ЧНГ! Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата

Вижте какво се променя от днес с идването на 2018-а
158
ЧНГ! Поскъпват газ и вода, расте минималната заплата
Снимка: архив, БулФото

Традиционно празничният 1 януари е време за промени – и хубави, и не толкова. Най-често, няма какво да се лъжем, те са свързани с финансите ни и с по-високи сметки.

Природният газ поскъпва от днес с 2.75%. Това обаче, според обещанието на енергийния регулатор, не води до по-високи цени на парното и топлата вода поне до началото на април.

Цената на водата ще е по-висока от днес в 14 области. Увеличението за Ямбол е най-голямо - с близо 18%. В София поскъпването е с около 8%, във Враца - с 11 на сто.

Спорно е далим можем да наречем добра новина ръста на минималната заплата. От една страна той е необходим, от друга – по-добре да не се сравняваме с други, например с румънците, с които заедно влязохме в ЕС...

И все пак тя се повишава с 50 лева и вече е 510 лева. Също от днес минималната работна часова заплата ще бъде 3,07 лв.

Нарасна и обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. Има обаче праг за него – дневен максимален размер от 74,29 лв. Има и промяна в изискванията за получаване на това обезщетение – да сте внасяли осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 от последните 18 месеца.

По-висока е и линията на бедност – със 7 лева. Размерът й през новата година ще е 321 лева. Но по-добре да не пресмятаме за какво стигат.

От 1 януари минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се повишава до 200 лв.

Продължават да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране – за жените за заслужен отдих са необходими навършени 61.2 г. и 35.6 г. осигурителен стаж, а за мъжете 64.1 г. и 38.6 г. стаж.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула също ще е по-висок - от 1,126 на 1,169.

От началото на 2018 г. размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" на общественото осигуряване се увеличава с 1 процентен пункт.

Увеличава се и минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 350 лв.

И нещо, което безспорно е добра новина - обезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година, също ще е по-високо, макар и с 40 лева и вече е 380 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
гневен преди 6 години
Е гати "хубавата новина"! Как да живее пенсионера с 200 лв.???
119
2
 
12
 
! Отговори
extremist преди 6 години
В ГЕРМАНИЯ СРЕДНАТА РАБОТНА ГОДИШНА ЗАПЛАТА Е 50 000ЕВРА, А В НОВО-ТОГО(***) Е 6500ЕВРА. СТАТИЯТА ПОСТНО ОБЯСНЯВА КАК РАЗХОДИТЕ НАРАСВАТ НЯКОЛКО ПЪТИ СПРЯМО ПРИХОДИТЕ И НАКРАЯ ТВЪРДИ ЧЕ ИМА И "ХУБАВИ" НОВИНИ - КЪДЕ СА ТЕ ЗА НАРОДА КОЙТО ИЗДЪРЖА ДЪРЖАВАТА ???
118
5
 
10
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
В Германия - най- богатата държава в ЕС, която всички ни дават за пример, 60% от населението НЯМА собствено жилище, а СРЕДНАТА възраст за пенсиониране е 67 години. Това при положение, че преди 30 години ВСИЧКИ източногерманци са живеели в собствени жилища и са се пенсионирали на 55 г. Така че тия приказки за соца и тоалетната хартия си ги запази за някой друг. Тогава си имаше т. хартия, ама такива като теб не си купуваха, щото "четяха" Раб. Дело.
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що се нервите пичове? Колко от вас получават и се надяват на минимална заплата? А тези които я получават,значи я заслужават!
116
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
А-а-а-а-а, връщайте обратно 2017-та!
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гласуваите за ...........и ше видите катастрофата
114
1
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Увеличението винаги е по-малко от информация, дайте да не се лъжем. Минималната РЗ е облагаема, чистата сума за получаване е 400 лева.
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличениета което дадоха на пенсии и сега новота за минималната заплата не може да покрие само за месец дори новите цени на ток, вода, сиренето, яйцата и др. продукти и плюс новото увеличение на цената на газта и всички сме на минус всеки месец и с още колко минуси да края на годината?
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, то не само водата поскъпна.Поскъпна месото , яйцата, хляба, кравето масло, млякото, сиренето и много други работи.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ...Много добре чаткат хората,не ги мисли за будали,чаткат накъде и ти биеш(пак за грабеж става дума).Но водата задължително трябва да е държавна собственост завинаги,като с печалбата се поддържат ремонти и обновление и се плащат данъци.Това е от значение за живота на хората и националната сигурност,за изхранването на населението и т.н.
110
2
 
