Липса на пари, но и на желание: Майки изоставят децата си!

86 новородени остават месечно грижата на държавата
9 яну 2018 11:00, Петя Славова
38
Липса на пари, но и на желание: Майки изоставят децата си!
Снимка: архив, Reuters

Всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижите на държавата, показват данни на Агенция за социално подпомагане (АСП).

"От началото на годината до края на ноември са били изоставени 950 деца, което е приблизително същият брой спрямо 2016 г.", обясниха пред от АСП.

Практиката на социалните работници показва, че най-честите причини майките да изоставят децата си са липсата на пари или нежеланието да се грижат за наследника си.

"Имахме случай, в който момиче на 17 години от сравнително заможно семейство, което й беше поставило ултиматум – или да изостави бебето си, или да напусне дома си", разказаха социални служители.

Те оказали на момичето психологическа подкрепа и му осигурили временен подслон в звено "Майка и бебе". През миналата година социалните са спасили от изоставяне 2057 българчета. Това са случаите, при които служителите от отдел "Закрила на детето" насочват майките към различни социални услуги като защитени жилища, звена "Майка и бебе" и дневни центрове. Там жените получават покрив, храна и дрехи. В случай, че спасените от изоставяне деца са във възраст за посещение на ясла и градина, то социалните подпомагат настаняването му в съответното заведение.

"На майката помагаме да си намери работа, за да може да се подпомогне адаптацията й в нормална среда", твърдят социални работници.

Те отчитат, че с всяка изминала година броят на успешните случаи на превенция от изоставяне нараства. През 2012 г. социалните са работили с 4332 жени, желаещи да оставят хлапетата си на грижите на държавата. Въпреки усилията на социалните половината жени са изоставилите децата си, пише "Монитор".

Миналата година само 30% от случаите са завършили с настаняване на детето в приемно семейство или Дом за сираци.

Друга положителна тенденция, която отчитат от Агенцията за социално подпомагане е, че все повече хлапета се връщат в биологичните си семейства. Тази мярка се прилага за всички изоставени хлапета, за които няма декларация за отказ от родителски права.

За 11-те месеца на годината експертите са успели да реинтегрират 595 деца при родните им майки или баби. За сравнение - през 2012 г. броят им е бил около 300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Майките"и"бащите"изоставящи децата си на издръжка на данъкоплатеца трябва задължително да бъдат кастрирани и принудително да заплащат отглеждането на отрочетата им до 18 годишна възраст.Не сме средновековие а 21 век и има достатъчно методи за предпазване от нежелана бременност.Тварите създаващи нежелано потомство тряба да поемат отговорността за безхаберното си размножаване.Обществото не е длъжно да плаща за резултата от примитивното им чифтосване.Никое дете не заслужава да се ражда нежелано.
30
7
 
39
 
! Отговори
чеборатора преди 6 години
За съжаление всичко в живота е пари а в Бг и връзки а като си на 25 30 г с една заплата ходи търси нормална жена и отгледай дете ...некой хубав ден
29
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм осиновена от много добро семейство. Получих прекрасно образование и изключитгелно възпитание. Ще бъда благодарна на родителите си цял живот.Това, което знам, е че баща ми и брат ми са били убити, когато майка ми е била бременна с мен в четвъртия месец. Убиецът е един побъркан нацист, който не е могъл да допусне майка ми да има дете от славянин.Затова майка ми ме е "скрила" в дом.Единственото което сега, когато съм баба, ме притеснява, е че не знам какви наследствени болести нося.
28
2
 
37
 
! Отговори
Продължение преди 6 години
Заради тези дискриминационни закони България трябва да бъде осъдена в Страсбург.
27
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нивото на служителите оказващи "подкрепа" е ниско. Влошава се с обучения от фондациите подкрепящи конвенции. Парите следват психолога, основно. Не хората в беда.Терминът "в риск" променя съзнанието. Искаха приемни родители и малтретираха наред. А желаещи няма.
26
1
 
