Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000

Минималната заплата е по-ниска само в Албания
21 дек 2017 17:00, Красимир Ангелов
229
Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000
Снимка: Булфото

В края на 2017 година безработицата у нас намалява, доходите растат, но според КНСБ средства за нормален живот нямат близо 5 400 000 българи.

Минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст нараснаха през 2017 година на две стъпки и от октомври вече са 200 лева. Двукратното увеличение засегна над 800 000 пенсионери. Продължава политиката по нарастване на минималната работна заплата и от 2018 година минималното възнаграждение ще е 510 лева. В същото време обаче експерти коментираха, че няма нова политика по доходите, сегашната се основава само на това да се увеличава минималната работна заплата, а не се отчита квалификацията на работниците.

Още по темата
Годината започна, премина и завърши със спора между работодатели и синдикати за минималната работна заплата и начина, по който се определя тя, пише БТА в свой анализ. Бизнесът продължава да е против административното определяне на минималното възнаграждение, синдикатите подкрепят увеличението, но настояват за по-смела стъпка в нарастването на минималното възнаграждение. Те са на мнението, че минималната работна заплата е основният защитен механизъм на доходите на хората.

Според данни на синдикатите от 2012 г. минималната работна заплата се е повишила с 62,5%,  но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро. По данни на КНСБ в България минималната заплата е по-ниска с 26,2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от тази в Гърция - с 65,6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто. Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто, отбелязват от КНСБ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява, че половин Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната работна заплата в страните без минимална работна заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които има такава.

На дневен ред през 2017 година беше и искането на бизнеса да отпадне добавката за т. нар. клас прослужено време. Работодателите смятат, че добавката за стаж трябва да бъде премахната, тъй като е дискриминационна спрямо по-новите служители, както и спрямо държавните служители, за които т.нар. клас прослужено време беше отменен. Бизнесът смята, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее необоснованото различие във възнаграждението на работници, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност на трудовия стаж.

Според бизнеса с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

Позицията на работодателските организации е, че отмяната на добавката за стажа ще даде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Синдикатите от своя страна заявиха, че ако някой посегне на добавката, са готови за национални протести. Според КТ "Подкрепа" и КНСБ работодателите нямат никакви икономически аргументи за отпадането на добавката. Те оспориха и твърдението, че такава добавка няма в останалите европейски страни, като посочиха, че в различните държави процентите са различни, наименованията на възнаграждението също, но такова има в много от страните-членки на ЕС.

Според статистиката средномесечната безработица през първите единайсет месеца на годината е 7,2%, отчетоха от социалното министерство и отбелязаха, че е достигнато нивото отпреди кризата. В същото време обаче министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и експерти отчитат, че въпреки намаляването на безработицата и повишаването на заетостта, остават нерешени предизвикателства като недостигът на квалифицирана работна ръка, структурните проблеми на безработицата.

Според данни на Института за икономика и международни изследвания хората в трудоспособна възраст в България, които нито работят, нито учат, нито искат да търсят работа, са над 300 000. Анализаторите определят тези хора като огромен резерв на пазара на труда - близо 10 на сто от работещите. Те не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика. За тях действащите политики по заетостта не работят, защото те предполагат мотивирани хора.

Експерти като Иван Нейков смятат, че законодателството продължава да не отговаря на феномена "увеличен брой на възрастните работници", както и че са необходими нови режими на работното време и на почивка. През 2001 година първокласниците са били 113 000 а през 2017 г. те са 64 000. Това според Нейков показва, че за дълъг период непрекъснато ще нараства дела на работниците от категорията 55 плюс. Освен това вече излизащият от активна възраст няма да бъде заместван от млад работник, както е било досега. Средногодишно се пенсионират около 100-105 хиляди души, а младите, които навлизат на пазара на труда, ще бъдат под 70 000, посочи Нейков.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че обучението на работници ще бъде водещо направление в активната политика на пазара на труда през 2018 г. Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се финансира обучението на не по-малко от 11 000 безработни, като приоритетни целеви групи ще бъдат продължително безработните и безработните без професии и квалификация, каза министърът. Обученията ще бъдат определени съобразно потребностите на работодателите и прогнозите за търсене на работна сила.

