Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!

Шамари за жената се одобряват от 7% - най-вече от малцинствата
19 яну 2018 15:00,
342
Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!
Снимка: Reuters

Българинът не оправдава домашното насилие, отхвърля категорично идеята, че жената трябва да е подчинена на мъжа и смята, че полът на човека е биологичният.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по споровете около Истанбулската конвенция, която предстои да бъде обсъдена следващата седмица от депутатите. ГЕРБ се обявиха за приемането й, защото тя защитава жените от домашно насилие. БСП и Патриотите обаче са против, защото смятат, че с нея се прокарват повече права за гейовете.

Сондажът е проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи и е независим от външно финансиране, уточняват от "Галъп".

Още по темата

50% от хората, участвали в проучването казват, че когато става дума за пола на човек, най-важен е биологичният пол. Според 38% пък най-важно е кой как се чувства.

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни, анализират социолозите.

В същото време обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

"Очевидно, повдигнатата от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали", анализират социолозите.

Сред тези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените личат най-вече представители на малцинствени групи. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
9
 
9
 
! Отговори
Дама преди 6 години
Колко много злобни мъже са писали тук...
189
5
 
4
 
! Отговори
казах ти! преди 6 години
дрън дрън.... нали ти казах, че не ти се отдава мисленето, логиката ти е непознато понятие, стига се излага, че с тая статия и без това станахте за кой ли път за резил. :Д
188
4
 
6
 
! Отговори
199 преди 6 години
Аз не мразя мъжете, а много си ги харесвам и си се разбираме и обичаме, а вие отхвърлените комплексари стига се наричахте мъже, че само ги петните.
187
6
 
4
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Кой ти е казал че аз се притеснявам от ЖЕНИТЕ ? Аз от истински жени не се притеснявам.Аз се възмущавам от неиндифицирани същества от неясен пол като тебе.Ти не си жена..Ти ако беше ЖЕНА аз нямаше да водя такъв диалог с тебе,нали се сещаш
186
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хиляди,хиляди години жената е била на мъжа с който живее.Това не значи ,че е била негова робиня,наложница и машина за деца.Сегашната свободия е лош експеримент,който за радост не е в цял свят.Той променя ролята на жената като майка и домакиня и я откъсва от тази й роля,най-важната в човешкото общество.Това нещо доведе сексуалната революция,разбиването на семейството,гейщината и джендерщината.Тези общества са обречени защото спряха да се възпроизвеждат.Умират.
185
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ - Гeйoве Евреи Разсипващи България
184
7
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
19 см...доволен съм,не мога да се оплача.Явно кофи като тебе имат проблеми от напъни
183
2
 
3
 
! Отговори
до 191 преди 6 години
Прати си телефона на М,да.....тя ще продължи ролята на бившата ти...Има нужда вервай ми
182
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че темата е подходяща, за да се оплача. Имах двугодишна вързка с една жена. Тя често искаше секс и не ме запозна с приятелите и семейството и. Преди седмица и предложих да се оженим и тя отказа, защото няма чувства към мен и ме използвала само заради секса. Разби ми сърцето.
181
5
 
9
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Всеки който иска тази конвенция еврейска да бъде прокарана не счита ЖЕНАТА за ЧОВЕК и е КСЕНОФОБ и СЕКСИСТ !!!
180
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 175 до М,даИмах невероятно красива приятелка /такава няма да видиш по медиите/ украинка, на заедно с нея и по нейна молба завряхме такъв като теб където му е мястото! /да не уточнявам къде/пп не съм обратна, нито тя бе! Просто имаме съвпадение по начина на мислене и се разбирахме доста добре!
179
2
 
10
 
! Отговори
до вече ми е ясно преди 6 години
А ти чела ли си КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ??? Явно НЕ..защото там пише черно на бяло точно и ясно --- ВСЕКИ ГРАЖДАНИН БИВА ЗАЩИТЕН ЧРЕЗ ЗАКОН ОТ НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА....Ако ти искаш специален закон за ЖЕНАТА,,явно не считаш жената за ЧОВЕК ? Та в този ред на мисли ---Жената ЧОВЕК ли е според тебе или трябва специална конвенция за нея и БАЙ ДЪ УЕЙ дай да прекараме и и третополовите *** и техните права така и така прокарваме изврътени неща.Имай малко СМИРЕНИЕ бе и.з.ч.а.д.и.е АДОВО
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Специалист до М,даМай ти имаш нуждаD
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЕЧЕ МИ Е ЯСНО!Те тези,дето ще яратифицират не я чели, ти за форума си се притеснил.Аз я четох и не ме кефи.
176
14
 
7
 
! Отговори
ВЕЧЕ МИ Е ЯСНО! преди 6 години
НИТО ЕДИН ОТ ВАС , НЕ Е ЧЕЛ МАТЕРИАЛИТЕ ПО ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!ДРЪНКАТЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!ТАМ НЕ СТАВА ДУМА ИЗОБЩО ЗА "ПОЛОВЕ" И "ЧЛЕНОВЕ"...А , ЗА "НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА"!ПИШЕТЕ ТЪ.ПИЗ.МИ , КАТО КВАРТАЛНИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ НА БКП!АБНИ СТЕ , КАТО БРУСОВЕ!
175
4
 
3
 
! Отговори
ха! преди 6 години
177 Хем сме се измели при чужденци и си седите отхвърлени и озлобени, хем реалността показва, че сме по-добри и в кариерата и във всичко друго... Жалко, че плюенето така и не успя да ви направи по-добри.
174
9
 
4
 
! Отговори
до М,да преди 6 години
Екзорсиста ще дойде при тебе да ти избие БЕСОВЕТЕ феминистични анти човешки които са те обладали.Явно родителите ти се срамуват доста от тебе и от това в което си се превърнала.Лошо е когато децата не отразят адекватно очакванията на родителите си,,Ти си пълен ПРОВАЛ..Вечно ще си сама ,,защото имаш проблем преди всичко със самата себе си.Една успешна и щастлива жена няма да мисли като тебе..Честно казано--СЪЖАЛЯВАМ ТЕ
173
10
 
8
 
! Отговори
леле! преди 6 години
Наистина колко т*пи били ***, че хич не се усещат с тва плюене как изкарват комплексите си наяве. А само колко комплекси има... Да не се самоубие некое мъжко ганьовче от толкова яд, че не става за нищо.
172
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде тия "жени" с паяжините между краката се омитайте от България и без това за нищо не ставате, деца не раждате, в кариерата също сте гола вода, на външен вид сте трагедия, изобщо никой няма полза от вас
171
2
 
3
 
! Отговори
грижа и внимание преди 6 години
До до М,даD И Вие на същите курсове, после по правопис. Накрая-психолог,ако не помогне-екзорсист.