Българинът пазарува от нета стоки за дома, дрехи, резервации

Евростат: 68% в ЕС пазаруват онлайн, у нас - 1/4 от ползващите мрежата
Обновена: 18 яну 2018 07:12 | 18 яну 2018 07:10, Анисия Иванова
48
Българинът пазарува от нета стоки за дома, дрехи, резервации
Архив: Reuters

Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват и онлайн в мрежата, показват данни от проучване на Евростат за нагласите на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 г.

За последните пет години делът на хората у нас, които пазаруват по Интернет, е нараснал повече от два пъти - от около 10 процента през 2012 г. - до 27 процента през м.г., показват актуалните данни на европейската статистика. Хората от градовете у нас пазаруват почти двойно повече онлайн от хората в селата, показва още анализът на Евростат.

Сред Топ 5 на най-честите покупки в Интернет за българите най-висок дял заемат стоките за дома - 73 процента. Следват: пътувания или хотелски резервации - 26 процента, билети за различни събития - 15 процента, покупка на дрехи или спортни стоки - около 14 процента, различни видове електронно оборудване - също 14 процента и др.
Най-малко българите са купували онлайн следните стоки: лекарства, храни и напитки, както и филми и музика - средно между 4-5 процента.

Като най-често срещани проблеми при пазаруването онлайн българите определят следните фактори: трудности при намирането на информация относно гаранции и други законови права; доставка на погрешни или повредени стоки; крайните разходи са по-високи от посочените (обикновено по-висока цена за доставка, неочаквана такса за транзакция/; проблеми, свързани с измама) стоките не са получени изобщо, финансови загуби вследствие на злоупотреба с данните от кредитната карта на купувача и др./; трудности при подаване на оплакване и искане на обезщетение или получаване на незадоволителен отговор след подадено оплакване.

Средният процент на пазарувалите в ЕС онлайн е около 68 процента, показват данните на Евростат. Най-висок дял на онлайн-пазаруването е отчетен във Великобритания - 86 процента, Швеция - 84 процента, Дания, Германия, Люксембург и Нидерландия - 82 процента и др. Най-нисък е делът на онлайн-купувачите в Румъния - 23 на сто, България - 27 на сто и Кипър - 39 на сто.

По-голямата част от покупките на европейските електронни купувачи включват дрехи и спортни стоки - 64 процента, пътни и ваканционни посещения - 53 процента, стоки за бита - 46 процента, билети за събития - 39 процента, книги, списания и вестници -34 процента.

Четирима от всеки 10 е-купувачи в ЕС декларират, че са изразходвали от 100 - до 500 евро за онлайн-покупките си през миналата година. Около една трета от онлайн купувачите в ЕС са заявили, че закупената стока е от друга страна-членка на ЕС, а останалите са купили стока онлайн от друга точка на планетата.

Близо 70 процента от анкетираните са заявили, че нямат никакви пречки при пазаруването онлайн. Регистрираните проблеми при онлайн-пазаруването в ЕС са почти сходни като тези в България: най-често онлайн купувачите се оплакват от по-бавна доставка, отколкото е посочено към момента на извършване на покупката /17процента/; около 11 на сто са имали проблеми под формата на технически неуспех на даден уебсайт при поръчка или плащане; 10 процента са получили погрешни или повредени стоки или услуги; други 5 процента са срещнали трудности при намиране на информация за гаранции и други законови права, както затруднения при подаването на жалби и търсенето на обезщетение след жалба.

Само за една година от въвеждането от страна на ЕК на онлайн-платформата за решаване на спорове при е-търговията в ЕС /февруари 2016 - февруари 2017 г./, са били регистрирани над 24 000 жалби от онлайн-купувачи в общността срещу нелоялни търговци.

