За силата на иконите, надеждата и любовта. Или как вярата лекува

Зограф споделя пред Bulgaria ON AIR какво е да рисуваш светци
26 дек 2017 17:20, Петя Славова
33

4375 гледания   |  Още видео
Зографът Даниела Донева не се е разделяла с вярата, независимо от обстоятелствата. Дните ѝ минават над статива, с четка в ръка, под звука от отминаващото време.

Вече 20 години през ръцете на Даниела минават най-важните символи на вярата - иконите. Започва в началото на 90-те с подкрепата на съпруга си. Твърди, че освен талант за рисуването на светци, се изисква и божия помощ.

Чрез любовта към иконите успява да се справи и в битката с много тежка болест. Преди 13 години Даниела разбира, че има рак на меките тъкани. Именно рисуването ѝ помага да се справи с това и да овладее емоциите.

Днес благоевградчанката рисува иконите с много любов. Вярва, че за добрата икона е важна духовната връзка със светеца.

"Моля се докато рисувам. Изобразяването на Исус Христос винаги ми е било много трудно. Иконата е трудоемко нещо, защото има специфични неща, които трябва да се направят", сподели пред Bulgaria ON AIR зографът.

От години Даниела предава занаята си на стотици ученици и студенти, а иконите се търсят както от вярващи, така и от атеисти.

"Много е важно човекът, който поръчва иконата, с какво желание идва. Моля се за хората, за мои близки и приятели. Много се моля и за себе си - да съм достойна", каза още тя.

За коледните празници зографът пожела на хората повече смирение и доброта в сърцето.


 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото плакат на Батман или Супермен ще ви излекува толкова ще го направи и парче дърво с лика на другия комиксов герой Джизъс Крайст суперзвездата.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смисъла на иконата не е да се кланяш на парчето дърво. Смисъла на иконата е да ти визуализира образ който ти да възприемеш като висш и по този начин по-лесно да отправиш ясна и конкретна молитва изпълнена с вяра. Така че спрете сравненията с тия идоли.
А иначе никой не кара когото и да било на сила да вярва в каквото и да е било. Точно това му е хубавото на това време, че има свобода на мислите и действията, но лично на мен не ми харесва в какво се е превърнал света в момента.
26
4
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 11 месеца
До 17,
Преподобна Анастасия, вземи прочети добре Новия завет, че като те гледам как си се омацала... Нито вярата е против някого, нито Господ. Защото за Господа ВСИЧКИ сме чеда. Добре е човек да вярва в нещо, но не е добре да го натрапва. Аз уважавам вярващите и бих желал и те да ме уважават!
25
8
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 11 месеца
Бог няма човешко лице! Иконите са смешни! В първоначалния си вариант християнството е отричало иконите, но са надделели иконопочитателите!
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 17
От коментар номер 6
Светата Библия учи,че не бива хората да се кланят на телци,идоли,грешни и лоши хора,както и на дявола,защото такива са врагове на Бога,Православието,хората и човечеството. Почитането на Християнските светци не е в противоречие на Божията Заповед.Но какво да ти обяснявам повече,като при положение,че ти си заблуден и имаш злоба и се заблуждаваш.
23
1
 
2
 
! Отговори
17 преди 11 месеца
Матей4Тогава Иисус му казва: махни се от Мене сатана! защото писано е: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш".
22
4
 
3
 
! Отговори
17 преди 11 месеца
До АнонименКъде в Светото Слово пише,че може да се кланяме на човеци,светий.,ангели,телци..?Докажи го!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 17
От коментар номер 6
Човече,никъде в Светата Библия не забранява почитането на Пресвета Богородица и Дева Мария и светиите. Господ Иисус Христос е почитал Своята Пречиста Майка и Дева Мария. Когато се молим на Пречистата Божия Майка и Дева Мария и на светиите,ние ги почитаме с искрена любов.А тази любов,която имаме към Тях е чиста пред Бога,защото Той нарича своите светии ближни и приятели. Бог е прославил Своята Пресвета Майка и Дева Мария и светиите,а кои сме ние да сме против тях?
20
3
 
