Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!

Поддръжници: Няма какво да ни спре. Скептици: Наивна идея!
Обновена: 5 яну 2018 07:08 | 5 яну 2018 07:06, Елка Василева
131
Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!
Колаж: Dnes.bg

Кметовете на Видин, Враца и Монтана оцениха идеята за отделяне на Северозападна България като несериозна.

Инициатори от декември събирали подписи за отделяне на Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом в обособена юрисдикция към Румъния. Целта била по-добър живот за хората от региона - по-добро заплащане, реформирана съдебна система и нулева корупция, каквато имало при съседите.

"Не коментирам глупости!", лаконичен бе кметът на Враца Калин Каменов пред "24 часа".

"В конституцията е записано, че Република България е единна държава с местно самоуправление, в нея не се допускат автономни териториални образувания и териториалната цялост е неприкосновена", каза кметът на Видин Огнян Ценков.

"От началото на мандата ми приоритет е връзката връзка между местна и държавна власт, всичко, което постигаме, е благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество между местна, държавна власт, гражданско общество и реален сектор", допълни той.

Още по темата

На въпроса какво е мнението му за автономия на Северозапада и кметът на Монтана Златко Живков отговори лаконично: "Това е несериозно".

Доста хора от Северозапад всяка сутрин минавали моста да работят в Румъния за поне 1000 лв. месечно

"Почти всички будни хора в региона се познаваме. Няма какво да ни спре - ако хората го решат, ще се отделим териториално към Румъния, защото законът на ЕС позволява този акт", отсичат поддръжниците на референдума. Ще опитат да съберат над 400 000 подписа.

Починът обаче среща и много скептицизъм. "Известен наивитет има в тази идея. Да станем като Каталуния, звучи като кьорфишек", коментират бизнесмени от Монтана.

Пътят за икономическо възраждане на района е да се подкрепя продукцията на местни фирми и фермерски пазари, казват те. Иначе също негодуват от оттеглянето на държавата от най-бедния европейски регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
10
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
В този регион на България са съсредоточени най-много от гласоподавателите на столетницата, на които *** по традиция обещава светло комунистическо бъдеще, така че днес им е скимнало да се присъединяват към Румъния, а утре ще искат цялата ни държава да се отцепва от ЕС и НАТО, и да става "16-та" евроАзиатска республика. По време на Европредседателството ще се нагледаме на всякакви инсинуации, от искане на ВОТ на недоверие към правителството, до сепаратистки напъни във Влашко и Черноморието ни
91
6
 
12
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
В Крим руснаците просто си купиха населението. Обещаха им двойни заплати и пенсии и тогава и украинците, и татарите поискаха Русия. Българите в Северозапада живеят в такава мизерия, че от патриотизма им нищо не е останал. А Ердоган само да обещае турски заплати и пенсии и Югозападна България целокупно ще въстане. Количествените натрупвания водят до скокови качествени изменения. Може да не ви се верва, господа властници, но иде време разделно.
90
6
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 91Аз съм от Русе и все още си живея в Русе, тук и работя. Така, че не ме слагай в примерите си. Това, че ти незнаеш какво е икономика си е твой проблем. В скапаното ви село не пари, а половината да ми го подарите пак няма да дойда. Ако някога ми се е налагало да отида до там за да свърша някаква работа. Влизам, по най бързия начин свършвам в държавните администрации и дим да ме няма. Ако ще в 11 вечерта да съм свършил, тръгвам и спя по пътя, но в шопия не нощувам! Закон за мен.
89
2
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 90Хората там не плащат данъци от 1 година, а от 1887 ако незнаеш. Но са на този хал от поне 25 години. Така, че грешно мислиш и ти си смешния. Хората искат справедливост и реално разпределение на парите. А не едните да смучат от всички и после да се бият в гърдите колко били добре и колко били полезни. Просто трябва да се прекъсне този цикъл, а начина е данъците да остават там където са платени. Било то ДДС, местни данъци или свинетки. Тогава ще се види кой крив, кой прав!
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies Iraeинтересно, защо тогава половината сте в шопия? бягайте във видин , лом и долни Цибър да си правите икономика.
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО БЕШЕ СМЕШЕН СЕЛСКИЯ ЧИЧКА ПО тв : НИЕ С ДАНЪЦИТЕ СИ ИЗДЪРЖАМЕ СОФИЯ И бг....ПОЛОВИНАТА СМЕ БЕЗРАОТНИ ,ДРУГИТЕ РАБОТИМ ЗА 300...400 ЛВ........и какво ще правят с данъците си върху тези заплати. и шосета до там няма да има,та и никой няма да може да отиде до там, поне да ги пожали. прости - за това - бедни !
86
4
 
