа - нашата религия не ни задължава да се покриваме, храмът е вътре в нас", разказва ми с усмивка момичето.

Али Амуров от Велинград е от семейство на мюсюлмани, които изкарват прехраната си с търговия. Смята да продължи по пътя на духовенството - иска да следва в ислямски университет в Турция, след което да се върне в България като свещенослужител.

Хасан Михрин от Гоце Делчев и Юсеин Муса Кехайов от Велинград искат да се изучат за кинезитерапевти. А Омар Джихат Хатаб, също от Велинград, ми разказва, че мечтае да стане преподавател по физкултура или треньор по волейбол.

„Не всичко в интернет е истина" - хубав надпис за врата на библиотека. В нея няма служител на заплата, ученици-доброволци изпълняват тази функция. А в залата за обучение по информационни технологии в този ден срещам няколко момичета, които се учат на графичен медиен дизайн. Половината от тях носят хиджаб. Първоначално са смълчани, защото шаблонни въпроси като „Имате ли гадже?" явно ги смущават. Ами нямам, казва едното момиче и дискретно поглежда към монитора на своята съученичка, който в момента е изпъстрен с емотикони - сърчица.
Тези тихи момичета са навсякъде - пред компютрите, на благотворителната акция за кръводаряване, в кампанията за набиране на средства за сираци, по улиците на града, където отдавна вече никой не се обръща изумен от вида им.

Какво се изучава в това училище?

Какво училище е ислямската гимназия в Момчилград? Изцяло изпълняваме програмите на българското Министерство на образованието и науката, тук много често на проверки пристигат инспектори от министерството, обяснява директорът Ахмед Бозов.

Изучават се всички общообразователни предмети, които се преподават и в светските училища. Обучението се води на български език, учи се и английски. Арабският е дисциплина в първия гимназиален етап - 9-и и 10-и клас, но според поправките в Закона за образованието той става задължителен предмет и вече ще се изучава от 9-и до 12-и клас.

В задължителните дисциплини влизат и религиозните предмети - Коран и Керим, основи на ислямската религия, Сийер (Житие на Пратеника), история на религиите.

„Трите небесни божествени религии - християнство, юдаизъм и ислям - се изучават в 11-и клас, а в 12-и вниманието се насочва и към източните религии. Всички преподаватели са от България - по общообразователните предмети ги набираме от Кърджалийска област, а по останалите идват от цялата страна", разказва директорът Ахмед Бозов. Той самият е преподавател по история на религиите.

Училището е частно, разкрито е в съзвучие със Закона за вероизповеданията. Според този закон държавата финансира Главното мюфтийство, но не и пряко училището. Тоест, субсидията се получава от Мюфтийството, а после се разпределя по учебните заведения.

Към тези учебни заведения българската държава има един-единствен ангажимент: да контролира учебния процес.

Издръжката на един ученик струва около 15-16 лева на ден, семействата не плащат нищо. Финансирането идва от спонсори, като в различните периоди такива спонсори са например турската фондация „Диянет" и софийската „Балкани".

В момента в училището учат общо 141 момчета и момичета от Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и София. Много от завършилите тук следват по-късно медицина, фармация или инженерни науки в различни български университети.

Клеймото "инкубатор за ислямски терористи"

„Ние не обучаваме терористи, както се опитват да ни обрисуват. Това са деца, които обичат родината си. Нека разровят всички архиви и да видят дали завършилите тук общо 630 деца някога са попадали в криминалните хроники като крадци, убийци или заплаха за националната сигурност", казва училищният директор Ахмед Бозов. Концепцията за джихада не се изучава в това училище, добавя Бозов и дава собствено тълкувание на понятието, натоварено с толкова мрачна енергия. „Джихад означава да спасиш един човек, а не да го убиеш. Религиите винаги учат на добро, те са спасението от лошия път", обяснява учителят.

Не кради, не лъжи, не убивай, обичай ближния - това са ценностите и в исляма, и в християнството. А онези, които убиват в името на Аллах, са лъжци и терористи. И е недопустимо да се твърди, че главорезите от „Ислямска държава" представляват исляма - те не са представители на 1 милиард и 500 милиона мюсюлмани, категоричен е Бозов.

Добре, а какъв ислям се изповядва в България? На този въпрос Ахмед Бозов отговаря така: няма дефиниция за умерен, краен или радикален, за „топъл" или „студен" ислям.

„Как да определим един човек, който пет пъти дневно ходи в джамията - краен или умерен е той? Какъв е един християнин, който всеки ден пали свещ в черквата? Или богомолецът в синагогата - той какъв е? Ислямът, който се изповядва в България, няма нищо общо с този в страна като Саудитска Арабия например. Там едва сега разрешават на жените да шофират, а момичетата от нашето училище отдавна карат курсове, някои вече взеха книжки", разказва директорът.

Дали ще покриват косите си с хиджаб - това е въпрос на личен избор, казва още Бозов. Според него училището има единствено ангажимента да каже, че това съществува в тази религия. Без да се налага върху свободната воля на ученичките. Защото принудата не дава плод, заключава училищният директор.
 


