Проверяват имоти в парк "Витоша" – защитени ли са или не

Екоминистърът оттегли заповед за изключването им от парка
18
Проверяват имоти в парк "Витоша" – защитени ли са или не
Снимка: архив, БулФото

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповед, с която от границите на Природен парк "Витоша" се изключват два имота, съобщиха от МОСВ.

Имотите с обща площ 10,39 дка са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г.

С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България". В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии.

С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая.

Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк "Витоша", е започнала през 2003 г. На 27 юли 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на парка с площта на имотите. На 4 април 2017 г. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния.

В изпълнение на тези решения, на 24 ноември 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк "Витоша" е намалена с площта на двата имота.

Тази заповед се оттегля до приключване на проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Собственик преди 6 години
А какво остава за собствениците на имоти в парк Витоша ? Паркът е създаден без тяхно съгласие.От тогава до ден днешен те не могат да разполагат с имотите си нито пък са обезщетени по някакъв начин.Де факто, имотите са им отнети без да им се дава право на глас.А чатсните имоти обхващат поне 60% от днешният парк Витоша. Хората с имат нотариални актове, документи и ..... ха сега парк.
17
0
 
1
 
! Отговори
Марков преди 6 години
С интерес очаквам да приключи проверката по случая. Убеден съм, че това ще се окаже поредната манипулация от страна на зелените.
16
1
 
1
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
А за зелените това е добре дошло да атакуват министъра, понеже не им търпи простотиите.
15
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 6 години
Всичко трябва да е законно и нека който трябва да следи за това. Но са нужни изменения в законите, за да се оправят и подновят лифтовете, щото явно има много пречки и се тъпче на едно място
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSICKI ZELENI SA ZA ZATVORA.
13
0
 
4
 
! Отговори
Отменената заповед е преди 6 години
До Анонименна същия тоя Нено Димов.
12
2
 
5
 
! Отговори
Пародия на държава преди 6 години
ВАС да го прекръстят ГЕПИ РАЗ и да го закриват. И без това ако имахме държава като Румъния 100 % от състава щеше да е в затвора.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите на Пеевски-Доган ли са?
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нено, Оставка, Кога?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо,тея са Големи "риби" ,щом с тях се занимава Вас и министри ,ама ще им фръднете на сянката ,такива знаят да се оправят .А Нено имитира дейност белким отвлече вниманието от Пирин .
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се построят защитени имоти в парк Витоша. Държавата и еколозите да ги пазят.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До селянинИ какво лошо има в градовете с небостъргачи, молове и над 5 милиона население? На който не му харесва да живее в град има достатъчно пустеещи села, пълни с къщи които буквално се подаряват. Много интересно че всички зелени фанатици са се набутали в лошата София с мръсния въздух .
6
0
 
3
 
! Отговори
?! преди 6 години
ч, станаха двама, ама пак не казват. Лоши хора, ей!
5
1
 
3
 
! Отговори
?! преди 6 години
Я, един човечец знае, че има нещо нормално в държавата ни, ама не казва, пази го себе сии се кефи на познанията си
4
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 6 години
От една страна ми се струва, че върти схеми на олигархията, но от друга страна ми се струва, че е просто некадърен г-н Димов. Като знам и какви са му приятелите и доверените хора почвам да си мисля, че и при него има проблеми в мисленето. Неприятен субект, остават му още няколко месеца.
3
2
 
15
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
2
8
 
10
 
! Отговори
селянин преди 6 години
В София трябва да се построят 1000 небостъргача ,500 мола и населението да стане пет милиона !!
1
1
 
31
 
! Отговори
Експертно становище преди 6 години
Ако бяхме правова държава къщите на елита строени след 1990г. над котата старите къщи на бившите села Бояна и Драгалевци трябва да минат фадромите и да ги сринат!