На Богоявление: Честит да е Йордан! И всеки, който извади кръста

Имен ден празнуват и Данчо, Дана, Боян, Богдана и много други
14
На Богоявление: Честит да е Йордан! И всеки, който извади кръста
Снимка: архив "Булфото"

Православната църква празнува днес Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници, известен с имената Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Празникът Богоявление има най-древен произход сред празниците на Православната църква. Макар сведенията за него от писмените паметници да са твърде оскъдни, достатъчно ясно свидетелства за него църковният писател Климент Александрийски.

Той говори за празнуването на месианството или за божествеността на Исус Христос при кръщението му в река Йордан, отбелязвано от християните на 6 януари. Църквата в Египет е дала и древното име на празника - "Празник на светлината" /на славянски "Просвещение"/. То се е запазило у нас и до днес наред с наименованието "Богоявление".

"Богоявление" произлиза от думата "явяване" /от гръцки "епифания"/, която била заменена с по-уточняващата - "теофания" - "Богоявление". Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея.

Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има ли роми на мъжкото хоро
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той денонощно се бъзика. Айляк е човекът, няма лошо.
6
0
 
7
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Традицията си я спомням от дете...празнуваме този ден и се веселим...а повечето коментари са писани от комплексирани мижетурки...празник е бе...ненормалници какви са тези глупости . Живи и здрави да са имениците...и весел празник.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Burzum

Скрий се, бе!
По българските земи, за кръста в ледената вода скачат и турци, и роми.
Това е наистина древна традиция, чрез която всеки мъж е доказвал, че е здрав.
Хем не знаеш, хем от сутринта си седнал да се бъзикаш.
4
7
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Кръста ,кръстаааа ...попа мята ,пияните нер.ези шляпат в локвите....древни културни традиции....
3
0
 
1
 
! Отговори
Варненка преди 1 година
Половината ми семейство са “Бояновци”. Ама верно ли имат имен ден?
Мислех, че им и на 28.03.
2
9
 
6
 
! Отговори
Еретици преди 1 година
Идолопоклоничество в действие....КРИвославие
1
6
 
9
 
! Отговори
Амон Гьот преди 1 година
Хванаха ли Росен - Джингибито? Наздраве на имениците!