Нено Димов: Чистотата на въздуха е приоритет на гражданите

Това ще е сред приоритетите на българското еврошефство
Обновена: 27 дек 2017 14:57 | 27 дек 2017 13:52, Елка Василева
27
Нено Димов: Чистотата на въздуха е приоритет на гражданите
Нено Димов. Снимка: архив, Булфото

В големите градове чистотата на въздуха вече е приоритет на гражданите - там има много съществен обществен натиск за вземане на мерки за подобряване на състоянието. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БТА.

Той напомни, че още с встъпването си като министър е обявил опазването на чистотата на въздуха като основен приоритет на министерството. Не мога да очаквам, че в цялата страна ще има еднакво разбиране, естествено проблемите в различните общини са различни, нагласите на хората са различни към този въпрос и е естествено и мерките, които се вземат, да са различни, сроковете и скоростта също, коментира Димов.

Министърът представи изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ 2014-2020 г. Откритите процедури по нея са 29 и са на обща стойност над 1,6 млрд. лева. Това са 47 процента от ресурса на програмата. Сключените договори за безвъзмездна финансова помощ са 51 на обща стойност 818 млн. лв., или 23,7 на сто от ресурса на ОПОС.

Новият елемент в програмата са инвестициите в мерки за преодоляване риска от наводнения и свлачища. Обявени са четири процедури на обща стойност над 131,6 млн. лв. Предстои да бъдат обявени още три процедури.

Министър Димов се надява до средата на следващата година да бъде "отворен" и ресурсът за мерки за подобряването на качеството на въздуха, който е на стойност 111,3 млн. лв. В момента мислим върху критериите, т.е. за какъв тип общини да бъдат достъпни, каза Димов и допълни, че това трябва да са общини, които не само да имат проблем с чистотата на въздуха, но и са показали през годината добро изпълнение на собствените си планове, имат мотивация в себе си.

По отношение на наказателните процедури министър Димов отбеляза, че в действителност тези процедури за нарушения са форма на диалог с Европейската комисия за намирането на най-правилните решения за осигуряване на правилното прилагане на европейското законодателство.

За приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС Димов посочи, че ключовите приоритети, по които ще работим, са подобряване качеството на въздуха и по-доброто регулиране. Според него по-доброто регулиране, включително чрез намаляване на административната тежест и опростяване на регулаторните режими, допринася за по-ефективно прилагане на законодателството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
цецка е терорист преди 6 години
Защо Цецка ви Цачева пърди на парламентарни заседания?
21
0
 
3
 
! Отговори
ала-бала преди 6 години
Приоритет е за хората,не за властта.Доказано е че запрашаването над нормата два пъти увеличава не само белодробните болести,но и сърдечно-съдовите.Последното,което вълнува управниците е здравето на хората.
20
1
 
9
 
! Отговори
дебел екоевродепутат преди 6 години
От Януари ще дишаме ваши приоритети! Ще се нашмъркаме с приорититетно чист софийски въздух. Ний сме от Зелените, но от ваш въздух почнахме малко да посиняваме.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не беше ли слугинчето на Цеко Минев, което искаше да съсипе Банско.Аман вече от герберастки некадърници, лъжци и крадци.
18
1
 
8
 
! Отговори
клонът е претоварен преди 6 години
И в Министерството на околната среда бяха назначени всички изпаднали от Народното събрание депутати и други функционери на ДСБ.
17
2
 