Последните данни на КНСБ за издръжката на живота сочат, че под средствата за нормален живот са 75% от домакинствата в България. За да се задоволят основните потребности на домакинство от двама възрастни и две деца, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование са необходими 2301 лева на месец. Брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Така под издръжката на живота са общо 5 400 000 българи, отбеляза синдикалният лидер Пламен Димитров. Само 25 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 процента от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път изчислиха и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750, 83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5 процента. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоооооо и по времето на робство заетоста е голяма......
140
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение, важното е че "икономиката" ни цъфти, а производството ни кърти мивки и тавани(и вади джилезу)
139
24
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Който не е живял при комунизма и близките години след него не знае какво е нищета. Влезте сега в който и да е магазин и ще видите и пенсионери и роми как купуват като не видели. Това нищета ли е? А за това да правиш ремонт при Т.Живков и сега да не говорим че ме хващат дяволите като си помисля какво съм преживявал тогава.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 135златен стандарт мноо тежи
137
4
 
17
 
! Отговори
@ преди 6 години
Няма на Запад такова понятие,някой кифладжия да се хвали колко умен и красив бил и вземал 5000евра..Това само ганьовец може да го измисли....
136
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТИстината ... там където има синдикати нищо не върви
135
6
 
12
 
! Отговори
До 135 преди 6 години
Ако го нямаше валутния борд 1 евро ,щеше да е поне 10,000 лева.Ти помниш ли 3600лева = 1 долар .Явно си бил още в,,ташкент"
134
0
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
ДО КАТО СА ТЕЗИ ПРОФСЪЮЗИ ТАКА ЩЕ Е
133
1
 
29
 
! Отговори
@ преди 6 години
Някакви комплексирани същества мнооого искат да се изтъкнат колко пари печелели и колко умни били пък чи и красиви и непременно трябвало да пояснят на матряла")) Абе ейй читете статията бе "умници".. Става въпрос за масояата заплата която фигурира около 250 до 400 евра..и такава вземат окол пет милиона българи бе смешници..
132
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това прави валутния борд - мизерия
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък тия пък човешките ресурси най много ги обичам . Те с какво се занимават с психология ? 1 млн народ да те назначат на работа ... ами всичко е с връзки
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000 евро не е висок доход ако искаш да претендираш за някакъв средноевропейски стандарт на живот в БГ. Като се нагълташ с ипотека за 30 години, нова кола от шоурума и харчиш за почивчици, ресторанти и дрешки, пак я караш от заплата на заплата и не можеш да спестиш едни 5000 лева.
129
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Митове и легенди са , че има много работни за IT търсят само много много добри , а колко са добрите на 80 студенти 5-10стават много добри.. А другите какво ги правим..
128
1
 
24
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Мхм, и сте с 20 годишни потребителски кредити и 50 годишни ипотечни:) Млади сте, живее ви се, но ако си мислите, че 2000 евра е много, жестоко се лъжете, че ви бива. Биващите отдавна са в чужбина за в пъти повече.Не искам и да знам коя е тая велика фирма с 80 души и космически заплати:)
127
15
 
11
 
! Отговори
до 129 преди 6 години
По цял свят е така. Заплащането в цяла Европа се различава В ПЪТИ в провинцията и големите градове. Същото важи и за САЩ. Защо на реднеците с пикапите им се подиграват и в тези щати е пълна мизерия? Необразовано население, ниско заплащане. Нормално е. Тук не е по-различно, не знам какво се впечатлявате.
126
1
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 119: Потърси си работа като It специалист във Видин или в Шумен например и ще видиш какво означава различно заплащане са една и съща работа. Има една хобава народна поговорка, като че ли създадена за ИТ хора от жълтите павета: "Сития на гладния вяра не хваща". За хора като теб който има ниски доходи, сам си е виновен. А така ли е наистина? Трябва ли (а и може ли) всички да са програмисти, или, например хасковлии и роднини на Делян Добрев.
125
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като излязат едни "работодатели"и почнат,как при тях имало работа ама никой не щял да работи,то и в нас има много работа ама,никой няма да ти работи за мизерни пари
124
11
 
7
 
! Отговори
до 124 преди 6 години
Гледай сега, жена ми се занимава с човешки ресурси- взима около 2000лв. месечно, а е е 3 години опит. Не са много, не са малко. Имаме приятели в сферата на маркетинга- под 2000лв. никой не взима. В сферата на рекламата, PR, call center-ове с 2-3 езика- горе долу толкова. Млади хора сме- на 27-30 години. Изобщо около нас има какви ли не хора (има и необразовани с ниски заплати, разбира се) и всеки се бори и търси нещо по-добро. Но има за какво да се хване- образование, интелект и качества.
123
0
 
37
 
! Отговори
БИЛ ГЕЯ преди 6 години
Айде стига с тези програмисти бе,всеки ако иска да живее трябва да е IT спец,стабилна държава има нужда от всякаъв род служители и хора на всички нива. Аман от хора дето дремят в офис цял живот и мислят че без тях земята ще спре да се върти.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 122 123 Така е и така трябва да бъде ... аз и ти не сме равни ! и по добре да не бъдем равни ...ако ти си по високо аз пък съм по ниско какво те притеснява ?