Готовите "Руска салата", "Снежанка" – коктейл от добавки и химикали

Киселото мляко и майонезата липсват, но пък има бол нишесте
21 дек 2017 18:12, Анисия Иванова
66
Готовите "Руска салата", "Снежанка" – коктейл от добавки и химикали
Снимка: Булфото, архив

Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. Това са резултатите от проучване на неправителствената организация "Активни потребители". В изследването са включени 13 марки Руска салата и 14 - "Снежанка", закупени от четири търговски вериги през декември 2017 г.

"Активни потребители" уточняват, че в настоящето проучване се анализира състава на готовите и пакетирани салати, но без да е правен лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са декларирали.

Руска салата

При всички 13 марки липсват варените яйца, те са заместени със сурогатни технологични добавки, направени от яйца, като термостабилен жълтък и други. В изследваните индустриални руски салати са прибавени много източници на въглехидрати - захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Във всяка марка има минимум пет и максимум девет добавени източника на въглехидрати.

Във всички индустриални руски салати са добавени и нетрадиционни суровини за домашната рецепта. В тях има минимум две и максимум пет нетрадиционни суровини. Освен нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген. Готовите руски салати съдържат и средно по три броя консерванти – калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в три от 13 марки има по-малко от три консерванта, отчита изследването.

"Любимата" азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите.

От 13 марки, само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. Ако за боите е ясно защо се влагат, "Активни потребители" откриват в 2 търговски марки и добавен силиций. По същество това е фин пясък или пепел и няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите, допълват от асоциацията.

"Снежанка"

Класическата рецепта, както знаем, е кисело мляко, краставица, подправки. Само в 2 от 14 проверени марки има кисело мляко. Отсъствието на основна суровина обаче е щедро компенсирано с голямо количество химия. Три добавки - нишесте, сухо мляко и млечен протеин, има във всички индустриални продукти.

В 11 от 14 салати се установява хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.

В една готова "Снежанка“ има вложени минимум 3 и максимум 5 допълнителни източника на въглехидрати. Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан.

Влагането на консерванти в готовите "Снежанки" е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина. От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Според проучването на "Активни потребители" - от 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология.

Изводи

1. От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в "Снежанката" със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте. Използването на хидрогенирано палмово масло в салатите "Снежанка" променя изцяло вида на тази храна.

2. В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни/технологични добавки и/или химикали. Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати.

3. Поради влагането на огромен брой заместители и добавки в проучваните индустриални салати те на практика представляват нов вид храни, много по-различен от оригиналите чиито имена носят, обобщават от асоциацията.

Пълният анализ на "Активни потребители" и изследваните марки вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
11
 
! Отговори
До дедо ГеГа преди 6 години
Ти мислиш че това е само в България бе сладур? На колко годинки си? По цялото земно кълбо вилнее химията в хранителните продукти И НА ЕТИКЕТИ НЕ ВЯРВАЙ.Като порастнеш и попътуваш сам ще ,,откриеш света"
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До popa ot razgradДа живее ПСЕВДОдемокрацията!
36
2
 
12
 
! Отговори
аз имам билет преди 6 години
Как иначе ще станете 500млн?
35
5
 
34
 
! Отговори
дЕдо гЕга преди 6 години
Имаше един сборник фантастични разкази от Шекли, който се казва " Недокоснат от човешки ръце". Много отдавна съм го преименувал така " Недокоснат от български ръце". Щото, де що е пипнато от българин, му е май.ката разплакана! Българин да не те пре.хендри с храна?! Ха, дай му само на *** да произвежда и стой та гледай. Цени-космос. Грамаж-мини. Качество- пълна синтетика. Майонезата Хелманс е 6 лв. Вижте на етикета защо. Бг майонезата е 1 лев. Вижте на етикета защо. Иначе, българинЪТ е щастлив.
34
3
 
38
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
ВСИЧКО С ТРАЙНОСТ ПОВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА Е ХИМИЯ
33
8
 
9
 
! Отговори
От 31 преди 6 години
Вие сложихте два минуса, но аз не написах това на шега.Сега поне из Европа може да се пътува свободно. Който отиде във Франция и се поинтересува, ще се убеди, че там на това предястие наистина му казват "Македонска салата".Много неща наистина тръгват от нашите земи, но ние не умеем да афишираме предимствата си, нито своето минало и всичко останало, с което наистина можем да се похвалим.
32
6
 
14
 
! Отговори
ЕС комисия: преди 6 години
- Путин е виновен!
31
13
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
да живее демокрацията...
30
15
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 12Всичко е точно така, както си го написал.Пропуснал си само едно нещо, което може би не ти е известно. Във Франция наричат "Македонска салата" онова нещо, което ние наричаме "Руска салата", а руснаците му казват "Французский салат".
29
12
 
