(Не)Осъдена: Осиновена онкоболна търси биологичните си родители

Един от двамата е последният й шанс за живот, ако й стане донор
30
(Не)Осъдена: Осиновена онкоболна търси биологичните си родители
Снимка: Нова тв

Само за последните две години десетки  изоставени деца са поискали да научат повече за биологичните си родители. Голяма част от тях търсят произхода си не от любопитство, а като последен шанс за живот. Малцина обаче са успели да разкрият тайната на осиновяването.

Всичко, което Цвета Мирчева знае за себе си, е от документите, които държавата й е създала.

"От акта, който ми е издаден след осиновяването, пише, че съм родена 1978 година. Но дали това е така, просто гадаем", обяснява Цвета Мирчева пред Нова телевизия.

10 години тя е дъщеря на държавата. Живее в дом.

"Никога няма да забравя как в училище, когато започнах първи клас, са ни делили на градски и домски деца", разказва тя.

30 години е дъщеря на осиновители.

Цвета винаги е искала да открие биологичните  си родители.

Преди година опитва в социалните мрежи, чрез една от групите, в които изоставили и изоставени се търсят. Тогава е от любопитство.  Днес –  от нужда.

"В края на март ми откриха рак на кръвта", разказва Цвета.

Единственият й шанс за лечение е със стволови клетки или костен мозък от донор.

"Решиха със стволовите клетки да опитаме. Трябва да имаш точен донор, който не е задължително да бъде биологичен роднина, но е желателно да бъде съвместим. Преди 4 месеца бях регистрирана в Александровска болница за кандидат донор, но получих отговор, че в световен мащаб заради сложността на стволовите ми клетки, не може да се открие такъв", разказва Цвета.

Така шансовете й са два - или да чака, без да знае колко, за да се появи донор, или да намери биологичен роднина, с когото шансът за съвместимост би бил по-голям.

Но тайната на осиновяването е присъда за Цвета.

"Разсекретяването е процедура, която е много дълго във времето, за което нямам и финансовата възможност", обяснява Цвета.

По закон – всеки осиновен има право да търси информация за произхода си от съда. Но, само когато "важни обстоятелства налагат това".

Адвокатът Фани Давидова обяснява, че няма нормативен акт, който да разписва процедурата, че има такива обстоятелства така че съдилищата трябва да импровизират.

Според нея  не и ясно дали биологичната майка има право да откаже да бъде разкрита.

А Цвета е разбрала, че няма минало, когато е станала майка и лекарите са я попитали дали знае за някакви генетични или наследствени заболявания.

Когато са открили тежката й болест нейната осиновителка е казала, че жената, която я е родила е напълно сляпа, че има психически проблеми.

За Цвета сега най-големият ужас е, че нейните деца ще останат без майка и ще усетят моментите, които тя е преживяла, когато е била в дома за изоставени деца.

Фани Давидова пък призна, че в нейната практика е имало случаи само на деца, които не са успели да докажат, че имат важни обстоятелство, които налагат да бъдат разкрити биологичните им родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Спокойно, с новите промени в СК, направени миналата година, вече държавата в лицето на социалните служби, ще уведомява детето, че е осиновено, на 18-я му рожден ден и ще има регистри....отделен е въпросът, че биологичните родители/ предимно майки/, може и да не желаят самоличността им да бъде разкривана.
29
1
 
2
 
! Отговори
@28 преди 6 години
Така е. Всеки е роден с късмета си и не може да избяга от него. Някой може да бъде осиновен в прекрасно семейство и да бъде отгледан с любов, някой може да е роден в ужасно семейство и да се чуди как да избяга от него. А има и деца отгледани и възпитани прекрасно, които после не се справят с живота по някаква причина. И обратното. В живота всичко се случва. За осиновените е най-лесно да обвиняват, но истината е, че всеки има проблеми в живота, успелите хора просто не обвиняват а ги решават.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @22Защото осиновените деца си мислят, че биологичните им родители са им длъжници, виновни за всички неудачи, които съпътстват живота им. И ще искат и дирят сметка от тях за всичко. И не се замислят, че каквито проблеми и трудности срещат те в живота, същите проблеми и трудности имат и децата, отгледани и живеещи със собствените си родители. И често родителите им не могат да им помогнат, безсилни са.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanГлупости! Ти може да го възпитаваш и възпитаваш, и възпитаваш, ама не знаеш живота как ще го подеме и какви промени ще настъпят с него. Ще се грижиш за него и в момент, в който не можеш да се грижиш за него, то трябва да се грижи за теб, ще му видиш гърба. Изобщо не си застрахована от такова развитие на събитията. Животът на детето ти не зависи само и единствено от твоето възпитание. Аман от възвишени майки, за които възпитанието, образованието и грамотността са определящи в живота!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
П.С. аз също искам да съм здрава и богата и с прекрасно любящо семейство. Ама не съм. Човек не избира живота си, животът му дава роля, и той е длъжен да я играе, такава каквато е. И аз съм гледала другите деца и фимите, и съм си мечтаела всичко да е друго и да е наред. Но не е било. Това е животът. Да седнеш да обвиняваш майка си, баща си, държавата, дядо Коледа и т.н. е глупост. Ставаш на 18, взимаш се в ръце и си създаваш живот какъвто ти харесва. Никой не ти е длъжен с нищо.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по-важното, държавата в лицето на институциите си, е ДЛЪЖНА да бъде безпристрастна. Защото ако не е, ако няма тайна на осиновяването, кажете ми, кой осиновител ще иска да осинови ако детето като навърши 18 ще духне да се *** на биологичната си родителка, които вече ще "съжалява".И коя жена ще роди, вместо да абортира, ако не иска детето и рискува след 18 години да и цъфне на вратата и да я изнудва и притеснява. Вие изобщо мислите ли с главите си,или заслепени от емоции само съдите и искате.
24
1
 
