Наляво, надясно, "Не" или "Да": Евродепутат против рекламния ни клип

Карима Дели поиска клипа да бъде свален, сексистки бил
13 яну 2018 07:30,
115

"Когато я срещнете за пръв път, може да ви даде грешен знак. Помнете, тук "Не" може да значи "Да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

С тези думи започва рекламния клип за европедседателството ни, чието послание: "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед" предават актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов, които се запознават във влака, а после обикалят страната и се влюбват.

Френската евродепутатка от зелените Карима Дели обаче е разбрала нещо различно.

 


"Противно на онова, което твърди официалният клип на Съвета на ЕС, чието председателство България пое този месец: едно "Не" никога не би трябвало да значи "Да". Основно правило на съгласието и на уважението към жените. Настоявам за свалянето му". Карима Дели написа това в профила си в Twitter.

Французойката е председател на комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

Карима Дели явно е видяла в нашия клип съвсем различно послание, тъй като туитът й завършва с хаштага "#metoo", превърнал се в символ на борбата срещу сексуалните посегателства.

"Съжаляваме да разберем, че по отношение на видеото има недоразумение. В него ясно се говори за българския навик да завъртиш глава наляво-надясно в знак на съгласие. Българското председателство е отдадено на равните възможности и липсата на дискриминация. Този важен дебат не би трябвало да бъде омаловажаван", бе отговорът на българското председателство.

На профила в Twitter на българското европредседателство се появи извинение, с пояснението, че сексизмът е проблем, който не би трябвало да бъде омаловажаван.

Пред "Дарик" един от сценаристите на рекламната лента Мирон Крумов каза, че реакцията на френската евродепутатка е прекалена и почива на неразбиране на българската култура.

"Посланието е еднозначно и то е, че българите кимат с глава различно от останалия свят и може да бъдат разбрани погрешно от чужденците", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
2
 
! Отговори
Core преди 6 години
Da smeniat rolite...ili vmesto majka i jenska rolia....naprimer da sa dve maje ot maximus v rolite i sastia tekst....ioioioioi ......:-)
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zelenite glupazi na koito zaplashtat razni glupavi mizantropski organizacii.ZELENITE SA SAVREMENNITE DEMONI,KOITO SA SEKTA,KOYATO MECTAE DA UNISHTOGI COVECESTVOTO.
67
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клипа приканва чужденците да идват в България на секс туризъм
66
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Права е, ако кимането в клипа беше в друг контекст, щеше да е приемливо, но в този излагацията е голяма. Срам ме беше да го гледам.
65
1
 
26
 
! Отговори
анониМЕН преди 6 години
Разбира се че е! Още по-зле - не е политкоректно защото няма нито един м.аа.н.гал., нито един от ЛГБТ или иначе казано *** няма, значи е и хомофобски, няма и нито една джамия и представител на релегиозните малцинства. С две думи - една *** винаги ще намери кал в която да се оваля....
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешоПешо, ако ти имаш да го наречем "проблем със зрението", трябва ли и другите да виждат "размазано" ? Просто си "коригирай" зрителната немощ. Кой ти е виновен, че камбанарията ти е ниска. От моята камбанария не се" виждат" такива неща. Кой е прав тогава? На мен лично не ми пука.... PS Всичко това са метафори, преди да си ме обвинил в език на омразата.
63
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отварям Гугъл Мапс, пренасям се в произволен руски град - ами същата *** като България си е - панелни блокови,, кални улици, грозотия. И после казват, че не сме съветска колония
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как пък това съвпадна с прословутата Истамбулска конвенция....СлучаЕност, не мисла.И съм жена, важно ми е да го кажа. Не одобрявам истерично-мазохистичния профил, който се опитват да нолажат върху жените, абе нормалното вече е друго такова. Айде да не сменяме темата, че ще ме обвините в теория на конспирацията...
61
11
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
А защо мислите че грешно е разбрала?И аз мисля че рекламират дашните жени!Все пак живеем в страната на Бат Бойко в която всичко е проституция!Не е кимане на глава друго кимане е!
60
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи нас ни обвиняват в сексизъм и ние АВТОМАТИЧНО се налага да приемем това твърдение, въпреки че няма такова нещо. Извинявайте уважаеми, но ОТКАЗВАМ ДА НОСЯ ОГОВОРНОСТ за чуждите халюцинации.И тази позиция ме прави европеец, каквито СА БИЛИ ДЕДИТЕ МИ преди тази кокона да се пренесе тук от пустинята. Ето това вече е агресивно НО УМЕСТНО.По колко пъти ще трябва да се извиняване на височайшите европейци?
59
1
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
До АнонименНе сано в бългагските училища се учат най много майчиния език навсякаде по света е така,но анлийския език е втория задължителен език навсякъде.Като си истински българин защо ти е превод ти трябва сам да познаваш и обичаш всичко в нея,а това е клип да запознае и привлече хора от други народи!
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На профила в Twitter на българското европредседателство се появи извинение, с пояснението, че сексизмът е проблем, който не би трябвало да бъде омаловажаван."Ха ха ха, българското председателство се извинява на някаква френска кокона отперена феминистка, навеждайте глави пред господарите, да не се разсърдят, че сме в ръцете им, могат да правят всичко с нас каквото си поискат.
57
2
 
10
 
! Отговори
Дедо Кръчн преди 6 години
Пропуснали са часта как сгафил шофер бута двайсетачка на органа на кат и как даяджия си иска петдесетачка да пусне тираджия с претоварен камион който може да утрепе некой на пътя.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това обратно клатене на главите сме станали за смях по света. Кацане на JFK и минавам през митницата. Офицера ме пита, семена, храна, забранени неща. Казвaм не, запознат съм със закона на САЩ. Човека ме поглежда странно и отново пита същото. Отговарям. Гледа ме странно и разбирам, че жена ми клати глава по нашенски, което значи да. Обясних, че това клатене идва от Турското робство, когато са слагали нож под брадат и питали, дали се приема турската вяра. За да оцелее, българинът отговарял така.
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май никой не е разбрал клипа. Това е реклама за една от най-доходните индустрии в България. Платената любов. Жените по целия свят са леки, но българките са на първо място. Казва не и след 2 секунди да. Клипа е покана към всички мъже от западна Европа- тук без никакви усилия, ще со намерите това,което търсите.
54
0
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Най-важното в настоящият момент сега е да запазим човешкото лице на Дигитализацията!
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли вече, че Запада презират и мразят славяните на генеточно ниво (има причини за това в древността още в началото), за тях българите, славяните са втора категория, слуги. Винаги ще размахват пръст и България винаги ще навежда глава и ще живее в мизерия докато е в ЕС и със Запада.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък се чудя какво се напъваме с това клатене на главите, като вече само старите хора си ги клатят наопаки...а Дели търси под вола теле, което пък си е педофилство :D
51
8
 
4
 
! Отговори
има право преди 6 години
Клипът е хубав, но точно за това французойката има право. По друг начин трябва да се акцентира разликата в кимането. Не в контекста на младеж, който си харесва момиче. Точно тази част може и трябва да се редактира
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в българските училища българския е най-изучавания предмет,дори пред математиката след като клипа на държавата е на английски,дори без български превод.Значи или правим в училищата анлийския да се изучава приоритетно пред българския,или нещо с клипа и тези които са го удобрили не е наред!