7
 
! Отговори
НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ... преди 6 години
..ЧЕ ВСИЧКИ ФИРМИ --ПОСТАВЕНИ В "СЪДРУЖИЕ С ДЪРЖАНИТЕ" ТАКИВА ....СА ПОСТАВЕНИ ТАМ----САМО ЗА ДА ИЗТОЧВАТ ЕФЕКТИВНО "ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ"...??!!ТАКА СЕ ИЗТОЧВАТ---- "МОНОПОЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ"!ТОВА Е СТАРА СХЕМА !!!!ТОВА Е :...КАТО ДА ИМАШ БОГАТИ СТАР НЕДЪГАВ ЧИЧО ....КОЙТО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СИ ПАЗИ И ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ИМОТА И ПАРИТЕ!!!!ИЗХОДА Е ---ИЛИ "ПЪЛНА ПРИВАТИЗАЦИЯ" НА ДЯЛОВЕТЕ ОТ ВиК ...ИЛИ "ФАЛИТ"--ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА/...като плаща народа от Бюджета../!ИЗБИРАЙТЕ!!!!!!
109
1
 
7
 
! Отговори
Веолия преди 6 години
СО-община дава за експлоатация и поддръжка 2000 г. на СВ АД - 25 год. концесия - Кмет на СО е Софиянски - от 1995 до 2005 г.Акционерния капитал от 9.10.2011 е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания Веолия водаС.А.(общо 77.1% от акциите).Кмет от 23 ноемри 2009 на СО е г-жа Фандъкова.Софийска Вода не е собственик, а концесионер,всички съоръжения принадлежат на града.Разбира се и Веолия и СВ намат интерес да поправят водопроводи, спират загубите, оттам печалбите!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ подписа договора с фирма Веолия. Сложете го на масата и ние платците имаме право да видим какви сте ги натворили. Не е нормално за българско природно богатство да ни извива ръцете чужда фирма със съмнителна репутация.
107
1
 
38
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Водата в Сърбия(Пирот) е 20ст. кубика,а в София 2,60лв.!!!Някой знае ли защо плащаме 13 пъти по-скъпа вода от сърбите?
106
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВеолияА кой е отговорен за подпиването на тези предателски договори с една мошеническа фирма?Кой?И кой е подписал такова безумие,огласете конкретните лица!И да се махат!И да се наложи вето,както немците наложиха,че никой не може да им притежава водата!
105
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вода НЕ СЕ ДАВА,запомнете го,ако трябва вдигайте революция за одържавяване на водата завинаги!
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВеолияАми изгонете я тази фирма с лоша репутация,
103
1
 
21
 
! Отговори
Веолия преди 6 години
"От 9 ноември 2010, Веолия притежава мажоритарен дял (77.11%) в частния ВиК оператор, "Софийска вода" АД". Гледайте филма "Вода за продан". Водата е обществено благо, както и слънцето, хората имат право да се изкъпят 2-дневно. Хората от С-я искат да знаят, защо водата идваща директно под наклон от Искър е толкова скъпа. Нямаме достъп до Договора за концесия, както и разходите, количество химикали. Веолия е позорно изгонена от родината си Ф-я, както и от Г-я, в САЩ има недоволство срещу фирмата
102
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в чии ръце е водата ни?И кой ги контролира какво вършат или не вършат?Водите,язовирите,каналите и водопроводна и канализационна система са строени от целия народ през соца.Взв Франция преди няколко години вдигнаха бунт и революция,за да си върнат водата в държавни ръце и я върнаха,Германия наложи вето,никой да не им пипа водата,без знаяение кой или откъде,само нащите гургури спят!Вода и ток не се дава!
101
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНАПропуснах да кажа,че и здравната система се източва,затова парите не достигат,а тези с най-големите заплати са привилегировани да не плащат здравни вниски,но ползват всичко безплатно.Е,тогава защо да плащат хората?