Пътната агенция пресметна, чака 350 млн. от винетки

ТОЛ системата е необратима, смята шефът на агенцията
Обновена: 22 дек 2017 13:08 | 22 дек 2017 12:10, Веселина Йорданова
18
Пътната агенция пресметна, чака 350 млн. от винетки
Снимка: БулФото

Около 350 млн. лева приходи от винетки се очаква да реализира Пътната агенция за тази година.

За сравнение през миналата година те са били 317 млн. лв., съобщи инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" на брифинг, на който бяха представени новите стикери.

Още по темата

Разпростанението на винетките за 2018 г. в дистрибуторската мрежа започва от днес. Започнала е продажбата на годишните винетни стикери, а от понеделник започва и продажбата на тримесечните за леки коли и еднодневните винетки за тежкотоварните автомобили.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лева.

Дончо Атанасов каза още, че съотношението между приходите от продажба на винетки за леки и за тежкотоварни автомобили е 70:30. Постъпленията от леките коли ще са около 250 млн. лв., а прогнозата за камионите е около 95 млн. лв.

По думите му постъпленията в бюджета също са с доста голям ръст, което се дължи на всички проверки и контролни функции, които МВР съвместно с АПИ осъществява по пътната инфраструктура.

"Хубавото на 2017 г. освен по-високите приходи и по-голямата продажба е, че намаляваме бракуваните винетки и нямаме засечени фалшиви", коментира шефът на Пътната агенция, цитиран от "Фокус".

По думите му амбицията е в рамките на  2018 г. ТОЛ системата да започне да функционира.

"В момента има решение на ВАС, с което ни се разрешава предварително подписване на договора. Независимо от всичко ние ще изчакаме, на 29 януари е делото във ВАС по същество", каза той и обясни, че подготовката за въвеждането на ТОЛ системата е започнала.

След като има решение на ВАС по подадените жалби от участниците в тръжната процедура, ще стартира подписването на договора съобразно решението на съда.

Според него тази система не може да се въведе за една година. По думите му това е тежко изпитание за цялата администрация.

"Във всички държави, където са въвеждани ТОЛ системи, е имало доста проблеми", коментира инж. Атанасов.

Сред приоритетите за следваща година той посочи започване на реално строителство на магистрала "Хемус", стартиране на процедурите за строителство на автомагистрала " Русе - Велико Търново", магистрала "Струма" в частта Кресна. По думите му има 6000 километра пътища в много тежко състояние, особено по третокласната пътна мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варна - Камчия минавал ли си пътя. Преди броени дни открита магистрала - цялата в дупки/още от ден първи, вижда се долния пласт - асфалт макс 5 см./, лявото платно на бабуни/колата подскача през цялото време/. Защо развалиха хубавия път и идея нямам. Да бяха откраднали парите без да вършат нищо по пътя. Защо се мъчат да правят пътища, при положение че и идея си нямат как става - за фирмите на Борисов и сие говоря! Бесен съм: данъци, винетки - таз година не
13
0
 
0
 
! Отговори
Lef преди 6 години
da chakat....chakai malko...
12
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не би било проблем да се дават и повече пари, ама ако имаше за какво. А то сега е мизерия и крадене на корем. Направо ме е яд за всяка стотинка, която съм дал на тази държава. Че и тол система ще ми слагат. Направо са си за разстрел тия жалки нещастници.
11
0
 
0
 
! Отговори
../.. преди 6 години
Ima da chaka...
10
1
 
4
 
! Отговори
Посмешище преди 6 години
"Най-изгодната винетка е годишната.97лв за 365дни или по 26,5стотинки дневно, направо смешна цена."То и пътищата ни са смешни. Особено магистралите... Със забавен премиер - смешна държава, смешни пътища и смешни цени...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кои контролират мангизите от винетките къде отиват? Нещо никаква отчетност не виждам!
8
0
 
4
 
! Отговори
Фичо преди 6 години
И тази година пак няма да си купя, ха ха.На ден плашам 0.6 лв. за таратайката на *** правителство, така, че духайте супата.Горивото ми е 1.3 лв. дневно, познайте дали финансирам общината с 1.6 лв. за билетче.
7
2
 
3
 
! Отговори
Винета - острата преди 6 години
До кога са валидни свинетките от 2017г.? До 31.12.2017г. или до 31.01.2018г.?И мога ли да су купя днес свинетка с валидност от 15.01.2018г. примерно?Благодаря на знаещите!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цели 350 милиона ще ги лапнат без даже да ги усетят. Усещането за дупките по пътя, за липса на осева линия, за липса на канавки и пр ще е за нас.
5
0
 
7
 
! Отговори
Демек преди 6 години
Сега ни подготвят , че ще има проблеми- за да скрият некадърието си
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на представянето на новите винетки един от журналистическото съсловие не зададе въпрос какво стана с решението на съда,което постанови,че новите цени на винетките са незаконни!!Незаконни,ама тихомълком и по терлички станаха факт и законни!Как стана тази??Защо никой не изпълнява постановление на съд??Или делото беше проведено ей така,проформа за отчитане на дейности успокояване на обществената нагласа!!
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-изгодната винетка е годишната.97лв за 365дни или по 26,5стотинки дневно, направо смешна цена.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a s tia pari shte se opraviat li niakoi pytishta?
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги оставихме да си почакат.