По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!

Министерството ще бори така дъмпинга и тъмния бизнес
17 яну 2018 10:45,
82
По искане на туризма: Държавата слага минимални цени на хотелите!
Снимка: архив "Булфото"

Министерството на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувките в хотелите. Промяната е поискана от туристическия бранш и ще засегне престоя в 3, 4 и5-звездните хотели, пише "24 часа".

Официално решение все още няма, защото министерството на Николина Ангелкова изчаква становище на Комисията за защита на конкуренцията.

Ведомството е поискало отговор на въпроса дали определянето на минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушава българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви.

Още по темата

Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

Все още не е правен и анализ какви точно ще бъдат минималните цени.

"В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, обясняват от министерството на туризма.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди в България към момента е 6144.

С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта се надяват да спрат дъмпинга от по-малки хотели. Оплаквания за това често постъпвали във ведомството на Ангелкова. Например, че хотели с категория 4 звезди например продават нощувки с цената на 2-звездни.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
ПакТака преди 6 години
А ние като клиенти да поискаме Максимални цени?....или по-добре нечия оставка?
72
1
 
3
 
! Отговори
бкп=герб преди 6 години
А като слагат задължителни минимални цени, да слагат и задължителни партийни книжки, както и задължителен комсомолски секретар, който да следи всичко спуснато от партията герб.
71
0
 
2
 
! Отговори
докога преди 6 години
Дойога приумиците на конкретни лица ще се крият зад обобщаващата дума БИЗНЕС !!! Дайте имена - Иван, Петкан, Драган, Сайхан и прочие. Т.нар. бизнес съвсем наскоро напираше и за премахване на клас прослужено време, а също и куп други простотии, напълно ощетяващи обикновените трудови хора. Хайде вече поименно да научим кои са тези несретници, дръзнали да пипат нещо, което от десетки години си е доказан принос за работещите!
70
0
 
2
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Нещо са замислили,и то определено няма да е в полза на никого,освен на собствениците.Има доста смислени коментари,няма да ги повтарям,но ми се струва че ако това се въведе,доста туристи ще са почивали на,, минималните цени,,.както и персонала работещ на мин праг за отрасъла.
69
0
 
4
 
! Отговори
учениеее преди 6 години
нали в пазарната икономика всичко се самоконтролира и се стреми кум равновеси и стабилност като в природата ...кво ме учат у тоа университет ужас
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картел е и уговарянето на цените между туроператорите и той трябва да се разтури за да не слугуваме на рашките за дребни пари.
67
0
 
1
 
! Отговори
до azzz преди 6 години
Първо има Северна и Южна Корея. Северната е ужас и миришат по-кофти от гърците. Веднага ще съжалиш ако дойдат. Второ Самсунгите ги правят Южните Корейци. Те имат два пъти по-голям Съвкупен Продукт от Русия въпреки че са на територия два пъти по-малка от България. И това е защото не са комунисти като северните си братя.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На уговарянето на цените не му ли се казваше картел? Значи правителството закопава конкуренцията и кара хотилиерите да направят картел.
65
1
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Един туризъм влязъл в Министерството на ТРАНСТОРТА и се оплакал от дУмпинга около него... АлоооНе се палете толкова по поредната неграмотна статия.Това няма как да мине, а и няма да работи, заради сивата икономика в сектора, за която пък са виновни точно летовниците.Още повече, от гледна точка на цени, очевидно цяла южна Европа прави дъмпинг на наще хотелиери.Заради тоя дъмпинг хората обикалят света бе ;)Минимални цени, минимални заплати, минимален въздух и шиабният капитализъм!
64
1
 
2
 
! Отговори
azzz преди 6 години
Аз предлагам да помолим Ким Чен да докара всички корейци на слънчака.Ако може комунизма да се върне и на всеки километър да има чешма с ракия, а сутрин куриер да ми носи безплатна закуска.А, щях да забравя. Ще може ли корейците да носят по едно галакси за подаръци?
63
0
 
3
 
! Отговори
2+2 преди 6 години
Не минимални цени за категории ,а максимални категории в зависимост от капацитета на хотела .Сега категориите зависят от размери на стаите и брой предоставяни услуги . Високи категории 5 звезди незаслужено се дават на хотелчета с 50 легла.Това е все едно да твърдиш че имаш театър и балет в село с 500 жители.Необходима е промяна в наредбата за категоризация.
62
3
 
2
 
! Отговори
стига сте ревали преди 6 години
Защото туристическите агенции поставят на колене хотелиерите като предлагат на безумно-ниски цени на руския пазар. И човек ще не ще си дава къщата за дребни пари, а после руснаците ни продават гаста на тройна цена защото не можем да си я купуваме от друго място.
61
2
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
С въвеждането на минимални цени за нощувките от министерство на транспорта----Верче, не че нещо ама... Каква връзка има министерството на Транспорта с хотелите? Годишен технически ще минават? КАТ сигурно ще им взема по една звезда от талона?Само самочуствието ви е като на голям сайт.
60
1
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Ей много се ядосвам. При положение, че един хотел дава нощувка за 20 лева, това означава, че той се справя по-ефективно от други. Точка. Само да питам 4-зведния хотел в Трявна ще трябва да подържа същите минимални цени, като 4-звездния в София така ли ? И как ще оцелее? Всичко ще мине в сивата икономика.
59
3
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Бодигарда на бай ти Тошо върна соц-а.
58
1
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Предлагам да има минимална цена и за баничките.Какво е това тук 0.80 лева а там 0.65 лева,трябва по твърдо 1.30 навсякъде.
57
2
 
4
 
! Отговори
Joko преди 6 години
*** Олигарси, които изградиха бетона по морето и в планините не искат конкуренция ! И т.н. Мин.Туризма им играе по свирката.... ба си МиниСтерката, ба си държавата..
56
1
 
9
 
! Отговори
ГАНЬО СОМОВ преди 6 години
ако не беше тъжно, щеше да е адски смешно. както се казва е такова чудо нема никъде!!!!!да не приемаме китайския тип икономика или кубински , или по -зле
55
1
 
9
 
! Отговори
wer преди 6 години
"туризма", има искания , а къде е това и кой е "туризма"?
54
0
 
22
 
! Отговори
Angelhell преди 6 години
Те затова не почивам вече у нас.Седмица в хотел 4 звезди в Гърция AI за трима ми излиза 650 евро и хората ме обслужват с удоволствие!Конкуренция жестока, всеки гледа да предложи нещо по-така от другите.Тук някой ще обявява минимални цени.Ха да няма нужда!