За празниците: Банкоматите с половин милиард лева!

Всеки един банкомат ще бъде напълнен с около 100 000 лв.
22 дек 2017 08:02, Анисия Иванова
20
За празниците: Банкоматите с половин милиард лева!
Снимка: Reuters

Банкоматите ще бъдат заредени с около половин милиард лева по време на почивните дни по Коледа и Нова година. Родните трезори уверяват клиентите си, че са създали стриктна организация с екипи, които ще зареждат периодично машините и ще следят наличностите по време на празниците.

Според данни на Българската народна банка (БНБ) към средата на годината в страната има 5827 ATM устройства

Всеки един банкомат ще бъде напълнен с около 100 бона, а машините, от които освен да се тегли може и да се внася, ще бъдат заредени със 75-80 хил. лева. Така, ако сметнем общия брой на АТМ-те по максималната възможна сума, се оказва, че близо 580 хил. лева ще бъдат на разположение на обществото, пресмята "Монитор".

"Нормално е в края на годината да има завишен брой тегления и плащания, тъй като това е времето, в което хората се готвят да посрещнат празниците. Наличието на повече почивни дни също е предпоставка за увеличаване на трансакциите. Подготвени сме да обслужим увеличения обем трансакции“, казаха от една от банките пред "Монитор".

От друга банкова институция пък заявиха, че е създадена организация за бързо отстраняване на технически неизправности по банкоматите и своевременно зареждане в зависимост от оборотите на теглене.

Трезорът дори пазел исторически данни за необходимите обороти по време на празници, както и кои дни и банкомати са по-натоварени и на база на анализа на тези данни ще бъдат предотвратени всякакви проблеми и неудобства за клиентите.

Освен с пари в брой сънародниците ни ще пазаруват и с кредитни и дебитни карти, което пък е допълнително улеснение, ако не сме имали време да си изтеглим кеш. Проблем е обаче, когато даден търговец не разполага с ПОС терминал и задължително трябва да му платим с традиционните банкноти.

По време на миналогодишния празничен декември максималната стойност за разплащане през системата за брутен сетълмент в реално време RINGS в заявка на участник за сетълмент е била за 22,4 млн. лева, а минималната дебитна позиция на банков клиент в заявка за сетълмент е бил на стойност 1,86 лева.

RINGS е платежна система за брутен сетълмент в реално време, организирана и поддържана от БНБ. През нея се обработват само плащания в национална валута и всички плащания на стойност на или над 100 000 лв., плащания на клиенти на банките без ограничение в размера, ако са инициирани към системата по желание на банковия клиент, както и плащания въз основа на заявки за сетълмент и по сделки с ценни книжа. През последния месец на миналата година обработените плащания през RINGS са 90 129 броя, показват данните на централната банка.

Среднодневната бройка на плащанията за периода възлиза на 4292, като на 23 декември през платежната системата са минали пиковите 6610 трансакции.

Стойността на обработените плащания е над 54 млрд. лева, като среднодневната стойност на периода е 2,5 млрд. лева. Най-много обработени плащания са минали през системата за брутен сетълмент в реално време във времето от 8 до 12 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ти ползваш карти и носиш само 150евро? Значи вадиш късмет.Засега.Но този късмет нали знаеш че няма да е вечен?! И когато останеш с блокирани карти тогава ще разбереш че кеша е цар!
17
0
 
0
 
! Отговори
до анонимен 7 преди 6 години
Ти се ограмоти! Работя с пари непрекъснато.Парите в брой са най удобни безпроблемни.В Германия също работят с кеш.И се плащат имоти с КЕШ.Карти марти винаги си проблемен.Я банкомата няма да има пари я някой хакер те обере аз например мога лесно да ти блокирам картата и то законно!И ти зависиш от всички тези фактори.Никой не знае колко пари имаш в джоба иначе.И това е твоята сила!Ти виждал ли си богат да плаща с карта?Почти винаги картите се дават на наемни работници!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ела, Вълчо, изяж ***!
15
0
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
никъде по света не съобщават колко пари има във всеки банкомат...или това е един вид покана...
14
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 6 години
абе кви карти, кеша е цар, биткойн е два царя !
13
1
 