8
 
! Отговори
Чернобил преди 6 години
А каква радиацията на РУСКАТА салата?
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали все ни казват че всичко което е в магазините било безопасно значи и тези продукти са.Всички добавени влагани в тях са разрешени от ЕС.А рецептата за този химически коктейл са изцяло на производителите.Ако пострада здравето ви от подобни продукти грешката е ваша че сте ги купили.Това са храни *** пълни с пълнители и разрешени отрови.Според мен 90% от добавките трябва да бъдат забранени за влагане в храните.Никой не иска да влага естествени добавки всеки гледа химията като за евтино
27
2
 
35
 
! Отговори
някой преди 6 години
До до 123Да, всички вредни съставки са написани на етикетите, но се питам къде са съответните органи, които позволяват прилагането на тези вредни съставки.Защото повечето хора не знаят за тяхната вреда, но специалистите и безбройните органи са съвсем наясно, че с такава храна хората боледуват, а и умират.Т.е. контролните органи са съучастници в умишлено влошаване на здравето на хората, съответно и политическите ни партии.Как пък не се намериха депутати и министри да спрат това явление?
26
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви кажа няколко ястия от тази седмица- бри, увито в бекон с орехи и мащерка, биволско сирене в тесто, омекотено с мед, печено свинско бон филе с горчица, гъби, хамон, увито в бутер тесто, чийзкейк с тиква и карамел. Зает човек съм, но си готвя сам. Ценител съм на добрата храна. На седмица с жена ми харчим точно по 150лв. за храна и всички ахват какво готвим с този бюджет. А има хора, които купуват готови храни от витрините за повече пари, същевременно имат доход в пъти по-малък от нашия.
25
6
 
39
 
! Отговори
Потребтел преди 6 години
Купувам к. Мляко на Баба и пробвам : няколко месеца стои в хладиника след дата на годност. 3 месеца да бъда точен. Отварям изяждам една лъжица- няма проблем.... Затварям фолието. След 1 месец отварям отново.... Има мухъл, изгребвам го с лъжицата и го изхвърлям. Опитвам отново и пак няма проблем... Хората мислят за нас.....
24
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е ,в днешно време дори и да имаш пари , истински продукт не можеш да си купиш,на каквато и да е цена,просто няма.Трябва сам да си го произведеш от а до я,за да си сигурен,че ядеш това което искаш,а това означава да работиш за себе си в собствено стопанство,защото тези които произвеждат продуктите не произвеждат храна а печалба,ба ти скапаната система този капитализъм и пазарна икономика,пълно менте
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй, тъй. Гледаме че Кока-кола и Милка продават в България продукти с по-ниско качество от тези в Австрия да речем, ама не виждаме че чисто българските производители ни заливат с имитации на руска салата, снежанка и какво ли още не.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За уточнение:- Гумите гуар и ксантан по принцип се съдържат във всяка майонеза и са безвредни- Само карагеенанът е потенциално вреден и може да увеличи риска от рак на дебелото черво - Натриевият нитрит е вреден, но на пазара не съществува шунка или салам без него. Дали е салата или не, ако съдържа шунка, значи съдържа и натриев нитрит. Просто избягвайте шунката.- Натриевият бензоат е вреден консервант, калиевия сорбат е безвреден- Всички тези съставки ги пише на етикета
21
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За майонеза ти трябва миксер, 3 жълтъка и олио на тънка струйка,после сол и лимонов сок,купуваш си колбас,кисели краставички,грах,моркови,3сварени картофа и готово.за Снежанката,тензух и 2кофички кисело мляко,завързваш ,за да се отцеди на кухненската батерия за 1нощ,и става цедено кисело мляко,после краставичка,чесън ,копър и готово,няма отрови!
20
1
 
20
 
! Отговори
Ед преди 6 години
До Наивен - "Изберете българското!" за мен е това, което е направено наистина както трябва, но както баба ми го правеше - градината с оборска тор и коприва, пръскане с чай в най-тежкия случай с бордолезов. Това помня и правя за мен това е Българското :) , но това много малко хора го купуват - дори и борсите не го искат, защото е по - скъпо. Има смисъл, но трудно се пробива през сметкаджиите.... за жалост. Не изглупяваш със сигурност . Здраве и късмет!
19
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да не ви тровят и да не умирате от рак направете като мен Въпреки че съм 4-то поколение в София и съм свикнал всичко наготово преди 20 години продадох къщата на баща ми на лъвов мост на едни селяни а аз се преместих на село и станах селянин. Купих си къща направих си обор завъдих животни и най вече кокошки крава пра.се засадих си зеленчуци плодови дървета и сега си имам мляко сирене кашкавал кисело мляко месо кайма и всичко това без грам химия. Но за всичко това се иска труд а не лежане!