Болниците не са търговци, парламентът ще се намеси ли?

Крайно време било да има политическа воля за смяна на модела
29
Болниците не са търговци, парламентът ще се намеси ли?
Снимка: Булфото, архив

За законодателни промени, с които да се сложи край на вечните дългове и заплахата от фалит на някои болници, призова д-р Иван Кокалов, представител на синдикатите в здравеопазването.

Според него лечебните заведения трябва да бъдат подпомогнати и да се намери начин да им се отпусне финансова помощ, но за да не се наливат пари в пясъка, трябва законодателят да се намеси.

Още по темата
"Още повече, като членове на ЕС, за всеки гражданин на ЕС трябва да се осигури равен достъп до качествено здравеопазване. Такъв достъп в България не го виждам, още повече, с предстоящия фалит на общинските болници", заяви категорично той пред БНР.

Д-р Кокалов посочи конкретните промени, които трябва да се предприемат, за да няма проблеми с финансирането на болниците.

"Първо трябва да се премахне търговският характер на държавните и общинските болници. Те не са търговци и те трябва да са регистрирани по специален закон и финансиране, така както е в много от развитите страни на ЕС. Второ – задължително трябва да се смени начинът на финансиране, тъй като този начин с пътеките създаде и корупция, и лъжа, и измама. Трябва да се промени и начинът на заплащане на труда, за да се гарантира, че ще има достатъчно персонал", обясни д-р Кокалов.

Според него е необходимо политическо желание да се смени моделът на държавното и общинското здравеопазване.

Той коментира и трудностите, които срещат директорите на общинските болници в страната като заяви, че е необходима промяна в начина им на работа: "Колегите директори повтарят грешките от миналото, а искат промяна".

Шефът на болницата във Велики Преслав д-р Иван Димитров, чиито персонал също протестира днес, сподели, че най- големият проблем са лимитите и медицинските стандарти, които "се оказват пречка и ненужно оскъпяване" на работата.

Според нея трябва да има регулация, но лимитите би следвало да бъдат обвързани реалистично с медицинските потребности на населението в дадения регион.

Димитров нарече "оправдание" твърдението на МЗ, че няма как да бъде отпусната целева помощ на общинските болници.

"Искаме помощта да бъде целева, защото има една методика за разпределение на средствата в НЗОК, която през годините доказа статистически, с публично известните резултати, че има огромно изкривяване при разпределението на финансовия ресурс. За пример мога да дам, че определени специалност и определени области са далеч по-добре финансирани отколкото други. Например между една област Кюстендил и Пловдив по дадена нозологична единица съществува 28 пъти разлика. Нали не приемаме, че има епидемия от дадено заболяване там", каза той.

Димитров изрази надежда, че МЗ ще направи ревизия,  която да завършва с коректна оценка на това какво може да произведе системата на здравеопазването с наличния си финансов и кадрови ресурс.

"Ако го наречем "продукт", би следвало да има характеристики, които да бъдат описани и задължително записани в нормативните документи. Към настоящия момент в нито един нормативен документ на Министерство на здравеопазването това не е посочено. Оттук излизат и медицинските стандарти, тъй като ние произвеждаме диагноза и терапия. Стандартите трябва да бъдат три до четири - за качество а не по нозология. Оттам ще дойде и остойностяването на труда. Тогава не можем да получим една система, която да може да се измери и да може да се управлява. Затова имаме толкова неуспешни опити, защото това не е направено", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пенко-----------------Аз не съм чул американците да ходят да се лекуват в Куба.Където докторите им бачкат за 50 долара.И емигрират в САЩ!
27
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Защо здравеопазването в Куба е многократно по- добро от българското ??? Кубинските лекари и мед. сестри не бягат при "великото" здравеопазване в САЩ !!! Всеки жител на САЩ би предпочел кубински медицински грижи !!! Как ли е в Япония, в ... ???
26
2
 
0
 
! Отговори
засегнат преди 6 години
Баща ми го умориха, като му предозираха лекарства. Влезе в болница да го лекуват за една болест, "откриха му" друга, която е преболедувал преди 40 г. и която всички знаеха, че няма как да боледува, но решиха да лекуват и нея. За да вземат пари и за втората болест. Втората му "болест" е била туберкулоза и организма му е калцирал заразата далече в миналото. С изграден имунитет- баща ми е можел да живее между туберкулозно болни и не е можел да се зарази. Свирепи и алчни *** !
25
1
 
6
 
! Отговори
България преди 6 години
Незабавно прекратяване на договорите на НЗОК с ВСИЧКИ частни болници! Който желае тяхното ползване, да разтвори портмонето си и там! Премахване със закон "Избор на лекар, или екип".Какво правят всички доктори през работното си време за, което получават заплати ако не са избрани- чоплят семки и чакат......!!!Къде е прокуратурата да види , че за всяко раждане изнудват родилките между 1000-1500 лв. Да не би докторите да се напъват при раждането за тези пари? Докторите-едно раб.място!
24
2
 
