"Икономист": Ако адът са другите хора, България е рай!

Страната е най-екстремният случай на обезлюдяване в Източна Европа, пише изданието
12 яну 2018 07:00, Красимир Ангелов
97
"Икономист": Ако адът са другите хора, България е рай!
Снимка: Булфото

Ако адът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на село Баница в Северозападна България, трябва да е в рая, пише британското списание "Икономист" в материал за страната ни, озаглавен "Ако адът са другите хора, България е рай".

"Тук няма жива душа", въздъхва баба Катя. Децата й живеят другаде, останали са й малцина приятели и тя не знае към кого да се обърне, ако има нужда от помощ. "Това е страшна самота", добавя тя.

Още по темата
Списанието цитира прогноза на ООН, че населението на България ще намалее от 7,2 милиона до 5,2 милиона през 2050 г., което би я направило страната с най-бързо топящо се население в света (следващите девет са също в Източна Европа.

Демографската катастрофа се проявява особено силно в селата и е най-жестока в занемарения северозапад - най-бедния район в най-бедната страна в Европейския съюз     пише изданието.

България може би е най-екстремният случай на обезлюдяване в Източна Европа, отбелязва "Икономист". Посткомунистическият преход бе особено травматичен и отлаган в тази страна. Стотици хиляди младежи се стекоха в по-богатите и по-стабилни стани в Западна Европа, а в България останаха по-възрастните и по-неквалифицираните. Правителствата произвеждаха безкрайни стратегии, за да спрат демографския спад, но напразно.

Вицепремиерът Валери Симеонов, лидер на крайнодесния Национален фронт за спасение на България, казва, че се готвят политики за привличане на работна ръка от чужбина, но това не се отнася за бежанци - той ги нарича "авантюристи", които искат да източат благата на Европа.

Румен Радев, президентът социалист, обещава, че няма да допусне България да стане "мигрантското гето на Европа", пише "Икономист". Списанието коментира по този повод, че малцина обаче са бежанците, които искат да останат във враждебна страна с ниски доходи.

Оптимистите гледат към добре управляваната Естония, която загуби 17 на сто от населението си, след като се освободи от съветското господство, но напоследък се радва на нетно връщане на хора. България се справя добре в икономиката - заетостта е по-висока от всякога и държавните финанси са в добро състояние, но корупцията, бюрокрацията, лошото образование и гангстерската престъпност я петнят пред чуждите инвеститори, се чете в материалът, цитиран от БТА.

Перспективите на България сега са малко по-добри и мрачните хора в нея са го забелязали - миналия месец анкета показа, че мнозинството от българите гледат с оптимизъм за първи път от 20 години. Но в бъдеще далеч по-малко българи ще споделят това добро настроение, пише в заключение "Икономист".


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
1
 
! Отговори
Циник до 86 преди 9 месеца
Поредния червеноврат текезесар.
Заради такива дегенерати - казвам - малко ви е!
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ясно б.лгаристан е загинал
86
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 9 месеца
С песента на калашников ще се оправи всичко мафиоти разграбиха земята за жълти стотинки какви села кви пет лева сичко е унищожено от костов и продадено за скраб на оръжие братя българ
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 90 заводите работеха и имие реализация на продукцията а малко след това съборихме въпросните заводи,желязото на вторични тухлите по 5 стинки и започнахме да ривем чи няма инвеститори.По спомени повечето фабрики и заводи бяха с модерно електронно оборудване
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До юбералес

В село Баница живеят 1200 души. Селото има 38 000 дка земя
---------------
тия декари вече не са техни, продали са ги по 100 лева на декар от мизерия и беднотия.Сега тая земя е на някой като Цветелина Бориславова.
83
0
 
10
 
! Отговори
Handel преди 9 месеца
"Списанието коментира по този повод, че малцина обаче са бежанците, които искат да останат във враждебна страна с ниски доходи."
Клучовите думи са "ниски доходи". Уж бягат от войната и т.н., но за по-малко от 1000 евро на месец не щат да имигранстват!
82
6
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 9 месеца
В коя страна има такава пропаст между 10-те % най-богати и 10-те % най-бедни?
—————-

Ами във Фашиска Проссия...
Там даже пропастта е в пъти по-голяма.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До юбералес
Този път си прав, проверих в Гугъла. Тогава колко е авторитетен авторитетният "Економист"? Да си се занимават с техните пакита, хиндита, дошлите от Африkа и увеличаване на популацията им чрез гей-бракове!
80
2
 
10
 
! Отговори
до 76 преди 9 месеца
Те хубаво закриха заводите и унищожиха всичко след 89-та, ама защо не направиха нещо ново? От ясно по-ясно е, че хората като нямат препитание ще бягат.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ох, ох, заради това европредседателство сме съвсем на мушката. Цяла Европа гърми колко сме бедни и корумпирани. И глухите чуха.
78
2
 
18
 
! Отговори
extremist преди 9 месеца
"анкета показа, че мнозинството от българите гледат с оптимизъм за първи път от 20 години." - ВСЯКЪВ ОПТИМИЗЪМ Е ИЗКЛЮЧЕН. РЕАЛИЗМЪТ ПОКАЗВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ФОРМАЛНА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЯМА БЪДЕЩЕ
77
1
 
13
 
! Отговори
До 73 Анонимен преди 9 месеца
„В коя друга бедна страна бабите хвърлят торби със злато и хиляди евра през прозореца поне веднъж в седмицата? И се карат лъскави немски автомобили по улиците?”
В коя страна има такава пропаст между 10-те % най-богати и 10-те % най-бедни?
76
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
На англо-саксонците България им харесва без българи.
75
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди 10 ноември 1989 година Запада казваше, че хората бягат от комунизма. Бягаха по 2-3. А сега българите бягат от капитализма с милиони.
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България се справя добре в икономиката - заетостта е по-висока от всякога и държавните финанси са в добро състояние
--------
Ако беше вярно че безработицата е ниска, заплатите щяха да изпреварят Германия и Естония. Но това уви не е така и няма добре платена работа и хората са принуднеи да са роби и това се отчита като заетост.
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закриха заводите от 1989 г. и след тях останаха само диви животни и гладни роми и магистрали към нищото.
72
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В коя друга бедна страна бабите хвърлят торби със злато и хиляди евра през прозореца поне веднъж в седмицата? И се карат лъскави немски автомобили по улиците?
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Икономист
Не всеки икономист е ***, но този, написал това, явно е. Единствени реформи правиха Жан Виденов и Иван Костов. Другите само стабилизират
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние българските червени селяни путинисти знаем много добре, че за всички беди на света са виновни капитализма и Америка

слушаме руска телевизия, четем руски сайтове, а те никога не лъжат.

само не можем да си обясним, защо всички проблеми са в бившите комунистически страни
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че седесар и социалист защо да са притивопожни и несъвместими?