В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е казал че ще е еднакво количеството пари.ский сега.Горивата поскъпват ,цените на всичко се вдигат,после поевтиняват но цените се вдигат.и този кръговрат продължаваНяма логика но тук е така.при положение че сега губиш при смяна на евро с лев,после пак ще изгубиш.А схемата е проста,ти трябва да отидеш при търговеца,не той при теб.И мислиш ли че някой ще ти пусне фандък
204
3
 
16
 
! Отговори
до 213 преди 6 години
Не разбирам от финанси и не мога да си обясня защо цените се удвоиха. Просто споделям фактите, на които не само съм бил свидетел, а съм пострадал и лично. Примерно, едно мляко беше 250-300 драхми, а на 01.01.2000 стана 1.5Е (345 драхми беше 1Е когато ги смениха).
203
6
 
6
 
! Отговори
ники преди 6 години
Обясни ми го моля, как с еднакво количество пари при куповача търговеца ще спечели?Престанете да манипулирате хората.
202
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ники, голяма логика извади.Човека ти е написал че всичко което става тук няма логика.Огледай се и виж как работи системата,та би ли те учудило какво ще стане и с еврото.Търговците няма да фалират,тях не ги мисли.
201
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното голямо дране се задава...
200
9
 
12
 
! Отговори
ники преди 6 години
няма логика да вдигат двойно цените, когато заплатите са същите. покупателната способност на населението е константа, цените ако са двойни, в идеалния случай ще се купуват 2 пъти по-малко стоки, печалбата същатаразликата е, че когато стане така хората почват да пестят и няма да купуват и търговците ще фалиратлогика, която липсва при драскачите тук
199
6
 
31
 
! Отговори
Евросъюзник преди 6 години
Ами има ей такова значение, че като приеме еврото, работодателите ще кажат: "Аха, заплата 600 лв., значи 300 евро". А търговците ще кажат: "Аха, хляб два лева, значи две евро".
198
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
213,то в България няма изобщо никаква логика за всичко което става.
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
211 като купим какво да ги правим.
196
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кафето да стане от 2 лева на 2 евро може да бъде проява само на селски тарикатлък от малките търговци, но на практика няма никаква икономическа логика в това. Няма икономически закон, който да обяснява как след една деноминация (каквото на практика е преминаването към друга валута), номиналните стойности се качват към курса на другата валута.
195
3
 
36
 
! Отговори
malakata преди 6 години
През 2000г., когато Гърция прие Еврото работех там. За една вечер (по Нова Година) цените на всички стоки почти се удвоиха. Драхмите вървяха с Еврото още три месеца, но на гърците им трябваше доста повече за да преодолеят шока, а тогава там беше рога на изобилието - работа колкото искаш, високи заплати, високи пенсии, добавки за какво ли не. Ако тук влезе Еврото на тея смешни заплати и пенсии ще умрем от глад.
194
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната."===Хм, спомням си как германците пропищяха, когато еврото беше въведено при тях - заплатите бяха намалени наполовина, че едно евро беше две марки. Но цените останаха същите като числово изражение, само знакът беше сменен от марка на евро. Т.е. обедняха наполовина. Същото беше и в Италия, в Испания...Не смятам, че ще е безболезнено.
193
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
500 Евро за 977 лв и стотинки. Ако си вземал 1000 лв сега с еврото си 23 лв загуба.а търговците ги знаем 1 кафе от 1 лв 55-60 евро цента. Нормалните граждани ще платят пак разликата ;)
192
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ура, ще ни дадат евро за нашите левчета и резервът на валутния борд ще се освободи за харчене. Това си мечтаят сега политиците. Хвърлили са око на резерва.
191
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това го пускат в ефир да пълнят главите на хората с пумия! Мики Маус Валериев - титан на мисълта - кой ти даде въобще да си отваряш устата ... жална ни майка
190
16
 
5
 
! Отговори
niki преди 6 години
Стига сте лъгали хората, всичко ще си е както е сега, просто ще има 2 валути с които ще плащаме в магазина
189
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените" - то това си е най-важният проблем,ама на малкия Мук май и мозъкът му е малък
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
203 факт,но защо тука са по скъпи.Това е важният факт да го осъзнаем.Защо е така.
187
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храните в ЕС са по евтини от тука, факт.
186
5
 
9
 
! Отговори
akud преди 6 години
ако нашите малки търговци не бъдат стандартни малки тарикати. кафето което е 1 лв. ще стане 0.48 цента. а минималната заплата 205 ?