По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!

Министерството ще бори така дъмпинга и тъмния бизнес
17 яну 2018 10:45,
82
По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!
Снимка: архив "Булфото"

Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувките в хотелите. Промяната е поискана от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и5-звездните хотели, пише "24 часа".

Официално решение все още няма, защото министерството на Николина Ангелкова изчаква становище на Комисията за защита на конкуренцията.

Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

Още по темата

Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

Все още не е правен и анализ какви точно ще бъдат минималните цени.

"В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, обясняват от министерството на туризма.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта се надяват да спрат дъмпинга от по-малки хотели. Оплаквания за това често постъпвали във ведомството на Ангелкова. Например, че хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената на 2-звездни.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 - Всъщност, повечето клиенти ползват резервации през посредници. Плащат с карта и никога не виждат, какво пише на родната касова бележка. А за банковите трансфери - една офшорка и родните данъчни не могат нищо да видят ...При данъчната проверка, се оказва, че хотела дава стаи за по 16.82 лева, или точно толкова, колкото ще ми стигне, за да е на малка загуба всяка година...
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а за минимално качество не искат ли? това определено трябва да се въведе при всякакъв вид отдаване под наем, краткосрочно и дългосрочно ... какви куптори се дават под наем не е истина
11
9
 
2
 
! Отговори
stodentka Berlin преди 6 години
Az mi e stanovishteto 4e BG-Torizma e vav katostrofalen azpegten kazos.
10
3
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
В такъв случай,къде отиват всички стълбове на бизнес икономиката:Конкуренция,марж на цените,търсене-предлагане,високо качество на обслужване?На канала ли?Това няма как да мине щото си е жив комунизъм.Отделно трябва да се потърси сметка дори за идеята.Щото ще се джавкат една седмица за таз простотия.А това е народна пара!!Не искам да плащам за нищо правене!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има защита от нелоялната конкуренция. При нереалистичния сценарий, в който някой предлага хотелски стаи, на цени, толкова ниски, че е на загуба, то това може да апродължи само 28 дни. Идеята e, да не би някой милиардер, да изтрия бизнеса за половин година, да изкупи конкуренцията и да установи монопол.Нашият случай, обаче, не в такъв ...
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това сериозно ли е или е фейлетон. Ако на морето през Август продаваш стая за 100 лв. през Януари трябва да се радваш ако успееш да я продадеш за 10 лв.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как минимална цена ще изкара на светло укриването на данъци от такива хотели? Нали отчерта се прави върху касови бележки. Няма клиент който да спи за 30 лв и да вземе бележка за 20.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LOL ! Не ! Аз нямам по 100 лева на ден за легло, защото точно толкова по е почнат да искат всички, ако мине тоя скапан закон. Не, че няма да има и на черно, ама ...С 1100 лева заплата (която е уж средната за София), как да заделя за почивка ?
5
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Хаха, браво, ама все пак ни управляват комунисти, те така виждат пазарната икономика и конкуренцията :)
4
2
 
38
 
! Отговори
турист преди 6 години
Всяко нещо струва толкова, за колкото може да се подаде. Тази "идея" изва от *** приватизирали най-апетитните хотели, които нямат капацитет да управляват.
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки е свободен да си определя цените сам, това вече е Комунизъм!
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България олигарсите винаги са разчинали на държавна принуда за да им защити интересите.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EPIC FAIL ANGELKOVA