Според изчисления на експерти онлайн продажбите в световен мащаб през 2020 г. се очаква да достигнат 4 трилиона долара - спрямо 1,6 трилиона долара през 2016 г., като подобни темпове за растеж са заложени и за онлайн търговията в ЕС. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
Гоше преди 6 години
На брачед ми,дъщерята на комшията има гадже.На гаджето чичо му има братовчед,който един път си поръчал Пица онлайн!!!
21
0
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Говориш глупости момче, спри се! Какви лещи вика- ами лещите, които ти предпазват очите от UV лъчите. Не диоптрични лещи или контактни лещи... Лещите (стъклата) на очилата... Толкова си глупaвo парче, че няма накъде! И аз ще ти го кажа! Трети човек ти го казва вече... Аман... Всяко изречение ти бълва някакъв нов бисер и тъпотия. И, да, Carrera изглеждат прекрасно. И да- и аз, като него, съм си ги купил едно, че са качествени с добра защита и две- заради дизайна им...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и за 200 лева искаха да ми предлагат очила с УЖ уникална защита срещу слънчевите лъчи,а накрая се оказа че са тъмни очила за 5 лева без никаква защита.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 Кви лещи бе, брат? Тоя говори за дизайн, не за диоптри. Дизайна и за 20 лева ти го докарват. Тоя Сам се издаде, като не спомена нещо мза защитата им. Той си ги купил за да му стоят добре, а дали предпазват от слънцето...де да знае човека....Важното е да са ФЕШЪН за него.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм човекът, написал коментара за очилата за 150лв., но да поясня. Carrera използват лещи Optyl- едни от най-добрите на пазара. Откъм качество моделите им са изключителни. Имам Carrera Champion- 2 модела, които нося от над 10 години. Не са мръднали. Страхотни очила. Наистина, който не е наясно, по-добре е да не се изказва. А относно очилата за 20лв.- сигурно има и добри, не споря. Но 150лв. за Carrera са направо сделка за качеството и дизайна, които предлагат.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 17 Кви качествени очила от оня господин гониш, бре? Тоя си купил слъчнечи очила за 150 лева заради дизайна, а не дали са качествени и предпазват зрението от слънчевите лъчи. Прочети му пак поста, братко. И двамата сте юрдеци!
16
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Човекът е написал крайно правилно мнение, а ти си седнал да се заяждаш с него. Чудя се как дори ти отговаря и то толкова културно. Хич не обичат българите (неуспелите всезнайковци) някой да им даде акъл. Винаги си мислят, че са прави- това са глупости, онова са глупости и затова цял живот бедняци...
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 16Муахахахахаха..да изглеждаш добре със слънчеви очила си пръснал 150 кинта? Ти у ред ли си, бе, момък? За 20 кинта си взех очила които няма как други повече да ми харесват. Въпросът не е до дизайна а дали наистина предпазват зрението. Те за 150 лева могат да те изтъргашат и да си вземеш пълен *** спрямо защита на зрението.!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо сте ми сложили минуси - явно повечето коментиращи сте неграмотни, също като журналистката, написала тази статия. Щом толкова са ви изискванията за грамотен български език, си "пазарувайте резервации" наред. А господинът с качествените очила, да не се занимава - няма смисъл да се обяснява. Епиктет е казал, че не можеш да научиш някого на нещо, което вече си мисли, че знае.
13
5
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Какви минуси кой ти чатка, бе човек. Кой си мислиш, че изобщо ще се занимава с тебе и тъпoто ти мислене. Много били 75 евро за слънчеви очила. Да изглеждаш добре за тебе явно е тема табу. Те затова всичките българи си личат от далече на всяко летище- защото са облечени като тотални циркаджии. На един човек ще му разбереш и образование, и доход, и ценностна система по това как се облича. Ти се изложи. Тотално плюс това. Спри се, ставаш все по-смешен и по-смешен.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резервации не се пазаруват. Четете си заглавията.
11
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10 Ми те едни очила може и да струват 10 бона, бе! Кви проистотии ми разправяш. Кажи за кво са 550 лева??? Предпазват ти зрението от лъчите ли или са с диоптър? Кажи, а не ми чаткай само минуси, братко/сестро!
10
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10 Кви очила сега...слънчеви или за да можеш да гледаш с тях?...щото ако са слънчеви 150 лева си е грехота.
9
0
 
13
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Прощавай, тези очила по принцип са по 550лв. без намаления (такава е и цената от производителя). Да не говорим, че става въпрос за очи в случая и 150лв. са жълти стотинки. Тотално неадекватното ти изказване говори, че, не се обиждай, но си изключително прocт човек. Моля те, недей да се излагаш.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като им чета на разни пaтки писанията за разни виртуални карти, в които внасяли точно колкото им трябвало за покупката, направо ми се доревава... Никаква, ама никаква култура. У нас културана при онлайн пазаруване и разплащане с кредитни карти е тотална нула. Не се прави разлика между дебитна и кредитна карта, гратисен период да не говорим. Трагедия. Казвам го като човек, използващ American Express, Visa, Master Card с огромен годишен оборот и пътуващ по цял свят. Ограмотете се, че е срамота.
7
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7150 лева за очила ли бе? Ти да не си внук на Бил Гейтс? Превъртя ли, кво ли?
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онлайн пазарувам всичко, предимно от чужбина. Пример- фен съм на Carrera очила. Тук по най-големите намаления са около 200лв.. Аз ги купувам за 150 от UK. Отивам в оптиката- харесвам модел и и си купувам от другаде. Техниката в повечето случаи е най-евтина тук. Пътувам по цял свят и правя оборот на кредитната си карта над 100к лв. годишно (командировки, самолетни билети и т.н.). Досега за 10 години един път не са ме измамили или каквото и да било. Но се изисква някаква култура все пак.
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много съм скептичен към този пазар
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От няколко години пазарувам дреболии из нет-а и напоследък съм се ограничил до билети за нискобюджетна компания, която лети до БГ, техниката е с препоръчителни цени от пройзводителя .телефони и др дето ги пращат от оня край на света или нямат глобален Андроид или доказано те шпионират( "1+1") или не ти работи безконтактното плащане... И за ТВ или телефон , които ще ползвам години ми е все тая че ще платя 20% повече
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не видя ли на живо да си дам парите и оня насреща да ми даде стоката...*** ти и онлайн пазаруването и нет пазаруването ви.