12
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Простичко е - у нас са единици забогателите без кражби. Ние сме бедни, понеже нас ни крадат депутати, министри, висши чиновници, кметове, магистрати и господарите им - монополите. Виновният е определен и е показан. Присъдата на Народа е потвърдена от ЕС. Следователно напрежението ще се трупа и в един момент ще ескалира, докато не се стигне до някаква Справедливост. Иначе етническите райони ще поискат да се откъснат. А някъде българите ще се обявят сърби, румънци, гърци или македонци.
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла Северна България иска да се присъедини към Румъния
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стара максима е,че неравенството поражда завист,а завистта-омраза.Това се случва днес в България.Щом като ще се делим на богати и бедни райони,на западнали и незападнали,на южни и северни,на обгрижвана столица и на провинция,захвърлена на произвола,нека така да бъде.Ако това положение не се промени в близките 2-3 години,България неминуемо ще се разпадне на малки късчета.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите от винетките на цяла България отиват в София, така се формира този 40% дял от БВП.
82
3
 
8
 
! Отговори
СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ преди 6 години
НИЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ СОФИЯ.И ДА ИМ СЛОЖИМ НА СОФИЯНЦИ ЕДНИ ГКПРП-та и ЕДНИ МИТНИЦИ
81
1
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Това е икономика. А не издаване на безсмислени хартийки с които да се придаде някакъв уж смисъл от назначаването на поредните безполезни държавни хрантутници които по цял ден да симулират дейност в офисите на министерства и агенции в Шопия и накрая да ревът, че видиш ли те генерирали парите на държавата. Ставате смешни вече. Да не кажа жалки. ПП: може да съм от Русе, но на моя акт за раждане пише роден в Град. А не да съм роден в коптор в село Горно Нанадолнище и от 2 години да съм столичанин
80
1
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До В.Ако незнаеш да ти покажа нагледно защото явно грам не разбираш от икономика - БВП отчита едни и същи пари много пъти - ти взимаш пари и ползваш такси (БВП го отчита) с парите взети от теб таксиджията отива и се подстригва (БВП отчита 2-ри път същите пари), тя отива с тези пари на спа (3-ти път БВП отчита същите тези пари) и тн. Затова трябва да се гледа само и единствено внос-износ! Износа вкарва пари в държавата- произвеждаш реална стока и я продаваш и вкарваш евра,долари и др. в страната
79
1
 
8
 
! Отговори
tumnia1 преди 6 години
В Румъния крадците от парламента са в затвора, затова Румъния е по напред от България с 10 години вече. Затова няма лошо да се правят такива референдуми за да се чалне тиквата колко е тъпичак и да направи нещо смислено за западналите ни райони , ако не да си ходи!
78
2
 
10
 
! Отговори
tumnia1 преди 6 години
Ха ХА, страхливци сте вие, Не кметове, кукли на конци. Страх ви е от тиквата и да не изгубите поста си, затова се изказвате веднага уж като националисти, милеещи за родината. А истината е , че вие КМЕТЧЕТА крадете и богатеете, за сметка на обикновения български народ. Предатели
77
3
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До В.Освен това, единственото което крепи Шопия е, че всичко се влага там. Така изкуствено се създаде град от селото. Всички данъци в тая държава първо отиват там и след това вече Шопите ги разпределят къде по колко да отидат. Затова и се води, че 40% от БВП на страната се формира там. И като финал БВП е грешно мерило! Я да видим колко и от къде се изнася за чужбина? Това са реално генерираните пари на държавата. Това, че ти си взел помощи и си си взел билетче за търкане на е икономика.
76
1
 
14
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 6 години
като сме част от България, защо управниците й не се грижат за нас в северозападна България? и ние искаме по-добър живот!
75
4
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Колко стока и колко ДДС се плаща в Шопия и колко в Русе, Видин, Петрич и други гранични райони? Това, че там има много *** която изкуствено се поддържа защото това е държавна политика и изкуствено се създава усещане за това, че селото дето допреди 100 години е било с кални улици, а ти си достатъчно *** да вярваш си е доказан факт. Я си вижте кварталите красно село, овча могила, *** пъдари и тн. Затова сте и винаги сте били *** селяни. Иконимика в Шопия няма, няма и да има. Има само бумащина
74
2
 
6
 
! Отговори
nikola преди 6 години
аз съм съгласен да се отделим от курупционната но държава както за вас по големите така и за нас младежите ще е мн по добре да се присъединим към др бряг на р.Дунав а то е да сме част от Република Румъния аз на 100 процента ще се подпиша за отделянето ни от Република България видяло е се ,че Северозападните жители на Видин Враца Козлодуй Лом Берковица и Монтана нямаме място за живот в нея съжалявам скъпа майко кръвта ми е българска но май скоро ще бъдем жители на др страна
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ояли се и глупости ахаха