39
 
! Отговори
Продължение преди 6 години
Такива дискриминационни закони относно майката и относно детето няма никъде по света. Значи бащата може да заведе ако реши дело за установяване на произход дори детето да е на 25 години. А детето не може. Това противоречи на Конвенцията защита правата на детето, където е записано, че всяко дете има право да познава биологичните си родители. В цивилизования свят и 60 годишни завеждат дела за установяване на произход от бащата даже и той да е починал вече. България трябва
25
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо си вижте законите как така до 3-годишна възраст майката да има право да иска установяване на бащинство с ДНК? Ами ако бащата изчезне някъде и не се яви да даде ДНК материал за експертизата? Съдът не може да установи бащинството, защото няма основание. Детето си остава без баща. Същото е и с правото на детето от 18 до 21-годишна възраст. Пак тригодишен срок. Ами ако е от сиропиталище и не знае кой е бащата как ще заведе делото в срок? Докато го издири може да изминат повече от 3 години.
24
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но са имали силно желание да ги направят нали!? Това трябва да се разглежда като престъпление....
23
2
 
58
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Отиди в едно сиропиталище и ще видиш колко са белите.Процентите са точно обратни на твоите.И сте лъжливи,и сте нахални и безочливи този ваш етнос.Кой ви пречи да учите,кой ви пречи да се къпете,кой ви пречи да не крадете-за това пари не се иска ,а разум.Явно сте номадско ПЛЕМЕ и човешкият живот за вас е с по,,особен""начин на съществуване.И животните се грижат за рожбите си а вие ги изоставяте или продавате.Има и бели ,,нефелни"хора ,но вие сте 90% такива.
22
3
 
60
 
! Отговори
az преди 6 години
Как заспиват вечерно време хората, които изоставят децата си, не ги ли мъчи мисълта къде е детето им, как расте, при какви условия, дали е щастливо, какви хора го гледат....
21
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам търсите сметка на майките, а за бащатковците никой не пита. ;)
20
6
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си мечтая да имам дете, в момента съм на трета ин-витро процедура. Това, което не разбирам е как в 21 век можеш да родиш нежелано дете - има всякакъв вид достъпна превенция и най-вече здрав разум. За мен жените, които забременяват и раждат деца, които после изоставят, са едни от най-осъдимите хора в нашето общество.
19
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно има 4-5% от изоставените деца, които са изоставени поради аболютна невъзможност на родителите да им осигурят грижи. Непредвидено стечение на обстоятелства, смъртни случаи, липса на близки и т.н. Нещастията за съжаление се случват. Обаче останалите 95% родители са за разстрел. Безхаберници които не заслужават дори споре мен да живеят. Здрави, прави хора нямат абсолютно никакво оправдание, за да си изоставят детето. Заслужават строги наказания!
18
9
 
65
 
! Отговори
Край преди 6 години
Проблема се решава лесно хуманно и демократично. На всяка жена изоставила дете и се предлагат 2-3 хил. лева за да и се прекъснат под упойка детеродните способности. И фабриките за деца ще спрат да бълват нежелани деца.ОБАЧЕ има други интереси.Търпете. Търпете... до безкрай.
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Boiko da usinovi pone 5 deza lili ivanova slav4o trifonov i bogataschite s firmi restr.kadina barove fabriki. Gorkite deza i maiki gorkite deputati gerb bsp dos holemite patrioti saschto dausi ovavat deza lila pavlova milionerka fandakova milionerka da usunovavat i dr veli v nc
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mutrite milioneti miliarderi da gi osinovavat mesto mutresi peva4ki manikenki i tn
15
1
 
56
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Естествено след като са обрали социалните и майчинските ,се сещат ,че не могат да гледат малкия Асенчо или Седефка ;) !!!
14
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се изоставяха толкова много, бели деца хората, които не могат да имат свои, нямаше да чакат с години да се появи такова за осиновяване. Другото което правят сините е, че го оставят в дом, но за да не изпуснат някви пари за него, не се отказват от него, а го оставят за отглеждане. Познати осиновиха в рамките на два месеца, след като кандидатстваха 2 сини деца. Така, че това, че белите оставят децата е пълна глупост.
13
15
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, по-готино е да си обикаляш по моловете и да пушиш цигарки с кафенце докато гледаш турските сериали отколкото да гледаш деца.Това българките много добре го знаят.
12
2
 
40
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До ЦиганинИма съд за това - до 3 год. възраст на детето искаш ДНК и иска, не иска припознава.