Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000

Минималната заплата е по-ниска само в Албания
21 дек 2017 17:00, Красимир Ангелов
229
Безработни уж няма, а бедните – 5 400 000
Снимка: Булфото

В края на 2017 година безработицата у нас намалява, доходите растат, но според КНСБ средства за нормален живот нямат близо 5 400 000 българи.

Минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст нараснаха през 2017 година на две стъпки и от октомври вече са 200 лева. Двукратното увеличение засегна над 800 000 пенсионери. Продължава политиката по нарастване на минималната работна заплата и от 2018 година минималното възнаграждение ще е 510 лева. В същото време обаче експерти коментираха, че няма нова политика по доходите, сегашната се основава само на това да се увеличава минималната работна заплата, а не се отчита квалификацията на работниците.

Още по темата
Годината започна, премина и завърши със спора между работодатели и синдикати за минималната работна заплата и начина, по който се определя тя, пише БТА в свой анализ. Бизнесът продължава да е против административното определяне на минималното възнаграждение, синдикатите подкрепят увеличението, но настояват за по-смела стъпка в нарастването на минималното възнаграждение. Те са на мнението, че минималната работна заплата е основният защитен механизъм на доходите на хората.

Според данни на синдикатите от 2012 г. минималната работна заплата се е повишила с 62,5%,  но тя остава най-ниска в ЕС - 235 евро. По данни на КНСБ в България минималната заплата е по-ниска с 26,2 на сто от тази в Румъния, с 5,2 на сто от тази в Сърбия, от тази в Гърция - с 65,6 на сто, от Турция - с 46,9 на сто, а от Словения - със 70 на сто. Само в сравнение с Албания минималната работна заплата в България е по-висока - с 29,9 на сто, отбелязват от КНСБ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев настоява, че половин Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната работна заплата в страните без минимална работна заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които има такава.

На дневен ред през 2017 година беше и искането на бизнеса да отпадне добавката за т. нар. клас прослужено време. Работодателите смятат, че добавката за стаж трябва да бъде премахната, тъй като е дискриминационна спрямо по-новите служители, както и спрямо държавните служители, за които т.нар. клас прослужено време беше отменен. Бизнесът смята, че след отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее необоснованото различие във възнаграждението на работници, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност на трудовия стаж.

Според бизнеса с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

Позицията на работодателските организации е, че отмяната на добавката за стажа ще даде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Синдикатите от своя страна заявиха, че ако някой посегне на добавката, са готови за национални протести. Според КТ "Подкрепа" и КНСБ работодателите нямат никакви икономически аргументи за отпадането на добавката. Те оспориха и твърдението, че такава добавка няма в останалите европейски страни, като посочиха, че в различните държави процентите са различни, наименованията на възнаграждението също, но такова има в много от страните-членки на ЕС.

Според статистиката средномесечната безработица през първите единайсет месеца на годината е 7,2%, отчетоха от социалното министерство и отбелязаха, че е достигнато нивото отпреди кризата. В същото време обаче министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и експерти отчитат, че въпреки намаляването на безработицата и повишаването на заетостта, остават нерешени предизвикателства като недостигът на квалифицирана работна ръка, структурните проблеми на безработицата.

Според данни на Института за икономика и международни изследвания хората в трудоспособна възраст в България, които нито работят, нито учат, нито искат да търсят работа, са над 300 000. Анализаторите определят тези хора като огромен резерв на пазара на труда - близо 10 на сто от работещите. Те не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика. За тях действащите политики по заетостта не работят, защото те предполагат мотивирани хора.

Експерти като Иван Нейков смятат, че законодателството продължава да не отговаря на феномена "увеличен брой на възрастните работници", както и че са необходими нови режими на работното време и на почивка. През 2001 година първокласниците са били 113 000 а през 2017 г. те са 64 000. Това според Нейков показва, че за дълъг период непрекъснато ще нараства дела на работниците от категорията 55 плюс. Освен това вече излизащият от активна възраст няма да бъде заместван от млад работник, както е било досега. Средногодишно се пенсионират около 100-105 хиляди души, а младите, които навлизат на пазара на труда, ще бъдат под 70 000, посочи Нейков.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че обучението на работници ще бъде водещо направление в активната политика на пазара на труда през 2018 г. Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се финансира обучението на не по-малко от 11 000 безработни, като приоритетни целеви групи ще бъдат продължително безработните и безработните без професии и квалификация, каза министърът. Обученията ще бъдат определени съобразно потребностите на работодателите и прогнозите за търсене на работна сила.

Последните данни на КНСБ за издръжката на живота сочат, че под средствата за нормален живот са 75% от домакинствата в България. За да се задоволят основните потребности на домакинство от двама възрастни и две деца, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование са необходими 2301 лева на месец. Брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1474 лева, за да се осигурят средствата, необходими за издръжката на живот на този тип средностатистическо домакинство.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Така под издръжката на живота са общо 5 400 000 българи, отбеляза синдикалният лидер Пламен Димитров. Само 25 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 милиона души.

