Призиви пред МС: Пирин е в беда, спасете го сега!

Правителството решава за втория кабинков лифт в Банско
28 дек 2017 11:52,
48

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Докато правителството решава дали да даде зелена светлина за строеж на втори кабинков лифт в Банско, пред Министерския съвет се събраха екозащитници. В Банско пък отново протестират с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Още по темата

Десетки граждани протестират около сградата на Министерския съвет срещу изграждането на втори лифт в Банско.

Част от лозунгите на протестиращите са: "Пирин е в беда, спасете го сега", "Пирин не е коледен подарък", "Пирин в Натура не е арматура", както и "Развитие с природата, а не против нея".

Успоредно на главния път Е-79 към Гърция се организира още един протест. Участниците в него настояват за окончателна позиция за магистрала "Струма" и втората кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция.

"Не говорим само за втора кабинка. Говорим за допълнителни лифтове и писти в ски зоната. Само една кабинка няма да реши проблема", заяви кметът на Банско Георги Икономов.

Очаква се като точка в дневния ред на седмичното заседание на Министерския съвет да бъде включено гласуване на промяна в концесионния договор за ски зона Банско за изграждане на втори кабинков лифт, макар да не фигурира в дневния ред.

Вероятно ще бъде разгледана и промяна в Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, нека не позволяваме безконтролно застрояване на планините в полза на шепа алчни мутри и свързаните с тях политици. Те не искат втори лифт, а искат нови бетонни хотели, комплекси, заведения като в Слънчев бряг, Златни пясъци, Приморско, Несебър.... Искат бързи и лесни печалби чрез рушвети и търговия с власт.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо банскалии не протестираха преди години , когато псевдобизнесмените нахлуха в домовете им и започна бясно строителство .Стана като Слънчака , но там си е държавно и се прави кой каквото си иска , банскалии можеха да си спасят градчето , там преди "Големия" бум на строителството знаем колко красиво беше .Ясно -при това презастрояване има нужда от втори лифт , но на банскалии им е ясно ,че вече отърваване няма - после нов ,докато не остане гора в Пирин
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в началото на декември трима министри от кабинета дадоха категорична заявка, че ще действат решително по казуса, за да има нови ски писти, кабинков лифт и промяна в договора отново със същия концесионер.А същите министри не могат ли да дадат и категорична заявка, че ще действат решително да извършат реформа в правосъдието, здравеопазването,образованието или е по-лесно да прибереш едни пари от безработен кипърец
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, рекетът на Цеко и офшорката на кипърския безрбатен става все по-нагъл. Всички в Банско живеят по кабинки и си искат кабинки. Масовки, селски истерии, извиваване на ръце на правителството. Да секат, да бетонират. Чорбаджиите им искат да цицат безплатно. Отдавна да са решили проблема с опашките като заменят старата кабинка с модерен алпийски лифт, превозващ 10-15 човека в кабина, каквито са повечето лифтове в Алпите! Опашките мигом ще изчезнат, една клонка няма да се отсече, но алчните цековци и юленци трябва да се бръкнат за 20-30 млн евро. Къде по-евтини са им миникабинките и ако трябва ще
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5. След като ще има втори лифт , защо да не го построи някой друг. Община Банско например г.н кмете Икономов. С помощта на държавата и да печелят банскалии , местите , от ресурса на планината.Защо да го подаряваме на Юлен срещу концесия за още два часа работа на лифта.и т.н и т.н
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3. Вече се говори не само за втори лифт , той бил най-малкия проблем , а и за допълнитени писти , съоръжения и т.н. Т.е точно каквото е забранено да се прави в защитена територия.4. Бетонирането на Банско сега се превръща в изнудване да сме осигурили бизнес на местните. Кратка справка обаче показва , че преобладаващата част от собствениците на апарт хотели и други спални не са от Банско. този лифт и тези писти на местните им стигат. Не стигат на Каролев , Цеко , Меко , Георгиус и други подобни.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Темата ми е важна защото :1. Един олигарх, собственик на банка, иска чрез подставеното лице от Кипър Георгиус някакъв си, да лапне още по-голяма площ.2. Концесионерът плаща , забележете , малко над 200 000 лв концесионно възнаграждение или 2-3 часа работа на лифта на пълен капацитет с по 50 лв дневна карта.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е за един лифт, а десетократно увеличаване на обема на концесията. Ама ще стане - няма какво да се притеснявате. Има политическа воля - на гробарите и патриотите.
14
2
 
2
 
! Отговори
SAVE BULGARIA преди 6 години
Пирин не е България ,България не е единствено Пирин
13
2
 
11
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Споко бе, еколожчета - погрижил съм се за дърветата, които ще се изсекат.Вече съм им намерил фирми, които да ги изнесат и да ми се отчетат след това.
12
1
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Простите доносници писали се патреоти ще си осекат горите за да има къде англичанина да преспи през уикенда Евроатлантизма не значи на колене като пудели дрогари доносници... Пардон патриоти.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дежурните стотина -двеста ,,еколози ,,на Прокопиев и на многобройните СДС-та., А и министъра Ненов нали е от ДСБ....Утре тези ще са дежурни и за еднополовите,, бракове ,,и за третият пол . Въобще дежурни срещу всичко Българско .
10
5
 
3
 
! Отговори
SAVE BULGARIA преди 6 години
Пирин не е България ,България не е единствено Пирин
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не може да бутне мафита - Цеко Минев & Боко Суджука.Те са бетонирани здраво във властта и ще си правят каквото поискат.
8
3
 
9
 
! Отговори
ЕХ преди 6 години
лифт та лифт ,и без конкурс намирисва
7
7
 
8
 
! Отговори
опппссс преди 6 години
Що не реват срещу курортите в Австрия и Швейцария? Дали, защото тамошни олигарси и правителство им финансирет НПО-то?
6
6
 
10
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Всички сте маша в ръцете на шепа олигарси- и банскалии и зелени ! Народа Не иска да се унижтожи Пирин и да се превърне в зелени хартии в нечий джоб , *** кой го пита Народа? - ще стане така ,както искат олигарсите . Ако бяха малко набожни нямаше да са толкоз алчни , Но Уви!
5
5
 
7
 
! Отговори
айдееееййй преди 6 години
До БанскоЗащо чакате да ви "оставят"? Тръгвайте бе пи чове, иначе няма да хване дикиш! А и подкрепа ще имате със сигурност!
4
7
 
8
 
! Отговори
Ха преди 6 години
"Зелените" отвътре са толкоз червени, та чак пембени!
3
8
 
6
 
! Отговори
Банско преди 6 години
Нека да ни оставят да дойдем в София и сами ще се оправим със зелените.