Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000

Минималната заплата е по-ниска само в Албания
21 дек 2017 17:00, Красимир Ангелов
229
Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000
Снимка: Булфото

В края на 2017 година безработицата у нас намалява, доходите растат, но според КНСБ средства за нормален живот нямат близо 5 400 000 българи.

Минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст нараснаха през 2017 година на две стъпки и от октомври вече са 200 лева. Двукратното увеличение засегна над 800 000 пенсионери. Продължава политиката по нарастване на минималната работна заплата и от 2018 година минималното възнаграждение ще е 510 лева. В същото време обаче експерти коментираха, че няма нова политика по доходите, сегашната се основава само на това да се увеличава минималната работна заплата, а не се отчита квалификацията на работниците.

Още по темата
Годината започна, премина и завърши със спора между работодатели и синдикати за минималната работна заплата и начина, по който се определя тя, пише БТА в свой анализ. Бизнесът продължава да е против административното определяне на минималното възнаграждение, синдикатите подкрепят увеличението, но настояват за по-смела стъпка в нарастването на минималното възнаграждение. Те са на мнението, че минималната работна заплата е основният защитен механизъм на доходите на хората.

Според данни на синдикатите от 2012 г. минималната работна заплата се е повишила с 62,5%,  но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро. По данни на КНСБ в България минималната заплата е по-ниска с 26,2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от тази в Гърция - с 65,6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто. Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто, отбелязват от КНСБ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява, че половин Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната работна заплата в страните без минимална работна заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които има такава.

На дневен ред през 2017 година беше и искането на бизнеса да отпадне добавката за т. нар. клас прослужено време. Работодателите смятат, че добавката за стаж трябва да бъде премахната, тъй като е дискриминационна спрямо по-новите служители, както и спрямо държавните служители, за които т.нар. клас прослужено време беше отменен. Бизнесът смята, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее необоснованото различие във възнаграждението на работници, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност на трудовия стаж.

Според бизнеса с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

Позицията на работодателските организации е, че отмяната на добавката за стажа ще даде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Синдикатите от своя страна заявиха, че ако някой посегне на добавката, са готови за национални протести. Според КТ "Подкрепа" и КНСБ работодателите нямат никакви икономически аргументи за отпадането на добавката. Те оспориха и твърдението, че такава добавка няма в останалите европейски страни, като посочиха, че в различните държави процентите са различни, наименованията на възнаграждението също, но такова има в много от страните-членки на ЕС.

Според статистиката средномесечната безработица през първите единайсет месеца на годината е 7,2%, отчетоха от социалното министерство и отбелязаха, че е достигнато нивото отпреди кризата. В същото време обаче министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и експерти отчитат, че въпреки намаляването на безработицата и повишаването на заетостта, остават нерешени предизвикателства като недостигът на квалифицирана работна ръка, структурните проблеми на безработицата.

Според данни на Института за икономика и международни изследвания хората в трудоспособна възраст в България, които нито работят, нито учат, нито искат да търсят работа, са над 300 000. Анализаторите определят тези хора като огромен резерв на пазара на труда - близо 10 на сто от работещите. Те не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика. За тях действащите политики по заетостта не работят, защото те предполагат мотивирани хора.

Експерти като Иван Нейков смятат, че законодателството продължава да не отговаря на феномена "увеличен брой на възрастните работници", както и че са необходими нови режими на работното време и на почивка. През 2001 година първокласниците са били 113 000 а през 2017 г. те са 64 000. Това според Нейков показва, че за дълъг период непрекъснато ще нараства дела на работниците от категорията 55 плюс. Освен това вече излизащият от активна възраст няма да бъде заместван от млад работник, както е било досега. Средногодишно се пенсионират около 100-105 хиляди души, а младите, които навлизат на пазара на труда, ще бъдат под 70 000, посочи Нейков.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че обучението на работници ще бъде водещо направление в активната политика на пазара на труда през 2018 г. Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се финансира обучението на не по-малко от 11 000 безработни, като приоритетни целеви групи ще бъдат продължително безработните и безработните без професии и квалификация, каза министърът. Обученията ще бъдат определени съобразно потребностите на работодателите и прогнозите за търсене на работна сила.