30 процента от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път изчислиха и издръжката на живота за София. Необходимите средства за издръжка за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева, като средно на човек от този тип домакинство издръжката на живот е 750, 83 лева. Тя надхвърля средните за страната стойности с 30,5 процента. Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот.

Според официалните данни за заплатите в София средната работна заплата в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
24
 
! Отговори
промо преди 6 години
когато няма държава, това се случвва работещи бедни , после защо нямало лекари, мед.сестри, учители , военни и т.н. ми щото дават в някой браншове ИТ- големи заплати, а в други ПРЕКАЛЕНО НИСКИ
100
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До84. Знаеш ли колко наистина кадърни, и инженери и други съм виждал през живота си? Борбени, пробивни, мислещи, че с труд и кадърност всичко се постига? Знаеш ли какво стана с тях? Заминаха си на няма и 55 от тоя свят, инфаркти, инсулти, притеснения, от "партийното, профсъюзно и държавно ръководство".Държавата ги изстиска като лимон, и ги захвърли. Малкото, които останаха, едва кретат, или са в черния бизнес, или са почти фалирали.Държава на далаверджии и мошеници сме, не лъжи народа...
99
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"обслужващият персонал"... Тоя ми е ясен, всичко е станал, но човек не е станал...Ти отиди така се изразявай в някоя друга държава и ще те изгонят като мръсно коте.Едни балканци отишли в Швейцария и ги питаха "Колко време ви трябваше за да започнете да се държите като швейцарци?" и тези отговориха "Ами никой не ти дава време. Ако от първият ден не се държиш както трябва и ще те изгонят."Та така драги ми ентелектулци.Изродени продукти на една изродена система - комунзАм.
98
8
 
8
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
Не съм искал да се изтъквам пред никого, особено пред хора, които не познавам. Просто казах, че в IT сектора и междурнародните компании да се укрие някакъв данък или осигуровка е немислимо. И, повярвай, знам, че 10% ДАНЪК (не осигурковки и други удръжки) са 1000лв. от 10к.. Знам какво съм казал. Мислиш, че няма такива хора в IT сектора ли? Лъжеш се- погледни новите луксозни автомобили и, че в тях няма само съмнителни мутри, и се замисли пак.
97
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът научи хората,че да се работи е срамно ("Учи мама за да не работиш"). И затова сега всеки гледа да не работи и се подиграва на тези,които работят.Няма как да има държава без всички професии.Не може всички да са само и единсвено "меринджеи",макар че от новобългарите вече какви "меринджеи" може въобще да стане е друг въпрос.И тези дето се надуват, че са нещо си са ясни.Има и свестни хора,но са малко.Интересно как ще я карат "меринджеите" без лекари, учители, шофьори, чистачки и т.н.
96
0
 
8
 
! Отговори
ДЪРЖАВА КЕНЕФ преди 6 години
До наблюдателМНОГО СИ ПРАВ...ТАКА Е
95
3
 
34
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Ако никой не склонява да бачка за малко пари,всички заплати ще се вдигнат...ама това няма да стане нивгаш. Гледам в Пловдив се построиха десетки чужди фарбики,цехове и заводи на чужди фирми само. Старите Пловдивчани напуснаха държавата и емигрираха,и тези фарбики сега издърпаха селяните от Хасково,Смолян,Кърджали и Пазарджик със 500 лв заплатки. Честито на новите роби!
94
16
 
9
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Не само, че мога да забия гвоздей, ами си построих цяла къща сам и майсторя всичко сам от дете- хоби ми е (къщи, автомобили, реставрация). Недей да съдиш по хората без да ги познаваш. А трудът на обслужващия персонал неслучайно е нископлатен по ЦЯЛ СВЯТ. Това не е професия. Това е черен труд, който е нисколатен. Никой не е казал, че го омаловажавам- напротив. Хора трябва да има завсичко. Пазарна икономика. Едни искат кариера и охолен живот, други- мързелуват и сервират питиета.
93
4
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
Тези с ,,четри цифрените данъци" не висят по форумите и не парадират с това .А такива мечтатели като теб се изказват но видимо не са запознати с данъци и заплати.Нищо мечтай,но и учи и се образовай.
92
6
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До БУНАК СИ ТИ,87 Инженер в Италия-5000 евро, в България-едвам 1000 лева, чисти, в нашия край.Същата специалност. Да не говорим, че уж прехвалените тамошни висококвалифицирани специалисти мигат на парцали пред елементарен технически проблем, няма ли компютър пред тях...
91
2
 
