Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
18
 
! Отговори
Калинки преди 6 години
и Боршоши крадат, ама овцете и Калеците блеят `халал да им е, само комунистите да не са`:))) Е при такъв материал няма как някой да се върне :)))
42
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой от бившите ми колеги които са навън не е заритал да се връща...
41
1
 
20
 
! Отговори
bg преди 6 години
До АнонименПо принцип съм съгласен, но проблема, че 80% от възпитаниците на математическите и езикови гимназии заминават в чужбина, а върналите са са малко... но все отнякъде трябва да почнем да обръщаме тенденцията
40
17
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Where was that, Bulgaria?
39
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова са изучени значи щом предпочитат София. Айде моля ви се. Връщат се провалените който на фона на това което имаме просто блестят.
38
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са единични случаи, за които дори статии се пишат.Ако започнат да броят напускащите страната трябва да направят цял сериал.Да не говорим за мои познати- и те млади и зелени- завършили в Германия и работили там. Върнаха се, от патриотични подбуди. След 1г. избягаха отново с 200км. от *** и повече не мислят и за завръщане.И днес.бг - ВИШИСТКА??!!!?? Вие, наистина ли? амбициозната ВИШИСТКА?!!!
37
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bg"Въпроса е, че наистина на 100 човека заминали се връщат 2-3" аз лично съм ОК 100 мияча на чинии и чистачи на къщи да заминат и да се върнат 2-3 професионалиста в дадена област. България е съществувала още когато населението й е било 200 000. Така че не е важна бройката, а качествата на хората й
36
8
 
20
 
! Отговори
Ще преди 6 години
ви се
35
30
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Естествено че ще я смени / вятърът де / .... След 45 г. сталинов комунизъм и граници на които се стреляше по всеки дръзнал да надникне навън, беше нормално хората да бягат като от чумата ... Съмсем естествено е малко по малко нещата да почнат да се нормализират, най-важното е "БСП и СиЕ"АД да не идва на власт, защото тогава пак ще има фалирали банки, протести, контрапротести и анархия, те от Офиса на ген.Решетников, само на това са способни ......... !!!
34
20
 
10
 
! Отговори
жалка гледка преди 6 години
така е, така е. Едни правят пари, други кибичат из форумите и по цял ден се оплакват че все някой друг им бил виновен и кога най-накрая щял да дойде някой честен да ги оправел. Тук е заприличало е станало бетер БГ мама.
33
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това смешката на деня ли е ?
32
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избягала от САЩ, че да работи в руска банка ха ха. Вие за какви ни взехте, бе серсеми!! Все едно да избягаш от София и да отидеш в село Вълчи дол да пасеш овцете на бачо Киро мечкаря.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пророкът ГочоТова 26 г. е Корни и сделката за Техноимпекс.
30
2
 
38
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
На кой да вярвам: на статията, или на познатите ме в чужбина?
29
1
 
30
 
! Отговори
bg преди 6 години
https://nzz.ch/wirtschaft/sofia-statt-silicon-valley-ld.1344591Това е статията в швейцарския вестник.Въпроса е, че наистина на 100 човека заминали се връщат 2-3
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И момичето от снимката освирква тази новина. Освен ако не я от "умните и красивите" и в момента приветства "новината". Безкористно, както помним.
27
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ние се върнахме .... и си тръгнах отново, когато децата трябваше да тръгват на училище и се наложи да се сблъскаме отново с действителността.... различна от тази, в която си мислехме, че живеем
26
7
 
40
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
"Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София."От почтена работа на Запад се отказват, само ако ще работят за мафията на изток.
25
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче, Желев няма да каже, кой е платил на шефа му за тази статия...
24
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко мои познати се върнаха след години рабона в Германия и Англия. Всеки иска да е до близките си особено ако заплатата му е еквивалентна на тази в чужбина няма какво да търси там. Да не говорим че конкуренцията тук при израстване в кариерата е смешна в сравнение с там.