1
 
! Отговори
Куба преди 6 години
Да не говорим че, една частна малка болница с 20 легла, годишно НЗОК й плаша около 2 милиона, сметнете в София са поне 200 частни болници, това са 400 милиона, за да пълнят гушките на търговците. Та нима държавните болници нямат капацитет да покрият тези пътеки. Докога лекари с един курс "Здравен менеджмънт" в УНСС ще управляват болници. В болниците трябват обучени с години кадри свързани с НАП и икономически полиции и звена. Толерира се варварски една каста, която е изгубила човешкия си облик.
23
2
 
2
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Испания, Франция, Германия, Израел, Куба - плащал ли си си осигуровките, един лев не доплащаш повече. Второ държавните НЗОК не финансират частни болници. Никъде по света държ. не плаща на частника от парите на данъкоплатеца. Лекар на частно не трябва да работи в държав. болница, защото това е конфликт на интереси и корупция. Повечето БГ държавни лекари, роднините им имат частни болници, клиники. Елате да видите как НЗОК като им забави плащанията на частниците един пациент не им влиза в клиниката
22
1
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Опасна игра на живот и смърт
21
3
 
5
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19НЕ!Но бих подписал с две ръце, ако някои пияндурници се сбият и намушкат с ножове, лечението да си го поемат те и семействата им! (Разбира се, след като са ги закърпили и са си получили надлежно фактурата с разходите!)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 АнонименТи след този коментар ЛИЧНО би ли подписал документ позволяващ евтаназията на ***,баща ти,брат ти,сестра ти,децата ти,за да им осигуриш достойна смърт и да не ограбят спестяванията ти??Би ли подписал собственоръчно смъртната им присъда,а,ако и колкото хуманна да изглежда на пръв поглед??
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е ползата за обществото от поддържане за милиони на явно обречени пациенти?Всички рано или късно ще умрем.Евтаназита наистина е достойна смърт за хора, които не желаят да ограбят спестяванията на близките си или на обществото, докато умират.Има нещо много егоистично в това да се прахосва труда и времето на другия за да живее един явен инвалид 6 месеца повече.На много хуманните опоненти ще ви пожелая двама старци с Алцхаймер във фамилията за да ме разберете.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 АнонименИмаш право да пишеш такъв коментар само и от собствен опит!!Бил ли си клиент на тяхна държавна болница,че да знаеш как е и колко плащаш!!Знаеш ли,че мой познат преди 2 години получи на почивка в Гърция инсулт,бърза помощ,настаниха го в болница и единственото което му поискаха беше международна здравна карта,че е осигурен!!Това е!!А питай някой минал по клиничната пътека в България колко е струвал един инсулт на негов близък ,не чужденец в българска болница!!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Kaто не щете да храните своите лекари, ще храните чужди.Навсякъде една скъпо струваща операция струва толкова, колкото е!Само тука Андрешковците гледат да минат тънко, с до 20 пъти по-малко!
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13 АнонименАми лекарите там са безплатни за австрийци,турци,евреи....., за беда си чужд гражданин,на чужда държава!!Ето защо се налага да се събират пари за лечението на българи в чужбина!!Безплатни са за техният си народ!То,бива,бива глупости да пишете в коментари,ама някой направо къртят мивки с творческото си въображение без грам мисъл вложено в него!!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спрат финансирането на частните болници.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрумДа попитам - що ги събирате тези колосални суми?Нали там - във Виена, Истанбул, Израел, Франция лекарите НЕ СА ТЪРГОВЦИ???
12
3
 
9
 
! Отговори
Крум преди 6 години
Кои *** са гласували и са превърнали болниците в търговия..Същото което става и с образованието където парите следвали ученика и какво стана от това учениците станаха още по неграмотни и неуки защото на един ученик се гледа като на една касичка а не на човек който трябва да бъде научен на нещо
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка седмица започва да тече нова, и нова, и нова кампания за събиране на десетки хиляди евра за лечение на българи в чужбина.Да попитам - що ги събирате тези колосални суми?Нали там - във Виена, Истанбул, Израел, франция лекарите НЕ СА ТЪРГОВЦИ???Питам, и отговор не чакам...
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън търговците от храма!
9
5
 
1
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Парламента няма да се намеси. Не просто защото няма воля а и защото едва ли някои в него разбира какъв точно е проблема (проблемите) за да може да се намери решение. Така става когато куцо, кьораво и сакато се натиска да прави промени на парче. И да е имало добра идея след като се е смесила с останалите глупости нещо добро не е останало.Има професионалисти които се занимават с анализ на информация - наемат се ако имаш проблем който не може да решиш, ако искаш да се разшириш и т.н. Но е късно ..