4
 
! Отговори
ДЪРЖАВА КЕНЕФ преди 6 години
КАТО ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ПЛАМНАЛ И КАТО ВСИЧКО Е ЗЛЕ--( ОПОРНИ ТОЧКИ ) НЯМА ДА МЕ ЗАКАЧА ЗА НИЩО ТАЯ ДЪРЖАВА,ДА СЕ СЪОБРАЗИ ЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ПЛАМНАЛ..И АЗ СЪМ ПЛАМНАЛ,,НЯМАМ ПАРИ ЗА ДАНЪЦИ..КОГАТО ИМАМ ПАРИ ТОГАВА ЩЕ ПЛАЩАМ,,ДО ТОГАВА ДА НЕ МЕ ЗАКАЧА..И БАЙ ДА УЕЙ..КАК Е ПЛАМНАЛ СВЕТА ? КАТО В ХОНГ КОНГ,ШВЕЙЦАРИЯ,СИНГАПУР,ЛЮКСЕМБУРГ,ГЕРМАНИЯ,АВСТРИЯ,ДАНИЯ,НОРВЕГИЯ,АВСТРАЛИЯ,КАНАДА,ШВЕЦИЯ,ФИНЛАНДИЯ,ИСЛАНДИЯ И ПРОЧИЕ ЛИ ? ДА...И НИЕ ПУШИМ ЦИГАРИ КЕНТ И ДЪВЧЕМ БОНБОНИ КИТ КАТ
90
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84Престани да подценяваш труда на бармана, сервитьора, продавачката и т.н. Това е труд, който генерира определен оборот и ПЕЧАЛБА. Като всеки труд, носещ приходи, той трябва да бъде заплатен. Да не мислиш, че в реалния сектор нещата падат ей- така наготово от небето?!Престани да омаловажаваш труда на хората!Знаем, че си голямата работа, ама едва ли можеш да забиеш 1 гвоздей.
89
8
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Браво! Точно в целта ,това е истината.Ако си млад човек и мислиш така се надяваме да има повече такива като теб. Така ще просперираме а не с реване и псувни. Явно има разумни и мислещи хора,а не само лигльовци с грешна самооценка,на които всички са им виновни и те ,,страдат".
88
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ало, профсъюзите, къде дремахте толкова години? Вие сте изтривалка, с която си трие мръсните крака и правителство, и бизнес.Мокрия печат, който узаконява решенията им, винаги сте съгласни, стига да купят правителство или бизнес когого трябва от ръководството.Какво ревете сега, като бит гей? за това положение, за което пишете, и вие сте виновни, солидарно със правителство и бизнес.Нямало производителност в страната ни ли? Нямало кадри? А какво търсят тук чуждите "Инвеститори"? Евтини кадри, данъц
87
2
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
4 цифрени за година обаче. Някой бърка данък, осигуровка и пр. Данъкът си е плосък от много години и си е 10% :) Осигуровките пък си имат таван. Ама хайде стига уроци по ТРЗ
86
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Високи сини планини,с жестоко сечени гори,мутро-капиталисти питай-Кой е виновен за фалита ?Ти чакаш евро-бъднини,не става с днешните крадци,а чернозема ни - земята,друг ще владее, дай нататък !
85
0
 
19
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Какво е това заглавие на тази статийка, бе!Дра---скачът й не знае ли, че заплатите на българите са едни от най-ниските в Европа, а цените на стоките и услугите у нас са като западноевропейските.Като прибавим ипотечните заеми и отглеждането на 1 или 2 деца и става "леля си тра--кало".За пенсионерите да не говорим, ако децата им не изпращат пари от чужбина свършено е с тях.Или може би драс---кача на статийката живее в някоя друга алтернативна Вселена или друго измерение???
84
4
 
32
 
! Отговори
... преди 6 години
Бачкам в МАНДРА. Произвеждаме по 7 тона мляко на ден преработка..дебита среден на ден е даден по стандарт да се прави по 3 тона,но ние правим по 7 тона..моя колега от Бохолт Германия произвежда днеска 3 тона и работят по 7,30 часа на ден.Аз работя средно между 12 и 14 часа на ден.Моя колега от Германия взима 3500 евро заплата,а аз взимам 450 евро.Работя средно ДВОЙНО и ПОЛОВИНА повече от него като ПРОИЗВОДСТВО и ДВОЙНО като работно време..Той бачка на 5 дневна седмца,а аз на 6 дневна,Ясно ли ти
83
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че са IT специалистите, че да има някаква средна класа въобще в България.Ако остане на бачкатори като мен тази държава го е закъсала.Вече започнаха да се образуват класи в България, парите вече са фактор, защото се появиха хора с честно спечелени пари и вече харчат, ходят по чужбина, купуват апартаменти, земя.А бедният човек си купува само хляб, дрехи и плаща сметки.
82
8
 
3
 
! Отговори
До 79-държава кен преди 6 години
Колкото повече са такива като теб,толкова такава ще ни е държавата. Варианта с ,,***"остана в соца,но мисленето и мързела продължават да виреят.А ти като общ работник /езика ти е такъв/ какво повече искаш да ти ДАДАТ?Целият свят е пламнал от проблеми,никъде НЯМА ИДЕАЛНО и да наречеш страната си ***,значи просто не я заслужаваш и ще си останеш зъл и примитивен в собственият си ***.