Инфлацията измъкна от джоба ни с 2,4% повече пари

Поскъпнаха млечните и месните продукти, плодовете, зеленчуците, яйцата
Обновена: 27 дек 2017 08:34 | 27 дек 2017 07:40, Елка Василева
58
Инфлацията измъкна от джоба ни с 2,4% повече пари
Снимка: архив, Reuters

През изминаващата 2017 г. инфлацията измъкна от джоба на българите с 2,4% повече пари.

Отива си година, която е е една от малкото от световната финансова криза насам, в които в България има натрупана годишна инфлация - през ноември 2017 г. натрупаната от началото на годината инфлация е 2,4%, а спрямо миналия ноември е 3%, пише "24 часа".

Почти няма стоки и услуги, които да не са засегнати. В повечето случаи това не се дължи на енергийните цени, а по-скоро на промени в международната конюнктура, които обаче са се отразили по различен начин на цените - при повечето има скок, но и доста са поевтинели.

Построяването на пречиствателни станции в много населени места е една от причините за вдигането на цените на ВиК услугите през 2017 г.

Като цяло през ноември 2017 г. храните са 3,6% по-скъпи в сравнение с ноември на миналата 2016 г. Оттам и цените в ресторантите са поскъпнали с 2,4% на годишна база.

В отделните групи храни с най-голям скок на годишна база са месото и месните продукти - с 4,3%, животинските и растителни масла и мазнини - с 4,5%, зеленчуците - с 8,5%, и кафето, чаят и какаото - с 6%. С по-малко годишно поскъпване са захарта и сладките изделия - 3,2%, и плодовете - с 2,6%.

При млечните продукти 2017 г. ще се запомни с осезаемото нарастване на цените на почти всичко, произведено от мляко - сирене, кашкавал, извара, сметана.

Но най-вече маслото. Консумацията на този продукт, пренебрегван години наред на трапезата на българина заради по-евтиния маргарин, от години насам устойчиво се увеличава.

Но точно през 2017 г. неговата цена се покачи почти взривно. Ако през януари 2017 г. пакетче масло от 125 грама е струвало 1,42 лв., то в момента същото пакетче струва 2,43 лв. или поскъпването е 71 на сто.

Причината е дефицитът на мляко в ЕС, което вдигна цената му, а българските млекопреработватели от години внасят половината от необходимата им суровина от ЕС във вид на сурово, концентрирано или сухо мляко.

Цените на яйцата през 2017 г. също хвръкнаха в небесата, но при тях причините са съвсем други. В началото на ноември едно средно голямо яйце, размер L, струваше между 45 и 50 стотинки бройката в магазините, докато няколко месеца по-рано беше 17 стотинки на едро и максимум 30 стотинки в магазините. Това е 5-годишен рекорд в цената.

Според всички производители на яйца основната причина за поскъпването е истерията с фипронила и разкритите огнища от птичи грип, които доведоха до унищожаването на над 100 хиляди птици. За съжаление, в птицевъдството възпроизводството е много бързо и яйцата като негов продукт подлежат на много резки и бързи промени в цените.

При поскъпването на месото и месните изделия факторите са както международни, така и вътрешни.

Пилешкото, което е най-консумираното месо от българина, поскъпна през 2017 г. с 2,4%. Това се дължи почти изцяло на неблагополучията при птицевъдите, които доведоха и до поскъпването на яйцата. Българският пазар разчита почти изцяло на родно пилешко месо.

Свинското е второто по консумация месо след пилешкото и тук разликата в цените е малко по-голяма: от 3,50-3,60 лв.за килограм кланично тегло в началото на годината в момента то е достигнало 3,70 лв. И това е, въпреки че почти две трети от свинското в България се внася предимно от ЕС. Причината за поскъпването в общността е преди всичко в това, че тази година Китай отвори широко пазарите си за внос на свинско, а оттам и световните цени на този продукт леко се покачиха.

Почти в същия диапазон се движи и поскъпването на месните изделия. Но все пак те присъстват с голяма тежест в потребителската кошница, от която НСИ изчислява индекса на инфлацията и дори при лека промяна това дава отражение върху индекса.

И все пак според последната класация Meat Price Index месните продукти в България са едни от най-евтините спрямо заплащането сред страните-членки на ЕС.

Основните автомобилни горива през 2017 г. почти не поскъпнаха Най-масовият бензин - А95 например през януари струваше средно 2,05 лв. за литър, дизелът - 2,04, а пропан-бутанът - 0,94 лв. за килограм. През декември средните им цени са съответно 2,08 лв., 2,09 лв. и 1,06 лв., което прави поскъпване в рамките на 1,4% и 2,4% при бензина и дизела и 12% при пропан-бутана.

Въпреки че тези поскъпвания са недостатъчни, за да се преразглеждат цените на транспортните услуги, през 2017 г. те са се вдигнали средно с 1,4% в цялата страна. Това се дължи най-вече на градския транспорт и обяснението трябва да търсим преди всичко в обновяването на парка от градски и междуградски автобуси. На много места общините се принудиха да вдигнат цената на билета заради нуждата от 15-процентно съфинансиране на новите возила, закупени с европейски пари.

При битовите горива за отопление има съвсем леки движения в цените - от 0,9% при въглищата до 2 на сто при нафтата. Очевидно този ход нагоре ще продължи и догодина дори в по-голям размер, като се има предвид новата политика на спиране на достъпа до пазара на замърсяващите въздуха горива.

Според данните на статистиката през 2017 г. почти няма поскъпване на техниката за дома - бяла, черна или друга. В много категории има дори поевтиняване, свързано с излизането на все по-нови и усъвършенствани модели.

Здравните услуги са поскъпнали едва с 0,1% (данните са до ноември), а денталните са останали на равнището от предната година.