2
 
! Отговори
17 преди 11 месеца
До Анонимен

" А Исус й казва: Какво има между Мене и тебе жено? часът Ми още не е дошъл. Майка Му казва на слугите: Каквото ви рече, сторете."Иоан2.Майка му не каза ,на мен се молете и мене слушайте.Никога светите апостоли не са приемали поклонение!!!!25 И когато влизаше Петър, Корнилий го посрещна, падна пред нозете му и се поклони. 26 А Петър го дигна, казвайки: Стани; и сам аз съм човек"Деян10
 Но той ми рече: Недей! Аз съм служител на тебе и на братята ти пророците...поклони се Богу.Отк.19
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коментар номер 6
Дано тази жена да се излекува от мъчещата я болест.За това тя трябва да вярва в Бога,Пресвета Богородица и Дева Мария и светиите, както и да вярва и се довери на добрите лекари,които дават всичко възможно за оздравяването на хората.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коментар номер 6
Тази жена има този хубав дар от Бога да рисува икони. Поздравявам я. Не подкрепям онези,които смятат,че иконописа е само за мъже и монаси. Виждала съм жени,които изографисват икони в някои столични православни храмове.Тези жени иконописки оставят своя труд,чувства,душа и сърце в тази благородна и красива работа-изографисване и реставрация на иконите в храмовете и манастирите.Има и мъже,които изографисват също добре православните храмове.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коментар номер 6

Каква е тази злоба? Защо сте така настроени срещу Бога и Неговите дела? Пак ще повторя,че Християнската Вяра не е против добрата наука и добрите лекари,които помагат на болните да се излекуват,на родилките да родят без затруднения рожбите си. Вярата е против онези учени и лекари,които вместо да правят добро за хората и човечеството,правят зло и убиват хора. А вие,за съжаление,не можете да се отървете оот собствената ви злоба,защото не искате.
16
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
21 век говорите за богове ве то бива простотия ама това вече минава всякакви граници! Къде са ви смешниги богове бе само в книгите!
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 12

Какво прави твоя бог по-истински от езическия? Абсолютно нищо. Литературни герои от стари истории и легенди.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 6

НЕ пич лекарите не са от бога ти. Лекарите са от науката. Лекарите учат години за да лекуват тялото ти. Не се раждат готови от бога ти. Егати простотията!
13
5
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 11 месеца
Вярата лекува, а не самите икони! Действителен случай - на здрав човек, казали, че е болен от рак и той от страх, за един месец заминал. Има много доказани случаи, че когато към даден обект или субект (икони амулети аязмо и др.) те лекуват. Но човек трябва много да вярва. Още по-добре ако вярва на доктор за своето лечение. Аз примерно имам отличен личен лекар, с когото много се разбираме.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 17
От коментар номер 6

Човече,ти не разбираш,че иконата или изображението е на Христос и на светците,а не на някакви езически божества и кумири. Бог забранява почитането на идолите,а не почитането изображенията на Христос,Пречистата Богородица и Дева Мария и на светиите. Има много голяма разлика( и никаква прилика!) между идол и икона( изображение на Христа Бога и християнски светци)!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коментар номер 6

Погрешно правят хора и онези православни християни,които отхвърлят болниците и лекарите. Погрешно правят и това,ако отхвърлят лекарска помощ и грижа. Единственото,което един православен християни не може да се съгласи и да приеме от лекарите,е ако е жена-да направи аборт(аборта е убийство) или да се подложи на изкуствено оплождане,или да се одобрява и прилага евтаназията на наш скъп човек,уж под предлог ,че му помагаме да се избави от мъката.
10
8
 
4
 
! Отговори
17 преди 11 месеца
Поредното доказателство,че сме езичници и никога не сме приемали Бога,повеленията му и заповедите му!ВТОРА БОЖИЯ ЗАПОВЕД НЕ СИ ПРАВИ КУМИР
И НИКАКВО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ОНОВА, ЩО Е ГОРЕ НА НЕБЕТО, ЩО Е ДОЛУ НА
ЗЕМЯТА, И ЩО Е ВЪВ ВОДАТА, ПОД ЗЕМЯТА, НЕ ИМ СЕ КЛАНЯЙ И НЕ ИМ СЛУЖИ!Картинка ги лекува,телец изведе евреите от Египет,картинка ли,проля кръвта си за греховете им!!!Е картинката да им даде вечен живот!!!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От коментар номер 6

Погрешно си мислят хората,че Християнската Вяра отхвърля държавни институции като болници,училища,министерства,съдилищата. Православието учи,че лекарите,които лекуват болните хора,тези лекари ,които даряват живот и грижа за болните-тези хора изпълняват Христовия закон на милосърдието,обичта,грижата и любовта към ближните. Болниците са място за милосърдие и състрадание.Не случайно има такива хубави български държавни болници като Света Анна (Окръжна),света Екатерина,Пирогов.