По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!

Министерството ще бори така дъмпинга и тъмния бизнес
17 яну 2018 10:45,
82
По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!
Снимка: архив "Булфото"

Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувките в хотелите. Промяната е поискана от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и5-звездните хотели, пише "24 часа".

Официално решение все още няма, защото министерството на Николина Ангелкова изчаква становище на Комисията за защита на конкуренцията.

Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

Още по темата

Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

Все още не е правен и анализ какви точно ще бъдат минималните цени.

"В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, обясняват от министерството на туризма.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта се надяват да спрат дъмпинга от по-малки хотели. Оплаквания за това често постъпвали във ведомството на Ангелкова. Например, че хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената на 2-звездни.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А защо не сложите максимални? Каква е разликата? Ако ще минаваме на планова икономика да бъде както трябва... Или хората се ориентираха към малките семейни хотелчета и никой не ходи по мутренските дупки и сега давай да ги затрием останалите...Може ли да сложите и минимални цени на яицата, че полските правят думпинг? Или на гроздето че имам едно лозе а ми правят дъмпинг...
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би става дума за укриване на доходи. Хората плащат в хотела по едни цени, а хотелиера се отчита пред данъчните, както правят демократите - по други по-ниски цени.
51
2
 
12
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
Пазарна икономика по комунистически балкански модел. Цените ги определя пазара- това не го разбраха *** комунистически тикви вече почти 30 години
50
1
 
23
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Хахаха нали е свободен пазар, кви са тея ограничения хаха. Мирише ми на комунизъм!
49
1
 
18
 
! Отговори
akud преди 6 години
a защо няма МАКСИМАЛНИ цени за горивата и енергията??????
48
3
 
16
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
Ето така банкянската кратуна ще бори корупцията! Може и да спусне дерективи кои хотели на какви цени да обслужват неговите протежета,а другите в това време да си почиват!!!! Алоооооооооооооооооооооо,Каролев,това ли ти е пазарната икономика на която ги съветваш? Когато се съберат една дузина бездарници и още толкова некадърници друго няма какво да очаквате.Погледнете кабинета и се прекръстете!Ех Радой! Запали и на дявола свещ да не дойде туй дето нещеш!!!!!!!!
47
1
 
17
 
! Отговори
Направо преди 6 години
се върнах в пионерските си години! Благодаря ти, Вожде, че намери такива хора, които успяват да си играят с времето, почти като във фантастичен филм!
46
0
 
9
 
! Отговори
Mr.WC преди 6 години
W.C.-Валери Симеонов иска да вдига нощувките на граничрите в неговия хотел как не го е срам,а уж хъш-но гледа само алъш вериш.Да продължава да открива *** по тираджийските паркинги най-добре му се получава.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а оня каскет Рагин няма ли и него да го върнете?
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хотелът уж е 4 звезди, а човек има чувството, че и 2 звезди са му много и това е масов случай. Защо ли цените му да не са реалните, т.е. за 2 звезди?
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж пазарна икономика, а държавата не се бори с картелите, а създава нови. Картелът в горивата десетки години беше обгрижван и отглеждан с внимание да не падне, докато Марешки не влезе в бизнеса. Сега ще създават картел в хотелиерството.
42
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво си играете - направо министерството да определя цената за нощувка за отделните категории. Какво е това минимална, пък максимална и т.н. Да им се казва колко могат да искат от легло и да си мислят колко пари по документи да трошат за хотел. Мирише на 1 друг тип икономика...
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно време рядко ходя на черноморието, еми сега ще спра. Да си се кефят на минималните цени и да се радват на празните си хотели :)
40
0
 
20
 
! Отговори
морски преди 6 години
Пука им на големите хотелиери.Те перат мноого пари.
39
1
 
28
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Това е на Валери Симеонов лобито и на Ангелкова, настроиха хотели щото за друго нямат акъл и сега се чудят какво да ги правят и държавата трябва да им помога с регулации като на онея *** с имотите на Банско не могат да ги продадат ако не се направи лифт или ако се развие Витоша. С тези капиталисти ще има да теглим тегло
38
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как минимални цени ? Напълно нормално е ако не може да си запълни хотела да свали цените.А пък извън сезона съвсем.
37
2
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ха ха ха
36
1
 
33
 
! Отговори
. преди 6 години
:D Смешен плач! Вместо да роните сълзи и сополи, огледайте се какво правят вашите колеги в Гърция, Турция и Румъния и какви услуги предлагат на значително по-приемливи цени.
35
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимални цени на такситата, минимални цени на архитектите, минимални цени на адвокатите, минимални цени на нотариусите, а сега и на хотелите. Нещо като пазарна икономика ама по комунистически.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чисто лобистко предложение