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо просто не се опитате да погледнете на исляма от една друга гледна точка. Всички сме като овцете на където ни бутнат натам вървим. Българите ще сме една уникална нация и България ще е една уникална държава ако започнем да имаме наше мнение за нещата, а не да слушаме какво ни казват. Вземете да четете малко и ще видите, че не всичко което ви се представя е така.
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
точно вашата религ.произвежда терористи.Вие не можете да се цивилизовате.Поради религ.която изповядвате
62
2
 
3
 
! Отговори
Немил Газаев преди 11 месеца
Вие не се обучавате за терористи, както и сред вас няма *** въпреки че хванаха една ваша на калъп в Теклас, а за капак не убивате и деца, /бог да я прости малката Дамла!/
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ислямски училища в ислямските държави.В християнска България няма място за такива.Да се изнасят към Арабския полуостров.Ислямът е религия на Сатаната.Всички негови слуги ще горят в ада.
60
3
 
12
 
! Отговори
"-" преди 11 месеца
Религиозни училища в светска държава???
И управляващата власт в Бг разреши подобен прецедент???
Некомпетентноста и безхаберието на власта в държавата е шокираща!!!!
Е, в близко бъдеще очаквайте сериозни проблеми в обществото (меко казано).
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Краден/копиран Материал от други сайтове НЕ КОМЕНТИРАМ
58
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стойте си в турските села, изостанали ***
57
5
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 11 месеца
Репортерката на Дойчевеле въобще не е пристрастна. Тая дали си вярва, че някой ще и повярва. В тия училища съм 100% убеден, че децата които учат там един ще обикалят улиците с брадви и ножове и ще режат главите на друговерците.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До хюго бос до 49
Случая с Буново води до поръчка на ДС!!!Турците са агенти на ДС и бързо ги умъртвиха да им затворят устата
Погледни от друга гледна точка. Всички атентати в България са направени от русофили или комунисти.....все шумкари я на ВМРО,ДС и шумкари
55
22
 
8
 
! Отговори
Аллах е Велик преди 11 месеца
Защо спорите като Исляма от векове ВЕЧЕ!!! е българска религия?Нали има български мюсюлмани или се отричате от тази опорна точка или пък мюсюлманин не е българин?!?!
54
7
 
13
 
! Отговори
Бай Тошо преди 11 месеца
Е господа демократе, тези земи пак ще бъдат превзети от отоманците. Радвайте се на живота по света. У нас ще вият ходжи.
53
2
 
9
 
! Отговори
Оруел преди 11 месеца
Видими резултати, пак за тиквата гласувайте!
52
2
 
9
 
! Отговори
асен преди 11 месеца
До али-- само дето им втълпяване че щом са мюсулмани значи са турци- на които българите са забранили да говорят турски. Ето това е първото делене на народа--- жарава която тлее и чака времето си. А Ердоган когато спечели референдума в една своя реч каза че са победили кръстоносците на изборите........... какво мислене а....?Последствията ни очакват.....
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Sega tova koeto ne mojaha v SIRIA I IRAK cionistite i kravarite se opitvat da sazdadat nov front v Palestnina kato iskat da aneksirat grada na trite religii ERUSALIM no vie ste ateisti ne razbirate ot golqmata igra na imperialistite vie samo edno znaete turcite ta turcite a opasnostta koyato shte vi,ni kroi nalaga zapada vaobshte ne osuznavate
50
1
 
13
 
! Отговори
dдфсф преди 11 месеца
Днес, вече писах - чупите всякакви рекорди по цeнзyра. Даже и по оставените коментари може ясно да видите какво е мнението на масата хора за така налаганите от вас ислямисти. Замислете се какво постигате и за какво работите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Таню преди 11 месеца
Да де, ама заглавието е малкото гавненце в кацата мед. Евала, джорналя!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До хюго бос до 53

IDIL ,DEAS,tiya jivotni ne sa nikakvi musulmani te sa sazdadeni ot amerika za da pokajat i vredat na islqma kak uj islqma bil mnogo losh,uj se bieha sreshtu kyurdite a v RAKKA angliyski jurnalisti snimaha kak kyurdite gi izprashtat po jivo i zdravo a glavatarite im amerikancite gi pribirat s helikopteri,tiya nomera ne minavat ,celta e petrola i gazta na musulmanite da se ograbqt
47
8
 
15
 
! Отговори
хюго бос до 53 преди 11 месеца
хахахах, егати уи глупостите. Били агенти? тези , които взривяват в западна европа и те ли са агенти? Правят същтото като вас. Живков искаше да ви направи хора, да ви даде нормални , цивилизовани имена, нормална трелигия. Ама вие сиискате сатанинската, първобитно, като ***...
46
6
 
16
 
! Отговори
хюго бос до 49 преди 11 месеца
гара Буново, опитити за взривяване на Интерконтинентал, отвличането на момчетата от варна... Помним, помним и не
45
9
 
31
 
! Отговори
Я, па Я преди 11 месеца
В ислямското училище в Момчилград: Ние не обучаваме терористи!
Да така е. Вие само подготвяте матРЯла. После, като се заредят, бедност, безработица, мизерия и е достъчно някой да им прошепне в ухото, че християните-неверници са виновни и гледай какво става.