Празник е! Ромите празнуват Василица

Банго Василий е семеен празник и се посреща с птиче месо
14 яну 2018 08:49, Красимир Ангелов
75
Празник е! Ромите празнуват Василица
Снимка: Булфото, архив

Днес ромите у нас празнуват Василица или ромската Нова година. Празникът се нарича още Васильовден или Банго Василий (куцият Васил).
 
Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им носи късмет.
 


75
Още по темата: ромиБанго Василий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудесно!
4
3
 
20
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 9 месеца
Красота............българи,да си откръшиш от тех!
3
3
 
16
 
! Отговори
PR преди 9 месеца
Според друга легенда Свети Василий спасил ***кия род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.
Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Утре ако им кажеш,че ще получават по още 100 лева ще почнат и деня на марсианеца да празнуват.
1
1
 
49
 
! Отговори
dan преди 9 месеца
В други легенди Банго Василий е белокос copocoид, който е шеф на БХК и защитава cигaните от лошите българи, и лошата държава!