Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000

Минималната заплата е по-ниска само в Албания
21 дек 2017 17:00, Красимир Ангелов
229
Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000
Снимка: Булфото

В края на 2017 година безработицата у нас намалява, доходите растат, но според КНСБ средства за нормален живот нямат близо 5 400 000 българи.

Минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст нараснаха през 2017 година на две стъпки и от октомври вече са 200 лева. Двукратното увеличение засегна над 800 000 пенсионери. Продължава политиката по нарастване на минималната работна заплата и от 2018 година минималното възнаграждение ще е 510 лева. В същото време обаче експерти коментираха, че няма нова политика по доходите, сегашната се основава само на това да се увеличава минималната работна заплата, а не се отчита квалификацията на работниците.

Още по темата
Годината започна, премина и завърши със спора между работодатели и синдикати за минималната работна заплата и начина, по който се определя тя, пише БТА в свой анализ. Бизнесът продължава да е против административното определяне на минималното възнаграждение, синдикатите подкрепят увеличението, но настояват за по-смела стъпка в нарастването на минималното възнаграждение. Те са на мнението, че минималната работна заплата е основният защитен механизъм на доходите на хората.

Според данни на синдикатите от 2012 г. минималната работна заплата се е повишила с 62,5%,  но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро. По данни на КНСБ в България минималната заплата е по-ниска с 26,2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от тази в Гърция - с 65,6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто. Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто, отбелязват от КНСБ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява, че половин Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната работна заплата в страните без минимална работна заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които има такава.

На дневен ред през 2017 година беше и искането на бизнеса да отпадне добавката за т. нар. клас прослужено време. Работодателите смятат, че добавката за стаж трябва да бъде премахната, тъй като е дискриминационна спрямо по-новите служители, както и спрямо държавните служители, за които т.нар. клас прослужено време беше отменен. Бизнесът смята, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее необоснованото различие във възнаграждението на работници, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност на трудовия стаж.

Според бизнеса с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

Позицията на работодателските организации е, че отмяната на добавката за стажа ще даде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Синдикатите от своя страна заявиха, че ако някой посегне на добавката, са готови за национални протести. Според КТ "Подкрепа" и КНСБ работодателите нямат никакви икономически аргументи за отпадането на добавката. Те оспориха и твърдението, че такава добавка няма в останалите европейски страни, като посочиха, че в различните държави процентите са различни, наименованията на възнаграждението също, но такова има в много от страните-членки на ЕС.

Според статистиката средномесечната безработица през първите единайсет месеца на годината е 7,2%, отчетоха от социалното министерство и отбелязаха, че е достигнато нивото отпреди кризата. В същото време обаче министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и експерти отчитат, че въпреки намаляването на безработицата и повишаването на заетостта, остават нерешени предизвикателства като недостигът на квалифицирана работна ръка, структурните проблеми на безработицата.

Според данни на Института за икономика и международни изследвания хората в трудоспособна възраст в България, които нито работят, нито учат, нито искат да търсят работа, са над 300 000. Анализаторите определят тези хора като огромен резерв на пазара на труда - близо 10 на сто от работещите. Те не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика. За тях действащите политики по заетостта не работят, защото те предполагат мотивирани хора.

Експерти като Иван Нейков смятат, че законодателството продължава да не отговаря на феномена "увеличен брой на възрастните работници", както и че са необходими нови режими на работното време и на почивка. През 2001 година първокласниците са били 113 000 а през 2017 г. те са 64 000. Това според Нейков показва, че за дълъг период непрекъснато ще нараства дела на работниците от категорията 55 плюс. Освен това вече излизащият от активна възраст няма да бъде заместван от млад работник, както е било досега. Средногодишно се пенсионират около 100-105 хиляди души, а младите, които навлизат на пазара на труда, ще бъдат под 70 000, посочи Нейков.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че обучението на работници ще бъде водещо направление в активната политика на пазара на труда през 2018 г. Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се финансира обучението на не по-малко от 11 000 безработни, като приоритетни целеви групи ще бъдат продължително безработните и безработните без професии и квалификация, каза министърът. Обученията ще бъдат определени съобразно потребностите на работодателите и прогнозите за търсене на работна сила.

Последните данни на КНСБ за издръжката на живота сочат, че под средствата за нормален живот са 75% от домакинствата в България. За да се задоволят основните потребности на домакинство от двама възрастни и две деца, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование са необходими 2301 лева на месец. Брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Така под издръжката на живота са общо 5 400 000 българи, отбеляза синдикалният лидер Пламен Димитров. Само 25 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 процента от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път изчислиха и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750, 83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5 процента. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

(БТА)


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
2
 
! Отговори
ваня преди 11 месеца
В тези цифри включени ли са чудесните ни гости *** ?
183
1
 
