Робот даде началото на председателството на ЕС

Машини и ученици от цялата страна превзеха НДК
6 яну 2018 20:16,
31
Робот даде началото на председателството на ЕС
Снимка: Facebook

Робот даде началото на първото българско ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това стана по време на откриването на MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU в Националния дворец на културата днес, 6 януари.

Събитието събра стотици ученици от цялата страна. Роботи и създадени от децата електронни машини обсебиха коридорите на НДК и разхождайки се между гостите им даваха информация и възможност за избор на игри, съобщават от пресцентъра на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Децата са нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и през тях ние даваме най-истинския старт на Българското председателство. Надявам се след 14 години някой от тези деца да вземат важните решения за всички нас", каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Събитието у нас, организирано под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, става възможно благодарение на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция. Специално за събитието в страната пристигна българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел. Децата поздрави и заместник-министъра на образованието Деница Сачева, дигиталният шампион на България Гергана Паси ръководи събитието.

Доброволци, ментори, организатори и партньори на събитието създадоха на децата 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, разбиваха кодове на страни и съединяваха жичките така, че да светнат създаваните от тях роботи. В продължение на няколко часа учениците програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата, и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.

Малките програмисти тестваха и издръжливостта на паролите си. Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова също тества колко е силна паролата на своя компютър. Оказа се, че може да бъде разбита за 4 месеца, а организаторите на работилницата "Няма да ме хакнат" от държавната агенция "Електронно управление" й обясниха, че всъщност паролата е сравнително слаба, защото силните се разбиват за стотици години.

Шест деца бяха излъчени да бъдат посланици на дигиталните умения по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и през следващите шест месеца те ще посетят европейските институции.

Детският уъркшоп по програмиране завърши с награди – таблет и 2 кано компютъра и торбички с книжки и подаръци за всички участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом реват тука утайките значи е на добре работата :)) Успех в прецедателството , голям успех за малка бивша соц България !
27
0
 
4
 
! Отговори
опааа преди 6 години
Сладка историика,*** ентусиазъм за един нищо незначещ представителен пост "председател на *** бардак", това се дава на най бедните и смотани членки да не мъркат и да човърка си мислят че някои ги бръсне за слива.Е,като гледам смешните ни продажни медиики се размазват да пускат една опашка на някакви дето се редят пред БНБ да си купят монетка и това смешно пиар събитиице на което три кухи *** корумпирани *** Лили Свинкова,Мафия Гаргамел и Смръдляна Паси си правят селфита до деца.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това стана по време на откриването на MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU в Националния дворец на културата днес, 6 януари."Детската ми мечта беше да присъствам това откриване, но съм го пропуснал. Дано този век има повторение. Ще го посетя и може би ще разбера за какво става дума и дали живея в България.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва се нанокомпютър, а не кано компютър!!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Поканете робота да ни стане министър председател. Може и да се съгласи.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са смешни в тъпия ЕС....................и БГ-*** им пригласят................сложили един робот, пък той ЕС - пълен с нелегални мигранти и терористи...............ужас!!!
22
10
 
0
 
! Отговори
до вмирисан гущер преди 6 години
Ти ела да видиш след 40 мин къде се къпя, сред кристално чистите води на Палм Бийч гмуркайки се сред тропически риби из кораловия риф.Кажи ако знаеш къде плащат 5 цифрената ми месечна заплата срещу миене на чинии? С удоволствие бих се преместил защото миенето на чинии не изисква никакви отговорности, за разлика от ИТ браншаЯвно самотния лузар си ти в панелната килия, защото аз съм със семейството си тук и всяка свободна минута обикаляме из красотата тук, както след малко отиваме на Палм Бийч.
21
1
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До До оскотялАвсралияХаха все мечти. Много си се размечтал нещо.На яхта да се возиш...ще се возиш нали се сещащ на коя работа...и нахлузен отгоре с презерватив. Отивай да миеш чиниите и недей да ни се хвалиш колко си успял и какво си ъпгрейднал на еди коя си компания.Ти си просто поредния комплексиран самотен лузър който се чуди с кого да сподели душевните си терзания(и богатството си ако въобще го има).И вземи да измиш прозорците че са мръсни и ти се смеят на балканеца ,дето не се къпе изобщ
20
6
 
0
 
! Отговори
До оскотял гущер преди 6 години
тук не са балканите, хората са с по друго мислене и няма никакво значение с каква кола си, важното е на теб каквато ти харесва, а не мутрящина пъвенющина и газащина като в БГ. Аз обичам да си умножавам $$$$ и това което имам нужда е не гъзарска кола, а яхта за да обикалям из кристалните острови наоколо, рифове, да гледам китове от близо, и обмислям как да закупя тази необходимост. Тука сме друга култура, друг майнд сет, показноста тук не я разбират, с друг чип са хоратаАйде отивам на Палм Бийч
19
0
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
До фалшивия БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРДа, аз разбрах че си купил нов бял Мерцедес и си сменил стария черен мерцедес и предишната тойота...Защо купуваш все втора ръка бе? Нали знаеш че са амортизирани и опасни пък и ти ще се набуташ след като сменят хората с електрически коли и ще си единствения на континента с бензинова кола...
18
2
 
3
 
! Отговори
AZIMO преди 6 години
Децата са и трябва да са приоритет на всяко начинание. ТЕ, (Децата) са нашето бъдеще!
17
8
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
И аз бях там разхождах се като д'рт клош и 1 лев не направих от пропиляното време, само спрях да оскотявам за някой час преди да се приебра в панелната килия и развивам Стокхолмския синдром в гетуту, а през това време един българин в Сидни не спря да прави $$$$ като внедрява нов сървър за Австралийската Дигитална Комисия за дигитализация на ATO и като истински Левски, ако пИчели, пИчели за цял народ.
16
2
 
10
 
! Отговори
Драга моя преди 6 години
1. Заместник-министърът е подлог (поздрави децата) и трябва да се напише с пълен член.2. Как точно се "обсебват" коридори?3. Какво точно означава "кано" компютър?4. Имате едно досадно Й в "... някой от тези деца".5. В "Министерство на българското председателство на съвета на европейския съюз" сте наслагали твърде много главни букви.
15
2
 
13
 
! Отговори
Нация техническа преди 6 години
Хитлер се примолил на Господ (или на дявола): Моля те, пусни ме да видя как е сега на земята! Отишъл той, върнал се и разказва: Нищо не е както преди! Евреите са станали войници, германците - търговци, а българите - нация техническа!
14
3
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
"него" за робота, лоша работа, българският е сексистки език, определя робота като мъжки род, а робота не е ясно може да се чувства момче, може да се чувства момиче, може да е безполов!!
13
1
 
8
 
! Отговори
от третия пол преди 6 години
искам да се венчая за робот, да правя семейство с него!!
12
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Много голяма цица има робота. Че и как го бара малкия мискинин.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейк нюз, но типично в стил Свинетка Павлова.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бихте ли ми пробвали паролата за интернет банкирането дали е силна:alfa123Благодаря предварително!
9
5
 
6
 
! Отговори
KALOYH d преди 6 години
Хубаво е че с деца започват мероприятията. Те ще ги запомнят и щеса им от полза. Мария Габриел да заложи на тях. Няма как да оправи тези които глътнаха 2 милиарда за цифровизацията до сега в България.