Един път, втори... работници без пари, заради италианец

Собственикът на дупнишката фирма за обувки изчезна
23
Един път, втори... работници без пари, заради италианец
Снимка: Булфото, архив

Бивши работници на станалата скандално известна дупнишка фирма за обувки "Абонданца" на италианския бизнесмен Луиджино Каприоти отново останаха без заплати и без работа, заради друг италиански работодател, близък до предишния.

Още по темата

Работниците, които шият в България на ишлеме, имат да получават по две заплати за миналата година и по още две - за предходната.

Хората фирмата "АМ шус" се оплакаха, че нямат връзка с работодателя Джовани Габриели, а по молба на бригадирите във фабриката са в престой и не работят от няколко дни.

Работниците разказаха, цитирани от БТА, че по-голямата част от тях са служители на Луиджино Каприоти, но след фалита на фирмата му били наети на работа от собственика на "АМ шус" - Джовани Габриели. Те припомниха, че националния омбудсман Мая Манолова помогна за решаването на проблемите при предишния им работодател и сега отново ще я търсят за съдействие при решаването на новия спор с новия италиански собственик.

Омбудсманът пък обеща, че до понеделник ще се запознае със случая и ще се срещне с работниците. Тя гарантира, че през тази година, бившите служители на "Абонданца" ще получат дължимите им пари от Фонда за гарантиране на вземания от фалиращи предприятия, чийто срок за обезщетения беше удължен по нейно предложение, след миналогодишния скандал в дупнишката фирма.

"Вече има промени в Закона, така че хората ще получат парите си. Ще се постарая виновните да получат и наказания с цялата строгост на закона", каза още Манолова.

Работниците днес са сезирали и Инспекцията по труда в Кюстендил, откъдето получили информация за промяна в ръководството на фирмата.

Те готвят и протест през следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами продават обувките, продават машините, прихващат си заплатите и ...кой от където е. не може само народа да тегли.