4
 
! Отговори
Komentator преди 6 години
Изключително безполезна информация. Да бях прочел новините от биг брадър или фермата, щях сигурно повече да се обогатя!
12
1
 
1
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Скоро пътувах с една ниско-бюджетна до Бг - има приложение за телефона, идва ти бордната карта на екрана, отивам на летището и гледам че повечето си цъкат с телефончета за 8-900 лв и размятат принтирани пропуски!? Както се пееше в една песничка "тече -всичко тече ... И ни влече.." Никой няма да спре да ни чака, така че актуализирайте се и помагайте на тези около вас
11
0
 
5
 
! Отговори
Think преди 6 години
Така, ако сметнем общия брой на АТМ-те по максималната възможна сума, се оказва, че близо 580 хил. лева ще бъдат на разположение на обществото, пресмята "Монитор".Не знам как ги е сметнал "Монитор", ама аз ги смятам 5827х100000=582 700 000 или близо 583 МИЛИОНА.
10
1
 
8
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Браво на журналята! Голям професионализъм ви тресе. С тази "полезна"информация ще активизирате една камара *** да си пробват късмета по празниците за наша сметка.Ето така се създава гражданско общество. Иначе *** цензурира това, което и монахиня не би го цензурирала. Но тази статия е подходяща. Браво!
9
1
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Няма как да се съглася с това. Пътувам постоянно- в момента съм във Великобритания на командировка, следобеда минавам през Виена за ден и утре се прибирам.В кеш нося 150 евро. Всичко се плаща с карти от поне 20 години. Сигурно богатият немец ходи да си купи часовник за 10 000 евро и вади парите в брой. Не, всичко е кредитни карти. Самата официална статистика на Visa, Amex, MasterCard го доказва. Погледни къде колко карти има. Масово се използва плащане през телефон или с карта.
8
4
 
4
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
За ваша информация: точно европейците са тези които най-много обичат кеша с изключение скандинавците. Дори в немците се застъпват за това да не се спира от обръщение 500? банкнота... Така че плащането в брой си остава любимо в Германия за 79% от хората и само 19% се извършва с карти. В Италия, Испания и Франция положението е същото. Кеша е цар!!! Запомнете го.
7
0
 
2
 
! Отговори
банков служител преди 6 години
Стига глупости, много банки ползват стандарта за зареждане 60 000 лв.Айде да си проверявате информацията преди да говорите глупости.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално- колкото по-беден и прoст народ, толкова повече пари в брой. Нормален човек пари в брой не използва- нито в САЩ, нито в Япония, нито в Европа (освен балканските субекти, които си получават надниците на ръка). Има кредитни карти, може да се плаща с телефона. Пари в брой повече от 400лв. не нося- няма за какво да ми потрябват. И съм забелязал- колкото по-образован и богат е един човек, толкова по-малко пари в брой използва. Ограмотете се- живеете в 2017та. И не- никой няма да ви измами.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та какво стана с ония пичове дето ги търсиха по храсталаците с кучета и хеликоптери и целият полицейски ресурс беше впрегнат?За едни от Перник питам.А най-умният министър в историята на МВР каза,че нямало ощетени от обирите,щото парите били на банките,те пък си ги били застраховали.А застрахователите от къде вземат пари за обезщетения ?Та айде хайрия да е с коледните бонуси от банкоматите.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз плащам с карта и телефон, където не поддържат тази услуга - ДГД.
3
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ние сме престъпна нация,скрийте веднага тази информация докато бандитите още спят.Иначе ядовете ще са големи.
2
2
 
13
 
! Отговори
касоразбивач преди 6 години
благодаря за информацията!!:)
1
1
 
19
 
! Отговори
сериозно се замислям преди 6 години
Та намерихме ли групата от Перник викате, или още се крият в храсталака.