Днес е ред да почерпи именика Атанас!

Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта, казват българите
Обновена: 18 яну 2018 08:14 | 18 яну 2018 08:00, Анисия Иванова
10
Днес е ред да почерпи именика Атанас!
Архив: Булфото

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на град Александрия, Атанасий се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец, както и благодарение на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен", припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
До Анонимен 8Това е по правила от 2012 г. Преди това е било правилно именНик за имен(ен) ден.А спел чека в google признава именНик.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"именик - човек, който има имен ден""именник - списък от имена, свързани по някакъв признак. Пример - "Именник на българските ханове".Така, че в заглавието този път има само една грешка -именикЪТ /подлог/. Това е голямо постижение за работилата по публикацията!
7
1
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
да почерпят именниците , и илюстрация свещи. вие нормални ли сте?
6
4
 
1
 
! Отговори
Танас преди 6 години
Живи и здрави да са всички именници!Адаш, летния не е ли на 5-ти юли?
5
1
 
8
 
! Отговори
от 2 преди 6 години
До АтанасПрав си,грешката е моя!А ти да си жив и здрав,и КЪСМЕТ!Останалото си го можем!:)
4
1
 
11
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
До 2 - през март атанасов ден няма. Летният атанасов ден е на 02.05. - справка църковен календар. Колкото до вярванията описани в статията, трябва да се отчете, че се отнасят до атанасов ден по стар стил - т.е. 31.01., което е точно средата на зимата - след тази дата на теория тя започва да си отива. Нали знаете, че ако пресичаш гора започваш да излизаш от нея веднага след като преминеш средата и. Наздраве на всички адаши.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така повече се връзва. Но не можем да очакваме от журналистите в този сайт да си проверяват информацията.
2
4
 
8
 
! Отговори
не е нужно преди 6 години
У нас има два празника Атанасов ден,другия е през март,ама политкоректните от днес не го знаят!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите да се разберат с астрономите, защото има леко разминаване.