Последните данни на КНСБ за издръжката на живота сочат, че под средствата за нормален живот са 75% от домакинствата в България. За да се задоволят основните потребности на домакинство от двама възрастни и две деца, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование са необходими 2301 лева на месец. Брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Така под издръжката на живота са общо 5 400 000 българи, отбеляза синдикалният лидер Пламен Димитров. Само 25 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 процента от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път изчислиха и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750, 83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5 процента. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 119В Бг не е само ИТ сектора. Масово сте ИТ специалисти всички и налазвате форума под всяка тема за доходи. Работите за чуждестранни компании и заплатите, които получавате, ги представяте като миродавни за цяла Бг. Генерирате безброй постове с хвалби колко е добро заплащането в цяла Бг. Това, което правите е манипулация, защото сте финансово добре ограничен кръг хора. Общата маса работещи е зле. От години. Стига вече с тоя ИТ сектор! Има нужда и от др. професии.
120
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** седи тука- чорбаджиите лоши, всичко е с връзки. *** бяга в чужбина- тука не може, чужденците не ни взимат на работа, не става. И никога *** не потърси вината в себе си. Никога не се замисли и не призна, че е некадърен. Успелите му приятели са с връзки или крадци, а са много по-*** от него. Нищо, че са търсени от работодателите и оценени. Пак са с връзки. *** сипа ракийката и седна да мрънка пред телевизора. Няма смисъл да се квалифицира- нали всички са с връзки. Сипа си втора.
119
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** седи тука- чорбаджиите лоши, всичко е с връзки. *** бяга в чужбина- тука не може, чужденците не ни взимат на работа, не става. И никога *** не потърси вината в себе си. Никога не се замисли и не призна, че е некадърен. Успелите му приятели са с връзки или крадци, а са много по-*** от него. Нищо, че са търсени от работодателите и оценени. Пак са с връзки. *** сипа ракийката и седна да мрънка пред телевизора. Няма смисъл да се квалифицира- нали всички са с връзки. Сипа си втора.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова са ниски пенсиите ? или мин работна заплата а другите под масата !Или пък това... Минимален необлагаем доход Страхотно
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117Кой ти пише за чуждестранни компании?
116
15
 
14
 
! Отговори
до 101 преди 6 години
Какво се хабиш, човече?! Да обясняваш на озлобели и необразовани хора за високоплатен труд?! Няма смисъл- гледай си живота. Аз съм също в IT сектора и от около 80 души в офиса половината караме чисто нови автомобили. Нищо неестествено, нищо нечестно. И не, няма никой с връзки. Не само, че няма, ами и хора не можем да намерим- в Linkedin рекрутърите се чудят как да смогнат и как да откраднат някой и да го привлекат за по-висока заплата. Конкуренция има огромна, ама между компаниите. Кадри- няма.
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
+ това синдикати има само в държавните предприятия които са държавни ... от друга страна работодателите май се явяват като представители на частния бизнес ... трета страна социален министър ... нещо не мога да разбера за какво наистина си говори тази тристранка ?
114
16
 
10
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Какви партии, какви връзки и купени дипломи в международни компании, бе човек?! Това е бизнес и, ако си некадърен, изхвърчаш. Престанете с тъпизмите си как само връзкарите имали кариери, а потърсете вината в себе си. Преди 10 години млад и зелен започнах да работя- кандидатствах през сайта на една компания. Преди 4 години се преместих. Заплатата си расте ежегодно с опита. Айде ела на интервю без връзки, покажи знания и без опит ти даваме 2000лв. чисто. Да, ама нямаш акъл- от мисленето ти си личи
113
0
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До 1989 г. също албанците бяха зад нас.
112
0
 
20
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Пролетариатът изпитва на собствен гръб, какво е дивашки, дяснолиберален, антихуманен, разюздан капитализъм, познат днес още като Неолиберализъм, Либертариантсво, Реформаторство и остеритетен Фетишизъм.
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи за минимален труд минимална работна заплата ? така ли ? нещо не мога да схвана ...
110
0
 
28
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Трахедията в повсеметна. Безработицата е космическо висока. Доходите, подземни. Борисов съсипа страната.
109
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не излиза на улиците а можеше да напълнят от орлов мост до плиска като не са доволни.
108
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява, че половин Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата.''ами аз съм за това да няма мин работна заплата . Защото работодателя трябва да плати задължително едни пари - дори и без реално те да са заработени ...
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В олигархичните държави е така.
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5,4 млн ? че толкова хора има ли в тази държава ?
105
1
 
20
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Това е резултата от това държавно управление. Това ще продължи , до като в България няма да остане да живее нито един българин.
104
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 97Пфу! Тия с кариерата сигурно с образование и честен труд я правят! Образование- купена диплома от ВУЗ, който едва набира студенти, за да сформира паралелка и подарява изпити на всички студенти.Работа- благодарение на роднинства и познанства или членство в правилната партия.Това ли е бъдещото поколение, което ще изведе Бг от блатото, според теб?!Селските тарикати са ти по вкуса явно. Щото те градят кариера в момента.Няма амбициозен млад професионалист В БГ успял с учене и труд.
103
9
 
11
 
! Отговори
до 102 преди 6 години
Всъщност, думата обслужващ персонал не е нищо обидно. И не само, че средната класа се държи с такива хора презрително, ами подигравателното отношение е доста грубо, осовбено в САЩ и Великобритания. Защото в едно капиталистическо общество умственият труд е високоплатен. Пътувал съм по цял свят, никога не съм обидил някого и няма ида го направя. Облужваща класа е едно, средна- друго. Така се делят просто. Говорим само за цена на труда, не кой какво струва като човек.
102
1
 
11
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Ба си.... Че ние сме били на светлинни години от мамалигите и "бедните" гърчоя....