Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!

Шамари за жената се одобряват от 7% - най-вече от малцинствата
19 яну 2018 15:00,
342
Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!
Снимка: Reuters

Българинът не оправдава домашното насилие, отхвърля категорично идеята, че жената трябва да е подчинена на мъжа и смята, че полът на човека е биологичният.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по споровете около Истанбулската конвенция, която предстои да бъде обсъдена следващата седмица от депутатите. ГЕРБ се обявиха за приемането й, защото тя защитава жените от домашно насилие. БСП и Патриотите обаче са против, защото смятат, че с нея се прокарват повече права за гейовете.

Сондажът е проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи и е независим от външно финансиране, уточняват от "Галъп".

Още по темата

50% от хората, участвали в проучването казват, че когато става дума за пола на човек, най-важен е биологичният пол. Според 38% пък най-важно е кой как се чувства.

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни, анализират социолозите.

В същото време обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

"Очевидно, повдигнатата от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали", анализират социолозите.

Сред тези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените личат най-вече представители на малцинствени групи. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
34
 
! Отговори
Дж.Оруел преди 6 години
Европейските държави могат да се оправят и без социалните помощи на ЕС. Ако всички политици се разкарат и кражбите им секнат, българите ще забогатеят за една нощ. Нямате нужда от диктатурата и робството на вавилонския ЕС ! Това ви го казах още преди 70 години, но всички ме сметнаха за писател фантаст. А аз просто ви казвах истината...
9
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го набутат рано или късно педалопола за съжеление !
8
8
 
33
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Тази конвенция е за домашното насилие, а не за признаване на други полове освен мъжкия и женския. Но май някои искат и тука да озаконят гей браковете затова играят с превода на Истанбулската конвенция и опипват почвата
7
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без бой жената се разваля.
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2ЕС отдавна не е христянски а глобален ислямски както САЩ.
5
32
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените са комплексарки. Цял живот се доказват, колко са ни равни. И до какъв извод стигнаха ? Че не са ни равни на нищо. Нито на физическа сила , нито на умствена, нито енергийна. Най великитее откриватели , писатели , художници, спортисти, лекари, политици и др са МЪЖЕ. Време е да се върнете в ролята си на жени и да си гледате децата.
4
34
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според християнската религия жената принадлежи на мъжа и мъжът е господар на жената.
3
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шамар не може но аборт може и не се пита мъжа.
2
3
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не "българинът", а Бог е определил, че жената е жена, а мъжът е мъж и бракът е между мъж и жена. Българинът следва Божият Закон и толкова. Точка.
1
55
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човешките права на ЕС казват че човек може да променя пола си а България е членка на ЕС.