Българинът пазарува от нета стоки за дома, дрехи, резервации

Евростат: 68% в ЕС пазаруват онлайн, у нас - 1/4 от ползващите мрежата
Обновена: 18 яну 2018 07:12 | 18 яну 2018 07:10, Анисия Иванова
48
Българинът пазарува от нета стоки за дома, дрехи, резервации
Архив: Reuters

Повече от една четвърт от българите, които ползват Интернет, пазаруват и онлайн в мрежата, показват данни от проучване на Евростат за нагласите на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 г.

За последните пет години делът на хората у нас, които пазаруват по Интернет, е нараснал повече от два пъти - от около 10 процента през 2012 г. - до 27 процента през м.г., показват актуалните данни на европейската статистика. Хората от градовете у нас пазаруват почти двойно повече онлайн от хората в селата, показва още анализът на Евростат.

Сред Топ 5 на най-честите покупки в Интернет за българите най-висок дял заемат стоките за дома - 73 процента. Следват: пътувания или хотелски резервации - 26 процента, билети за различни събития - 15 процента, покупка на дрехи или спортни стоки - около 14 процента, различни видове електронно оборудване - също 14 процента и др.
Най-малко българите са купували онлайн следните стоки: лекарства, храни и напитки, както и филми и музика - средно между 4-5 процента.

Като най-често срещани проблеми при пазаруването онлайн българите определят следните фактори: трудности при намирането на информация относно гаранции и други законови права; доставка на погрешни или повредени стоки; крайните разходи са по-високи от посочените (обикновено по-висока цена за доставка, неочаквана такса за транзакция/; проблеми, свързани с измама) стоките не са получени изобщо, финансови загуби вследствие на злоупотреба с данните от кредитната карта на купувача и др./; трудности при подаване на оплакване и искане на обезщетение или получаване на незадоволителен отговор след подадено оплакване.

Средният процент на пазарувалите в ЕС онлайн е около 68 процента, показват данните на Евростат. Най-висок дял на онлайн-пазаруването е отчетен във Великобритания - 86 процента, Швеция - 84 процента, Дания, Германия, Люксембург и Нидерландия - 82 процента и др. Най-нисък е делът на онлайн-купувачите в Румъния - 23 на сто, България - 27 на сто и Кипър - 39 на сто.

По-голямата част от покупките на европейските електронни купувачи включват дрехи и спортни стоки - 64 процента, пътни и ваканционни посещения - 53 процента, стоки за бита - 46 процента, билети за събития - 39 процента, книги, списания и вестници -34 процента.

Четирима от всеки 10 е-купувачи в ЕС декларират, че са изразходвали от 100 - до 500 евро за онлайн-покупките си през миналата година. Около една трета от онлайн купувачите в ЕС са заявили, че закупената стока е от друга страна-членка на ЕС, а останалите са купили стока онлайн от друга точка на планетата.

Близо 70 процента от анкетираните са заявили, че нямат никакви пречки при пазаруването онлайн. Регистрираните проблеми при онлайн-пазаруването в ЕС са почти сходни като тези в България: най-често онлайн купувачите се оплакват от по-бавна доставка, отколкото е посочено към момента на извършване на покупката /17процента/; около 11 на сто са имали проблеми под формата на технически неуспех на даден уебсайт при поръчка или плащане; 10 процента са получили погрешни или повредени стоки или услуги; други 5 процента са срещнали трудности при намиране на информация за гаранции и други законови права, както затруднения при подаването на жалби и търсенето на обезщетение след жалба.

Само за една година от въвеждането от страна на ЕК на онлайн-платформата за решаване на спорове при е-търговията в ЕС /февруари 2016 - февруари 2017 г./, са били регистрирани над 24 000 жалби от онлайн-купувачи в общността срещу нелоялни търговци.

Според изчисления на експерти онлайн продажбите в световен мащаб през 2020 г. се очаква да достигнат 4 трилиона долара - спрямо 1,6 трилиона долара през 2016 г., като подобни темпове за растеж са заложени и за онлайн търговията в ЕС. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
store bg - nagli izmamnici s mizerni stoki
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички коментари отново се въртят около това кой какви цени можел да си позволи, колко пари имал и къде живеел. Комплексарският манталитет не прощава.
40
5
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Аз от години пазарувам и резервирам основно онлайн. Но аз, чисто технически, съм немски гражданин и не влизам в статистиките ви... хаха. :)
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До usa rezidentНе, просто ти не струваш и затова никой не иска да има отношения с теб.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е тоя селски спор за очила?Моите струват 200, откакто ги нося спря да ме боли глава. Ако искам и за 2000 ще си купя. Мога да си го позволя.*** му дай само да се сравнява с останалите.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Уайкики пазаруват само бедни.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми аз ли съм виновна, че тук се продават само ***.
35
3
 
4
 
! Отговори
usa rezident преди 6 години
май достигаме вече братята американци консуматори,живеещи за да бачкат и купуват. отношенията между хората вече нищо не струват,вещите са ми по-ценни!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле тва с маслото.... но почти не ме учудва при наще цени ... аз пък си взех китайски телефон 100 лева по евтин и 2 пъти по добър от тукашната нокиа 5 на примоция в един от големите тех0ве
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българинът" ? Правят го всички. Е разходете се из Копенхаген - само ресторантчета и кафета. Преди години, половината бяха магазини за дрехи и каквото ви хрумне, но метална ги срина. Сега, хубавото е, че в един магазин за дрехи, където е имало 2-3 служители, има кафене, към което работят 6-7 души. Само казвам ...
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече купувам онлайн почти всичко, от GB. Като направиха врътката с цените на маслото, купих President от английски супермаркет, на половин цена от тукашната на опакованото у нас немско масло, с бърза и евтина доставка. Бутнах го във фризера и така ще имаме до лятото. Докъде ни докараха местните пишман-капиталисти...
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина вече е гражданин на света, не затворен в концлагер.Прави същото каквото правят и другите нормални хора.
30
6
 
10
 
! Отговори
Евгени Минчев преди 6 години
Тоя със 150-те лева дето дал за очила вярно е селянин. Хубави очила струват поне 800 лева.Обувките ми са само 1800 лева!Видяхте ги в предаването "Сблъсък" преди години.
29
1
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Прав си- Carrera Champion в мола са 400+лв. (ако не са намалени), а в Ebay- 150-180. По-удачно е да сравниш дънки втора употреба маркови с нови маркови. А не някакъв *** турски и Levi's, например. Не е удачно.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 24 Муахахахах...Лещата увеличава обекта, бре! То затова и му казват Леща...Муахахахахахахахахахахахаха...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Резервациите се пазаруват. Така е в чужбина.
26
2
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Правилно, Гоше! Виж, пица по интернет и аз бих си поръчал.Само това. Друго - не!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагласяйте се да пазарувате все повече и повече.това сочат нагласите.Трябва да бъдем неуморни консуматори.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета за слънчевите очила какъв спор се е заформил...сещам се за оная реклама по телевизията дето две к.ифли си говорят:Едната казва:"Виж какви очила си купих за 300 лева!"А другата:"Ти пък, има ги същите за 30 лева в... еди къде си".Та и вие така. Хора без работа.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с очилата ми стана интересно....все едно да си купя дънки втора употреба оригинални внесени от Норвегия за 10 лева, а в Мола в Уайкикито да дам за чисто нови турски дънки 60 лева. *** щото били нови и от мола...по-качествени са били видиш ли ти...а те на 2-я месец разплути.