6
 
! Отговори
ТАЙНО ЗАДКУЛИСИЕ преди 6 години
НЕНО ДИМОВ Е ОТ ДСБ - БЕШЕ ДЯСНА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВ. ПИТА СЕ ЗАЩО Е В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, СЛЕД КАТО ДСБ НЕ УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО. ИЛИ ИМА ТАЙНИ ЧЛЕНОВЕ НА КОАЛИЦИЯТА (ДПС, ДСБ И ПР.) КОЙ ЗНАЕ.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Розовото бъдеще е близо. Скоро ще има природен газ в изобилие,както в развитите западни държави. От Южен поток, от газовия хъб Балкан, от "дупченото" на Черно море, както каза Един. Ако не стане, значи не е било "приоритет на гражданите"По безсмислени брътвежи, някои министри засенчват патрона си, колкото и невъзможно да изглежда.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите 3-4 месеца на нашето Европредседателство, ще има да мънкаме пред чуждестранните депутати и министри да се мъчим да им обясним, че това което виждат и дишат не е вярно. "Чистотата на въздуха е приоритет на гражданите". И Великия комбинатор Остап Бендер е казал същото, с малко по други думи. Жалки министри, почти колкото Премиера.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но какво очаквате от министерството. Ще отпечатат брошури "студентите" във Факултета да използват електричество вместо дърва и отпадъци, а те ще ги използват за да запалят малко гуми
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И снощи, и онази вечер в Красна поляна миришеше ужасно, пушеците идваха от Факултета. Автомобилно движение почти нямаше.
12
1
 
11
 
! Отговори
преди 6 години
Докога ще се шикалкави с глупости!Требе си някой герой да се самогътне и да направи истиснка съдебна реформа.Рязко всичките ви приоритети ще се наредят сами.Ето един като за начало - да служите на българския народ!
11
7
 
6
 
! Отговори
И това го има преди 6 години
Да се криминализира свалянето на радиаторите - в топлофицирана сграда селинджъра конкурира топлофикация като гори ***!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много приказки и никой няма да вземе мерки в махалите, нали шведите са избиратели на Суджуците. Хайде бе министърче, влез в катунариите и забрани да горят ***, гуми, пластмаси и дрехи втора употреба. Да, ама не, казваше един плу:жек някога. Колите били виновни, колко удобно! Да се плащат повече такси за да се хранят шведите. Работа на Суджуците, нищо за хората.
9
9
 
9
 
! Отговори
фостатанаварг преди 6 години
Откакто ***.ите се изнесоха от София с 20-годишните си трошки, въздухът видимо се подобри. А малкото миз.ерници, които се отопляват на твърдо гориво, трябва да бъдат изселени по селата.
8
3
 
4
 
! Отговори
МИнистъра е ВИНОВЕН преди 6 години
Министъра да ДОКЛАДВА КОГА ЩЕ БЛОКИРА УВреждането на въздуха с включени скенери и фарове денем и с холограмни оръжия разпространявани от НАГЛО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА>НАпомняме че ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА движението с включени фарове денем :.Лепенето на стикери отвличащи вниманието на водача вкл Нагло вредни холограмни оръжия:ОСновния закона изрично ЗАБРАНЯВА КаМЕРИТЕ вкл терористични и педофилски
7
7
 
0
 
! Отговори
JJIvanv Geolog преди 6 години
Най жестоки вреди на въздуха нанасят с включени нагло престъпни скенери и холограми инсталирани на автомобили. Увреждат нарочно контактния слой въздух повърхност .В Огромните тежко повредени обеми се настаняват остро токсични газове.ДО преди 40 години БИосферната охрана прочистваше въздуха бързо без проблемно ..Тогава работеше Кремиковци и много други заводи и фабрики.ТЕжки увреждания нанасят КАмери и ЕМСоблъчватели
6
3
 
13
 
! Отговори
задушен софиянец преди 6 години
Как точно чистия въздух ще е приоритет?На старите трошки на дизел ли ще им вдигнете данъците? Битовото отопление с въглища и дърва ли ограничавате? Строителството ли обоздавате? Лъжете колкотода не заспите
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не е ли приоритет на правителството?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, ако не е обществения натиск и на този проблем няма да обърнете внимание.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въздуха ще стане чист само ако се намали цената на тока и хората започнат да се отопляват с ел. печки и климатици. Това как да ви го обясня по лесният или по трудният начин? Докато хората са отопляват с дърва и въглища чист въздух няма да има сеянче от кривонделово! В софия има цели квартали в които хората се отопляват на твърдо гориво. Като прибавиме и селцата около София картинката става черно бяла. Вчер като изляза на терасата само за 10 минути й се задушавам от пушека на печките.