Война на пътя: Ще помогне ли Институтът по пътна безопасност?

Държавата се опитва да намали ПТП-тата, но засега не успява
13 яну 2018 08:37, Боряна Павлова
77

3776 гледания   |  Още видео

България е на първо място по жертви на пътя, а в последните 4-5 години сме свидетели как държавата се опитва да намали ПТП-тата, но не се получава. Създаването на Института по пътна безопасност цели да помогне на държавните институции в борбата с войната по пътищата.

Така бившият директор на КАТ-София Богдан Милчев коментира войната по пътищата и причината за новосъздадения Институт по пътна безопасност пред Bulgaria ON AIR.

Според него за подобряване на безопасността по пътищата трябва да се работи в различни аспекти - в образованието, по-добра организация на пътното движение, подобряване на пътната инфраструктура, контрола, законодателството и дори да се предприемат промени в спешната помощ.

Още по темата

"Има множество институции, които имат отношение за пътната безопасност. Те трябва да комуникират колкото се може по-добре помежду си, но това не винаги се получава. Това е и една от целите на Института по пътна безопасност", каза още Милчев.

По думите му съвсем скоро ще се обяви обществено обсъждане на това, което трябва да се промени в организацията на движението по пътищата.

Мнението на Румяна Чобанова, друг член на Института по пътна безопасност, е, че един от големите проблеми на Закона за движението по пътищата е липсата на специални наказания за т.нар. системен нарушител.

"Има хора, които непрекъснато нарушават правилата и не ги интересува. На тях дори и да им се наложи глоба, те пак правят глупости. Това са джигитите на пътя. Тези хора трябва да бъдат наказвани по-строго от закона", категорична е Чобанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че образованието по тази тема е много слабо развито и недостатъчно, а МОН така и не прави програми, по които да бъдат обучавани на пътна култура.

Гостите на "Денят ON AIR" призоваха всички, които по един или друг начин са свързани с тази тема или просто искат да спомогнат за справянето с войната по пътищата, да станат членове на Института по пътна безопасност. Повече информация може да намерите на сайта на организацията.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната хранилка за свои хора,ефекта ще е нулев като карането на фарове.
10
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Ааа и институт направихте за това.Нямате аналог в света по простотия.Сега и на този институт ще отпуснете няколко милиона бюджет.
Обърнете внимание на училищата.Там пълнят главите с купища ненужна информация и нищо за подготовката им за реалния живот
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе хора включете фаровете и всичко ще бъде точно, щото вчера правих маневра и видех един да гази коте без светлини...
8
1
 
7
 
! Отговори
БЕЗ катализатор преди 9 месеца
До Отговор!

Ще помогне.........като ни задължат да монтираме допълнителни фарове!
7
0
 
9
 
! Отговори
Отговор! преди 9 месеца
Не няма да помогне!
6
1
 
15
 
! Отговори
Борислав преди 9 месеца
Глупости,катаджия ще дава решения и съвети.Института трябва да се казва "по пътна опасност", защото маркировката и пътищата са безобразни.
5
1
 
16
 
! Отговори
ха-де преди 9 месеца
На всеки е ясно, че мерките трябва да са комплексни, а не от днес до утре и после нищо. Но парата отива в свирката и толкова :) Лошите пътища, лошата организация на движението, слабия контрол от страна на органите на реда, лошото състояние на автомобилите, слабата квалификация на шофьорите, липсата на адекватна законодателна и правосъдна система и ред други фактори са причината за тази война, но тия проблеми са сложни за решаване и не става само с приказки по ТВ студията, а с воля, пари, акъл...
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
книжки да се дават след 3 месеца обучение не като сега за 20 дена
3
1
 
16
 
! Отговори
Партиен член преди 9 месеца
И като се сетя че в този институт ще се назначават "наши' хора ,си мисля че,нищо няма да се промени. Този институт ще се финансира от държавата и естествено нашите хора ще усвояват и от там.Корупцията е навсякъде и тя е причината за всички беди.
2
0
 
13
 
! Отговори
опити преди 9 месеца
Държавата се опитва да намали ПТП-тата, но засега не успява...

Bullshit .. Нищо не се опитва държава, просто отбива номера, че уж много се е загрижила за жертвите по пътя. Също толкова се опитва, колкото и с решаване на проблема с мръсния въздух. Много приказки, *** мерки и резултат никакъв.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредното нищоговорене и нищоправене. И както винаги на някой нещо друго или някой друг му е виновен.