28
 
! Отговори
Теодора преди 11 месеца
Работещи бедни. Такива сме ние българите. Със смешни заплати по 600-700 лева маааааксимум и с по 2-3 кредита. А шепа българи богатеят на наш гръб
182
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Средно ти трябват поне 1500 лева, за да имаш нормален живот. Прибави деца и по-голям апартамент или къща, директно става поне 2500 лева.
В София, цените на апартаментиет почнаха да гонят тези на апартаментите в Западна Европа (да, много общо казано, но схващате идеята). С една "нормална" заплата, ще тит рябват 30 години, да изплатиш апартамент - добави лихвите - скача на поне 50-60 години.
181
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
183 - Това не са точно "квалифицирани кадри" ...
180
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам какъв е недостигът на квалифицирани кадри, като от 2 мес. съм без работа в един от най-големите градове в страната, а в обявите за работа през това време 99% се търсят шофьори, сервитьори и продавачи, шивачи и подобни, а в оставащия 1% се вместват програмисти и "други". Та май недостигът е по-осезаем при по-ниско квалифицирания труд, защото много от хората отидоха да продават този си труд в чужбина.
179
1
 
16
 
! Отговори
42 преди 11 месеца
До 180
Невежа. Поголовните данъци при османците са били над 30 вида. А да не говорим, че сме били и кръводарители, чрез кръвния данък и османците са ни унижавали и са ни крали жени за харемите си. А за другите зверства и садизъм особено по време на въстания...
178
1
 
12
 
! Отговори
Mitkyla преди 11 месеца
Я чакайте сега да направим една сметка.Значи от 7 025 806 Българи, 5 400 000 са бедните???? Някой бърка и то здраво.Искате да кажете че има 1 600 000 които живеят нормално? Ало информаторите, писачите на статиите мислете малко преди да пускате някакви заглавия дето ги гледа цяла България де.
177
1
 
48
 
! Отговори
Цветя и рози преди 11 месеца
Средства за нормален живот нямат близо 5 400 000 българи.
Защо?
Защото се повишиха и цените на всички стоки и услуги. Хвърля се само прах в очите на хората. Прави се едно голямо нищо. Народът става все по-беден и по-беден.
176
2
 
35
 
! Отговори
Пълно с тролове тук преди 11 месеца
Прости хора=лесно се манипулират.Заглавието внушава ,че всички са бедни=равни(по-лесно се приема от бг.стадото)+коментарите на тролчетата налазили коментарите,че едва ли не само богоподобни програмисти и др.меки китки трябва да живеят нормално, а другите българи да свикват с мизерията и робски начин на живот като им слугуват безропотно...Получава се защото българите не сме задружни и не се подържаме-вечно има предатели и интересчии.Хорааа....стачки,бойкот,бунтове трябват за да се смени статукво
175
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдадел преди 11 месеца
Без училище не става. Ама не с цоциология. психарология и подобни, а се искат инженери, лекари и подобни.. Иначе на минималната, ако и толкова..
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Znachi 5 miliona trqbva da minem prez 10 hilqdi adresa za da si varnem otkradnatoto
173
12
 
5
 
! Отговори
Б.Б. преди 11 месеца
Ахаххахааааааааааа матряло реве пак реве пак мрънка пари нямал ....и аз вземам 500 лв заплата ама не мрънкам какво пак мрънкате какво икате какво недоволствате ? Нали магитрали имате !
172
3
 
33
 
! Отговори
Учител преди 11 месеца
"Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата." Учителските заплати са 800 лева, т.е. 50 % по-ниска от необходимата. И как да имаме добро образование?
171
0
 
48
 
! Отговори
До 163 преди 11 месеца
Баба ми взема 180 лв ,свекърва ми 200 лв пенсия и знам как свързват двата края-с помощ едната от майка ми и баща ми,другата от нас.Да сме живи и здрави и ние и те.
170
1
 
47
 
! Отговори
До 169 преди 11 месеца
Шефа на завода яде кюфтета,работника картофи,средно ядат мусака.Еми това е.
169
3
 
44
 
! Отговори
ДА преди 11 месеца
"Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева".Така е,защото в София се изчисляват и заплатите на депутати,министри,кметове и всичките им зам-ове!Затова е висока,а иначе софиянец,ако не е IT специалист-взима колкото и другите из страната.
168
27
 
14
 
! Отговори
Е как така преди 11 месеца
Толкова много бедни а ,мола пълен ,отивам на Кауфланд ,няма къде да паркирам,ресторанти ,кафета,пълно,по всяко време коли,задръствания .По празниците опашки по границата,абе септември едва намерихме хотел като ходихме на почивка и то в планинско градче.Не ми излиза аритметиката.
167
5
 
39
 
! Отговори
г преди 11 месеца
то и в САЩ е така - ужким са богати а 54 милиона са на купони за храна и 96 милиона са без работа .... иначе офицялната безработица е 4%
166
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно колко от тия 5 400 000 са гласували за ГЕРБ?
165
2
 
3
 
! Отговори
@ преди 11 месеца
До 162, аз лично не те разбрах, но предполагам че си искал да кажеш нещо интересно"))) явно в инжинерната ти мисъл не се ръководи от история и понятието социална държава . а това с 12 в една стая")))) се сетих за филма (12теМаймуни) аууу ама това вече направо ме ужаси"))) божеййй както казва и Солженицин, *Образование ума не прбьвляет*