Никакви драми нямаше през 2017 г. с цените на тока за домакинствата. Увеличението им беше символично. При ЧЕЗ поскъпването беше 2%, при ЕВН - 1,7%, а при “Енерго-Про” - 0,41%. Цената, която средно е към 150 лв. за мвтч, ще се задържи до 1 юли.

Шок през годината обаче имаше с цените на газа, парното и водата.

Годината започна с увеличение на цената на газа с 4,6%. През април обаче поскъпването беше шоково - с 29,64%, което доведе до увеличение на цените на парното и топлата вода между 18 и 30% за различните топлофикации.

След удара през април цените на газа се успокоиха. През третото тримесечие увеличението беше с 1,91 на сто, а от 1 октомври имаше и намаление със 7,29%.

От 1 януари цената на газа ще бъде увеличена с 2,83%, което означава, че цените на парното няма да бъдат пипани поне до април.

2017-а обаче може да се нарече годината на началото на поскъпване на водата. Тръгна се от приемането на бизнесплановете на водните дружества, в които са предвидени инвестиции в мрежата. Започна се през февруари, когато цената на ВиК услугите в София поскъпнаха с 18,68%. След това в 13 области увеличението беше от 8,43 до 73,09%. Големият процент се получи за онези населени места, в които водата се доставяше по гравитачен път, а се въведоха и единни цени за цялата област.

Докато клиентите свикваха с новите цени, КЕВР излезе с второ решение за поскъпване от 1 януари 2018 г. - пак за тези 13 области и София. Увеличението е между 2,2 и 20%. Поскъпване на водата ще има до 2021 г.
 


58
Още по темата: цениИнфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 19
Сега може да си добре ТИ, но това не значи че и другите са добре.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ма как тъй, нали имаше дефлация?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека си спомним 2008г-12.8%, на всеки 100 лв-13 лв мяташ през прозореца, а за оная другата дето ни направи милионери през 1996г забравихме ли! НЯКОИ ИКОНОМИСТИ ТВЪРДЯТ ДОРИ, ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА В РАМКИТЕ НА 3% Е ФИНАНСОВО ЗДРАВОСЛОВНА И ПРЕДПОЧИТАНА ОТ ДЕФЛАЦИЯТА.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ква инфлация? Кафенетата пълни, маркови коли, европейското председателство тук, пътища се строят, блокове се санират без хората да плащат, вдигнати пенсии, никой не протестира, всички са доволни. Недоволните заминаха на запад , доволните останаха, кво повече.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Здравейте другари , искам да ви съобщя , че от новата година няма да има бедни социалисти. Др. Нинова продаде Техноимпекс за сто милиона евро и всичките пари ги раздава на бедните , гладните и разбира се на ..... Ура другари , ето за това бяхме мандрарджии т.е. крадци на сирене и кашкавал .
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 13

А бе, може и да сме локомотив, ама движим на заден ход.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ни признават болничните - внасяме пари, а трите дни са за сметка на работодателя, всичко отива в киреча.
--------------------
Нормално, като пробутвате фалшиви болнични.
36
1
 
10
 
! Отговори
Кажете цените! преди 11 месеца
Здравейте! Аз съм от село и при мене цените са по-евтини от Кауфланд и градските магазини. Яйца взимам 0,24 ст. М Размер. Пиле на грил в кръчмата е 7,00 лв ,кисело мляко домашно 4,70 лв за 2 250 грама (кофа) . В града не знам как е.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Виновни са Путин, комунистите и 45 годишното управление на Тодор Живков.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абр ква инглация бе? Нема такова нещо! Боко нали ви каза, че сме много добре! А той никога не лъже.
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ква е тая инфлация 2,4%, като ида в мсгазина сиренето, което беше 5-6 лева сега е 8-9, месото от 6 лева сега е 8-9. Хляба от 1 лев стана 1,10. Този, който е написал статията има ли четвърто отделение, може ли да направи елементарни сметки? Докога лъжи, бе?
32
6
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 11 месеца
а компартията колко ли да е измъкнала с химко, плама,белене ...да изброявам ли още?
31
10
 
6
 
! Отговори
Еврором преди 11 месеца
Ей червени комунисти отивайте да бачкате стига сте плюли срещу бащицата на нацията и бачкайте повечe, че имам 8 деца да раня тролове червени клошове.
30
4
 
27
 
! Отговори
Жокер преди 11 месеца
Каква инфлация бе? Бокото нали ви направи заплатите по 1400 лв а Патреотете ви вдигнаха пенсиите с 200 лв??? хахааааааа бунацииии, ахмаци и хамсалаци... ПАК ги качвайте на власт на следващите избори!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
браво
28
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 11 месеца
Мила Родино,
ти бе(ше) земен Рай,
но те окрадоха
и Ден и Нощ
безкрай, без край.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как нищо бе.
Който много яде после дебело @
26
2
 
42
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Какви 2.4%, за две години увеличиха двойно местните данъци и такси, увеличиха драстично водата, увеличиха автобусните билети в града, увеличиха почти двойно винетките, увеличиха данъчната тежест за фирмите - вдигат МОД и малките и средни фирми ще внасят доста повече пари за осигуровки. Не ни признават болничните - внасяме пари, а трите дни са за сметка на работодателя, всичко отива в киреча. И какво получаваме насреща - едно голямо нищо от старана на партийните функционери!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стагнация.
Или стегнация направо.
24
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"България е най бързо растящата икономика в ЕС благодарение на разумната политика на ГЕРБ. В някои отношения изпреварваме Германия. В момента ние сме локомотива на ЕС."

АХАХАахахахХАХА хахаАХАХАХАХ ахаха хАХАХ АХ ХАХА