Фонтаните за торта - по-опасни от пиратките

8% от фойерверките на пазара са нерегламентирани, внимавайте!
Обновена: 29 дек 2017 16:05 | 29 дек 2017 16:00, Камелия Цветанова
3
Фонтаните за торта - по-опасни от пиратките
Кадър: YouTube

Две са правилата за използване на пиратки, без които явно няма да мине празнуването и на тази Нова година - купувайте това, което е с неясно качество и го ползвайте така както е описано, без излишни рискове.

Опасността от неприятни инциденти в новогодишните празници може да се намали, като те се закупуват от лицензирани места и се следват указанията, дадени от производителя.

Още по темата

Осем процента от фойерверките на пазара бяха констатирани като нерегламентирани, заяви Мирослав Йотов от Агенцията за метрологичен и технически контрол пред БНТ.

Той допълни, че за повечето от тези изделия рискът е нисък, защото не са опасни за здравето на потребителите и най-вече нарушават правилата за ниво на шум.

Йотов посочи обаче, че фонтаните за торта без маркировка, например, могат да бъдат много опасни за здравето, както и други изделия, които са закупени от нерегламентирани места.

"Местата за продажба са строго регламентирати и за тях трябва да има разрешение от МВР служба КОС, така че местата без разрешение от Служба контрол на опасните взривни вещества са нерегламентирани. Не купувайте от такива места", посъветва той.

Търговецът на пиротехнически средства Дима Савова също призова потребителите да закупуват подобни изделия единствено от регламентирани места и магазини.

Савова обясни, че пиратките трябва да се оставят на земята и там да бъдат запалени, а същото важи и за римските свещи. Пиратките се запалват само на открито.

Т.нар. "ракети" пък трябва да се поставят на равна повръхност.

Йотов обясни, че е недопустимо да се запалват твърде много пиротехнически средства на едно място.

Всяко едно от тези изделия има предвидено безопасно отстояние.

Той допълни, че на местата, където се продават подобни изделия, има подробни указания на Агенцията как да се използват безопасно и отговорно подобни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е мерси за съвета, браво! За запетайките изобщо и няма да отварям дума.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изобщо се допускат да преминат през границата тези пиратки ракети бомби и тем подобни? Колко деца останаха сакати без ръце? Колко пияни и дрогиране които гърмяха пиратки останаха инвалиди? Къдее държавата къде са законите в тази държава? Не държава няма! Законите са за баламурни.ците а осакатените ще тежът на съвеста на селските тарикатчета у парламата! Ако изобщо може да се каже че сеянчетата у парламата имат някаква съвест!
1
0
 
22
 
! Отговори
Гърмян заек преди 6 години
"купувайте това, което е с неясно качество и го ползвайте така както е описано" Ко речи..?