Наляво, надясно, "Не" или "Да": Евродепутат против рекламния ни клип

Карима Дели поиска клипа да бъде свален, сексистки бил
13 яну 2018 07:30,
115

"Когато я срещнете за пръв път, може да ви даде грешен знак. Помнете, тук "Не" може да значи "Да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

С тези думи започва рекламния клип за европедседателството ни, чието послание: "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед" предават актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов, които се запознават във влака, а после обикалят страната и се влюбват.

Френската евродепутатка от зелените Карима Дели обаче е разбрала нещо различно.

 


"Противно на онова, което твърди официалният клип на Съвета на ЕС, чието председателство България пое този месец: едно "Не" никога не би трябвало да значи "Да". Основно правило на съгласието и на уважението към жените. Настоявам за свалянето му". Карима Дели написа това в профила си в Twitter.

Французойката е председател на комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

Карима Дели явно е видяла в нашия клип съвсем различно послание, тъй като туитът й завършва с хаштага "#metoo", превърнал се в символ на борбата срещу сексуалните посегателства.

"Съжаляваме да разберем, че по отношение на видеото има недоразумение. В него ясно се говори за българския навик да завъртиш глава наляво-надясно в знак на съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и липсата на дискриминация. Този важен дебат не би трябвало да бъде омаловажаван", бе отговорът на българското председателство.

На профила в Twitter на българското европредседателство се появи извинение, с пояснението, че сексизмът е проблем, който не би трябвало да бъде омаловажаван.

Пред "Дарик" един от сценаристите на рекламната лента Мирон Крумов каза, че реакцията на френската евродепутатка е прекалена и почива на неразбиране на българската култура.

"Посланието е еднозначно и то е, че българите кимат с глава различно от останалия свят и може да бъдат разбрани погрешно от чужденците", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
Клипът трябва да бъде свален защото има кадри от БДЖ, а това само по себе си е неописуема травма.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсва природата и зеленината.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е супер,но не е лош клипа.Не е толкова зле колкото пишете.
86
1
 
0
 
! Отговори
гларус преди 6 години
абе аз имах неколко неприятни ицидента - викам им - 'искат ли' - те въртят глави и аз - смело напред! после в полицията викат - този ни ... (да не казвам какво) . добре че братчеда е там нещо началник в районното та се оправих. ама вече много внимавам! дори 'клиентките' от Швеция викат че трябвало да подпишем нещо първо - *** не съм разбрал още за кво?
85
5
 
6
 
! Отговори
нннннннн преди 6 години
Крайно време е този клип да бъде свален , защото освен че е неуместен е и глупав , а този комбинация води до опасност. Факт е че не можем да направим нещо , което да е смислено и да се хареса на Европа , защото просто мафията и корупцията са на всяка крачка и не се дава път на можещите , мислещите и знаещите. Тези можещи знаещи и мислещи или са навряни в миша дупка или са емигрирали от България. Така се дава път на тези , които ни излагат и срамят пред Европа. И Европа ни вижда простотията , нищ
84
0
 
3
 
! Отговори
веско преди 6 години
ами зелени поредната идиотщина
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичето на клипа наистина някак много бързо и лесно се сближи с момчето.Чужденците може да добият грешна представа за българките
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че достатъчно голяма група БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ, трябва да поиска изхвърлянето и от всички структури на ЕС, за изразена КСЕНОФОБИЯ спрямо различността. В случая, обратното кимане с глава от стана на българските жени.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая да не работи в някоя комисия с Барека ?
80
15
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ми, вие сте си изнасилвачи булгарите. ***.
79
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клипса показва,че в България има момичета които са :Красиви- вижда се.Бедни- пътува с влак и спи в спален чувал.Лесни- казва да на 2 секунда.Извратеняци от всички страни-идвайте.
78
13
 
1
 
! Отговори
насилник преди 6 години
браво на клипа! сега всеки път като ме съдят ще мога да кажа - ама тя викаше 'да, да, да! - "опознавай ме"...
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 харесвания в Туитър тука за коментари се правят повече . Не ни занимавайте с тази .
76
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карима ДелиТая що не си гледа пещерняците от близкия изток, а ни дава наклон?
75
2
 
5
 
! Отговори
Кондю преди 6 години
Авторът на това произведение със сигурност не е Кондю
74
0
 
2
 
! Отговори
Мухахха преди 6 години
Като неквалифициран пишман чалга
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Френската" евро па.тка Карима някаква си ? Африкански ки.фли нямат думата по европейски въпроси!
72
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички еко-хора(зелени) са или мустакати и дебели лесбийки, или мърляви дългокоси надрусани мъже.А и да не забравя, и онези шарените(нежните) все не разбрани мъже.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да й благодарим на тази дама за безплатната реклама. Иначе всеки познава по поне една такава жена...
70
4
 
3
 
! Отговори
Poduene преди 6 години
Interesno v koi nomer li bg vlak sa i po koi bedeje marshrut?! Naprimer Beden - Krushovets...ili Dragana - Mikre....ili Tutrakan -Gradec...Garmen - Stolipinovo...i....dali izobsto imat bileti....:-)