Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завръщали се........ ех ***.и мечти, мечти.Завръщат се, но само за отпуската
402
2
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Всичко е чудесно, но "завърналата се" ще избяга с 200 обратно към Лондон в момента, в който опре до българското здравеопазване като бременна или майка, да не говорим, когато стигне до образование на детето й. Пари на младини може да харчи всеки и навсякъде. Но в момента масово бягат семейства с деца, които са наясно, че нито има кой да обучава, нито да лекува децата им. И тогава аргументи като "ама тя получила чудна служебна задача" не играят вече.
401
2
 
14
 
! Отговори
радев преди 6 години
половин година ще ни поднасят глупости
400
3
 
13
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Забележете къде се е прехвърлила- в руска инвестиционна банка! Нещо май и руските финансови активи, независимо от всичко, се направляват от запад! Дали пък тази интересчийка се е върнала тук за да работи или да прави далавери, не е нужно да коментираме- то е ясно! Защо не вземе да се върне един(една) дето да организира производство на черна/бяла техника, микрочипове или нещо подобно! Все едни икономисти, банкери/банкерки и т.н. далавераджии!
399
2
 
9
 
! Отговори
Трак до вси преди 6 години
И когато се запознаете с Раковски , Левски , Ботев и другите герои на България , тогава пак се осмелете да напишете , че сме незначителна държава.
398
3
 
8
 
! Отговори
Трак до вси преди 6 години
Едно време и с комунистите са се подигравали , но после са плакали.Научете поне съвременната история на България , само нея , тя е една стотна от наща хилядолетна история.
397
3
 
22
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
Ами така е, връщат се, направо тичат. Сега като се замисля - то по времето на царя що юпита се върнаха, не ти е работа, и все банкери като това момиче... Има нещо гнило в Дания, а !? Единият, съвсем младеж тогава, взе че направи една врътка с външния дълг и ни набута с 2 млрд.евро ама карай, нека се учи момчето. Абе път на младите... Пък ние ще плащаме, нали сме богати...
396
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не били дали младите :)) Ти понеже много си дал на България. 60 години си пърдял по комунизма , защото друго е нямало какво да правиш и сега младите ви виновни за всичко. Вие сте срам за тази държава, ако упреквате младото и бъдеще. Те със сигурност, ще постигнат повече от вас и няма да се срамуват пред децата си.
395
3
 
28
 
! Отговори
1000 % преди 6 години
Още вчера,когато писаха за. , ,Самоубилият се" Легионер с засеклият Калашник,ви казах че следващата статия ще бъде за завръщащите се Българи в България.И офанзивата ще е толкова мощна,че ще има нужда от, ,Терминал 3" , специално и само за, завръщащите се. .....СМЕШНИ СТЕ,И ЕЛЕМЕНТАРНО ПРЕДВИДИМИ.До вчера ни пробутвахте някаква боза с предварително умрял плъх в нея,днес гавра с младите.
394
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат се на ята и рояци.-5000 раждаемостДано е за последна година...
393
4
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
Западняците надхитриха нашите - не им дават добре платените постове нийде.
392
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин и Орбан направиха най-добре-изгониха чуждите НПО-та и организациите на Сорос, Орбан закри университета на Сорос в Будапеща............затова Русия и Унгария са държави...............а България е една евроатлантическа ***.
391
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е само една колония и територия и се командва от чужди служби и посолства.Ако политиката в един момент стане неудобна на великите сили, се плаща на т.нар."умни и красиви" за да се инсталират на власт послушни политици.Давайте минуси сега...............и си живейте в *** !!!
390
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Русия всеки се съобразява, а с България всеки се подиграва.Понимаеш???
389
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТракРусия е велика сила, България е една колония и територия.Схващаш ли разликата или не?
388
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Умни и красиви" били те, я виж ти................ние дето работим за тая държава толкова години сме "грозни и ***", така ли??Взели по една диплома от СУ или от някой западен университет...................и сега искат да карат влака, ама не са познали!!!
387
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре правят в Иран - "умните и красивите" платени протестиращи, дето правят цветни революции................много бой и затвор.............те от друго не разбират.
386
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТракОткога ''умните и красивите'' почнаха да работят?Те само на грантове от чужди посолства разчитат, да заработят поредните мръсни доларчета, напоследък може и евро ................плачат за бой по дебелите демократични кратуни и за затвор----за национално предателство.
385
10
 
11
 
! Отговори
Трак до 393 преди 6 години
Те работят и строят днешна България , което не значи , че са доволни от статуквото.Но за разлика от тебе не мрънкат , а бачкат.
384
4
 
6
 
! Отговори
Трак до 391 преди 6 години
А в Русия с един петрол става , нали.