Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво

НПО-та искат бързо да се ратифицира Истанбулската конвенция
9 яну 2018 20:00, Анисия Иванова
213
Трети пол, джендър... Враждебността – на терминологично ниво
Архив: Reuters

Истанбулската конвенция трябва да се ратифицира от парламента колкото се може по-бързо. За това настояха неправителствени организации на пресконференция днес.

Адвокати, психолози и експерти от Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола", Фондация П.У.Л.С. - Перник, Фондация "Български център за джендър изследвания", Националната мрежа за децата, в което се включват над 14 НПО-та от цялата страна, Фондация "Анимус" и други се обединиха около темата, че негативната реакция на документа е поради неговото непознаване и объркване в терминологията. Всъщност неговата основна цел е да защити от насилие най-уязвимите групи - жените и децата.

По думите на адв. Албена Койчева враждебната реакция срещу Конвенцията е на терминологично ниво и по-точно преводът на понятието "джендър" като социален пол. В текста никъде няма термин "трети пол", промотиране на еднополови бракове, транссексуалност или обучение, което е срещу "българските традиции", допълни тя.

Още по темата

Адвокат Даниела Горбунова от Фондация "Български център за джендър изследвания" разясни: "В член 3 на английския текст за думата "пол" е употребена "gender", а в българския текст, който за момента е неофициален превод, думата е преведена като "социален пол".

За да се изчисти терминологията към Конвенцията има обяснителен доклад, в който авторите дават допълнителни тълкувания на термините, вкл. и понятието "джендър", обясни тя. Проблемът е, че в работния превод на конвенцията терминът е преведен като "социален пол". В този доклад изрично се казва, че терминологията касае само жените и мъжете. Идеята е, че има социално конструирани роли, поведения, действия и атрибути, които дадено общество смята за приемливи за жените и мъжете. Някои роли или стереотипи обаче раждат вредни практики и са причина за насилието срещу жени.

По думите й тази терминология вече е навлязла в българското законодателство: "В Пътна карта за равнопоставеност на половете, която е публикувана на сайта на МО, 32 пъти е употребена думата "джендър".

Целта й е да има равнопоставеност за жените и мъжете, превенция срещу насилието, оказване на помощ на пострадалите и техните деца, наказателна отговорност за насилниците, изграждане на специализирани институции, да се създаде орган за постоянно действие и координация по тези проблеми.

Към момента Конвенцията има 28 ратификации от държави членки на ЕС, 17 държави, включително България, само са я подписали и са в процес на ратификация, и само 3, които все още не са я подписали - Армения, Азарбейджан и Руската Федерация.

"Прилагането на Конвенцията не може да се случи автоматично у нас - нужни са промени в законодателството, както в гражданското, така и в наказателното право", обясни адв. Койчева. Тя призна, че доста от принципите на документа и сега са приети от българската държава - за равенство на половете, за недискриминация по полов признак, за ненасилието.

Според статистиката от 2016 година 90% от 311-те клиенти на Фондация П.У.Л.С са пострадали от насилие, основано на пол, както и техните деца. Те преди всичко страдат от домашно насилие, оказано върху жените и майките в семейството, систематично стават свидетели или подлежат на различни видове насилие, включително и сексуално.

В България липсва официална статистика за жертвите на домашното насилие и насилието, основано на пола. Домашното насилие не е квалифицирано като престъпление в  Наказателния кодекс. Според данни на Фондацията у нас няма точна статистика за жертвите.

Проучване на НOEMA от 2001 г. показва, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие.

НПО-тата твърдят, че след ратифициране на Истанбулската конвенция ще може да се въведе национална статистика за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола, каквато в момента липсва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
23
 
6
 
! Отговори
православен талибан преди 6 години
Хермафродитите какъв пол са? И след като ги има в природата и то не само при хората, трябва ли да се правим че ги няма?
7
8
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости, според вас аз от третия или от четвъртия пол съм!!!Време е всеки сам да се определи какъв е и за какво се бори!!!Вие сега аутсорсингови глобализирани неолиберални селяни прости ли сте или сте интелигентни градски постмодернистични селски парчета!!!Селяни прости, според вас ако имаме един политик, който е бил в БКП,СДС,ГЕРБ и БСП , възможно ли е да му сложим етикет пол платена ***!!!Агент Крис Ръскин-трети пол,клони към четвърти, с наченки към пети, с доказан шести!ЦРУ!
6
3
 
30
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Става дума за тансджендъри и гейове. Ето какво се получава някъде в Африка да речем гейовете и травeрcите са с нарушени права и могат всички накуп да поискат статут на бежанец и всеки подписал тази конвенция няма да може да откаже и тука да стане гейско сборище на трансджендъри. Ще стане нещо като с изкукалата Меркел добре сте дошли скъпи гейове.
5
11
 
4
 
! Отговори
С.Стоилов преди 6 години
Не ги мразя третия пол-но не ги обичам,маи голяма дандания стана с този закон.В белгия един полицаи от Гент ми каза че много държави саприсвоили закони от българия а българите не спазват законите.??нали сме европеици приема се толкова.Това ще го харесва депутатите наи много Кузов
4
29
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Айде торловете пак наскачаха прочитаики само заглавията .. прочетете статията имбицили.
3
3
 
34
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
НПО-та ? Ами то работата е ясна ! Сорос и Евро-*** искат да ни направят на *** ! Трябва им една по дебела българска тояга !
2
14
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
***, който не знае английски направи огромна драма ... Този, който го е превеждал е за бой и съд.
1
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, турците поне са ни клали и евали, разбирам да ни е страх от тях.Ама пИдалитИ какво са ни правили, че и от тях да ни е страх.А в корена на всичко е страхът.Тъй типичен за пишман "лъвове" като нас.