5
 
! Отговори
@22 преди 6 години
А ти защо си мислиш, че всички живеещи с родителите си имат много по-добър живот от твоя? Има толкова деца, които са бити и/или изнасилвани, или са живели в мизерия. Или са гладували. Или просят и проституират. Разбирам много добре защо едно изоставено дете би издигнало в култ биологичните си родители, но обикновено те не са това, което си мислите. Те са взели своето решение, за добро или лошо. Животът не е справедлив за никого. Някои са болни, други бедни, трети са богати и щастливи.
23
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
19,защото не е въпросът само да родиш едно дете и да го задържиш - от него трябва да направиш Човек! Ако си се справил така, че то дори теб не иска да те погледне...вината пак е твоя. Това, че страда и цялото общество е друга тема.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственота положителна постъпка, която е направила тази биологична майка е че не е абортиралаТук видях много мнения, изказани от хора, които не са били изоставени и подхвърлени като ненужни още в началото на съществуванието им.Прекрасен старт, нали ? От който не можете да избягате и който ви преследва през целия ви живот.Това го знам от личен опит, защото съм една от тях. Така че бъдете по-сдържани с мненията си.А тази жена дано намери спасение, Бог е милостив
21
2
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
За това от Агенцията по осиновяванията би трябвало да го играят посредник - както в тези тежки случаи, така и дори при "чисто любопитство" и да питат другата страна, без непременно да разкриват тайната! А наследствените болести би тярбвало да са описани в документите по осиновяването и да бъдат допълвани с годините!
20
1
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До всички яростно защитаващи "тайната"...вие не сте в обувките на тази жена, нито на нейната биологична майка! Изобщо не знаете дали тя не иска да види дъщеря си, дали не иска да ѝ помогне. Има достатъчно много биологични родители, чиито живот се е "обърнал" и желаят да се запознаят с вече осиновените си деца! А в случая не става въпрос за сладки приказки, в случая става въпрос за жиовот и смрът и донорство, коеото по никакъв начин не може да навреди на майката, но може да спаси една жена!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалено много се настройва обществеността срещу хората, принудени да се откажат от дете. Но никой не упреква децата, изоставили болните си, немощни и неспособни да се грижат за себе си родители. Никой не се интересува как оцеляват възрастните в самота, без топла дума от детето, което са отгледали, не са виждали от години. Чакат подкрепа от социални работници. Постъпват в домове, където им ограбват имотите, няма човешки условия за нормален живот,храна, хигиена, отношение...на гроба им не ходят
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТя и биологичната майка може да е болна, на смъртно легло и без шанс да оздравее, но не тръгва да издирва и да се меси в личния живот на дъщеря, която е оставила за осиновяване. В последните години прекалено много се рови в тоя проблем за осиновяването.Колко родители живеят в нищета и лишения, за да отгледат децата си, а на старини големите им деца ги зарязват и захвърлят като биологичен *** по старчески домове, не се интересуват от тях и умират в самота, погребани от общината
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мама на двамаНикой не се отнесъл към тия деца като към биологичен ***. Стига с тия драми! Не са ги родили в беседка и да ги удушат, не са ги захвърлили в контейнера или храстите. Съгласили са се да ги дадат за осиновяване, за да бъдат отгледани от семейство, което ги желае и ще се грижи за тях. Не са го направили от каприз. Нямате право да съдите хората, които се отказват по законен път от деца- не живеете техния живот, не знаете какво се случва. Голям патос! Големи обвинения!
16
1
 
7
 
! Отговори
D преди 6 години
Това е борба за живот. Може би последна надежда, последен шанс...
15
1
 
14
 
! Отговори
@13 преди 6 години
Ти сериозно ли пишеш под точно такава статия, че жената като не я е искала е по-добре да е направила аборт?! Значи е по-добре никога да не се е раждала според теб, така ли? Това са пълни тъпо.тии. Всеки си прави избора. Да си родител не значи да родиш, а да отгледаш един човек. Има много хора, като мен, които си мечтаят да осиновят детенце, за да имат шанс да бъдат родители и да дадат най-доброто от себе си. Всеки прави избора си - един да изостави, друг да приеме. На сила не стават тия неща.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас! Жената не го прави прави от любопитство, а от нужда! Ако не беше толкова болна никога нямаше да реши да иска нещо от жената, която я е родила. Така, че съгласете се, че обстоятелствата са специфични и е редно да и се предостави информация. Друг е въпросът дали "майката" ще се съгласи да помогне, но поне е някакъв шанс за живот!
13
7
 
11
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Изумена съм от коментарите. Никой не е карал тези биологични "родители" да раждат децата. Ако не са ги искали, да са направили аборт. Тези деца не са биологичен *** и създателите им имат отговорност към тях, всеки производител към продукта си. Не стига, че съм им съсипали живота по институции, ами и права имали?! Децата нямат ли права, какво им е престъплението, че са затоврени по рождение и са лишени от исконното им право да бъдат обичани?
12
0
 
11
 
! Отговори
от 4 до Цвета преди 6 години
Ако четеш коментарите, исках просто да кажа, че искрено ти пожелавам да се излекуваш. Ако има начин да се потърсят донори из ЕС, може би има повече шанс да се намери съвместимост. В България сме много малко и няма достатъчно дарители нито на органи, нито генетичен материал, нито на стволови клетки. А дори и да спечелиш делото и биологичната ти майка да се съгласи да бъде донор, пак е възможно да не сте съвместими. Така че ако има начин, търси съдействие от фонда за лечение в чужбина.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е един гаден закон от миналото - тайна на осиновяването така майка и може да си има син за който после момичето да се ожени а още по-после то да си отима идиотче с аномалии