Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!

2 028 дечица чакат реда си за дом, ласка и свое семейство
144
Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!
Снимка: архив, Булфото

Кандидат осиновителите у нас са много, а осиновените – малко. Причината: претенциите детето да е българче, да е бебе, да е здраво. И така в крайна сметка хората, които искат да имат дете чакат с години, за да го намерят, а децата изоставени от родителите си, не намират ново семейство.

По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2015 г. са осиновени 618 деца, през 2016 г.  556, а от януари до октомври миналата година – 470.

Критериите при осиновяване са личните предпочитания на семейството към определено дете и редът на вписването им в регистъра, обяснява социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Той допълва, че повечето от кандидат осиновителите искат да вземат малко дете, най-често бебе, което да е в чудесно здраве, да няма фамилна обремененост, както и да е от български или смесен произход, но без ясно изразени черти на определен етнос, например ромски.

Това определено затруднява процеса по осиновяване още повече, защото в регистъра за чакащи новото си семейство деца от 2 208, 1 148 са здрави, а останалите 1060 са с увреждания.

Въпреки че явно изоставените деца много трудно намират ново семейство, Бисер Петков се хвали с добри резултатите за извеждането на малчуганите от сиропиталищата.

От 2010 г., когато стартира програмата за деинституализация, броят на децата в социалните домове е намалят с 87%.

Преди седем години малчуганите, оставени на грижата на държавата в специалните институции е бил 7 587. До октомври миналата година той е бил сведен до 948. Домовете пък са редуцирани от 137 до 36.

От 2010 година са закрити 101 специализирани институции – всички за деца с увреждания, 60 за деца без родителски грижи,16 за медико-социални грижи, които са под контрола на здравното министерство.

"Реформата за грижата на децата е свързана не само със закриването на домовете, но и с оказване на помощ на семействата,така че да не стигат до крайното решение да изоставят малчуганите", допълва министърът.

Според него вече е променена една от най-негативните тенденции за грижа на деца в миналото, а именно мнозинството от тях да се отглеждат в домове. През 2010 г. процентът им е бил 80, а през миналата вече половината от тях са в семейна среда. За тази цел има 340 социални услуги.

Въпреки това още в началото на деиституциализацията като проблем е очертано неравномерното географско разпределение на социалните услуги.

Така че през 2016 г. държавата се е заела да оправи нещата с актуализация на плана до 2025.

Дотогава трябва да бъдат закрити абсолютни всички домове, да се доразвият социалните услуги, приемната грижа, подкрепата на семействата в риск.

Актуализирания план предвижда се разкрият нови 147 социални услуги – 23 центъра за обществена подкрепа, 27 дневни за деца с увреждания, 17 за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, 10 центъра от семеен тип за деца, 28 преходни жилища на деца от 15 до 18 години, 17 наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 години.


144
Още от
Напиши коментар Коментари
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължение от коментар номер 103:

Друг мой съвет към българите е :

-да не правят аборти и да не използват противозачатъчни по време на полов акт

- двойката мъж и жена да бъдат само и единствено българи-да няма смесен брак

-във всяко бяло българско семейство да има минимум 4 деца.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормално е в крайна сметка.
Искаш да си осиновиш чуждо дете, защото имаш репродуктивни проблеми. Естествено е да искаш да е здраво, за да може да му се радваш и да го научиш на нещо и да оставиш нещо след себе си. А не примерно цял живот да си му болногледач.
Естествено, че да е българче. Те другите и без това се нароиха чак няма оттърване.
Кои изобщо ги пише тия статии???
98
1
 
2
 
! Отговори
Цар Леонид преди 1 месец
This is SPARTA! В Спарта имахме друг подход.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минахме и през доста операций на слънчицето, така че разбирам и хората които искат да е здраво. Защото веднъж като го гушнеш и става част от теб и преживяваш с него всяка негова болка и страдание. Така че даите такива статий да пишат хора минали по този път, а не някакви списвачи целящи да си запълнят с глупости статийте. Успех на всички осиновители да гушнете едно слънчице и да изпълните живота му с обич и усмивки
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да имаме претенций. Ние си осиновихме детенце с увреждане, което не ни пречи и го обичаме и правим щастливо. Единствената ми претенция беше да не е ромче. И още едно да си осиновя пак ще е така...няма да говоря лошо за този етнос но има стара българска приказка, че крушата не пада далече от дървото...а ромите са наследствено обременени. Така че ако това ме прави претенциозен ОК, такъв съм. Но нека които е писал статията погледне и от нашата страна на осиновителите.
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми много ясно, че ще съм с претенции, бе !!!
94
0
 
11
 
! Отговори
уффф.... преди 1 месец
ае сега, осиновителите криви...
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През социализмът различните бяха аут, нямаше инвалиди, психично болни. Сега връщаме децата с проблеми в училище, за да живеят нормален живот, както е по света. Но психиката трудно се променя. Манталитетът също, този бил такъв, онзи бил турчин, евреин....различен. В класът на дето ми имаше детенце с психичен проблем. С детето контактувах спокойно и безпроблемно и с любов. Но детето беше подложено на невероятна агресия и стрес. Смазани от действителността.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има обаче ........и мафия май
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
NEMA BYLGARCHETA I SYS SVESCHT DA GI TYRSISCH
90
11
 
3
 
! Отговори
лия преди 1 месец
Мисля че няма проблем да се осинови ромче .
Но времето ще.покаже за сега всичко е внорма.Не е кой знае колко по щуро от другите.
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората искат свои деца, за да продължат гените си и за да ги обичат безусловно. Какво толкова учудващо има?! Да си играеш на родител не е забавно, особено с чужди деца.
88
0
 
21
 
! Отговори
Затова, драги наши преди 1 месец
управляващи, не вадете душите на здравите, градивните, отговорни българи, които се стремят да се стабилизират и чак след това да създадат семейство и деца! Това е разумният подход, който гарантира здраво семейство и две деца. За да има повече такива семейства, направете така, че да стане възможно точно тези - градивните, да бъдат в състояние да създадат семейство без да разчитат на помощта на родителите си и без да мизерстват, преди да са навършили 30 г.
Стига вече грижи за само за онзи етнос!
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 87
Може и по-лошо - да отгледат я джихадистче я третополовниче и.т.н!
86
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че трудностите се "дават" на силните са библейски глупости, с цел да се постигне търпелива и безропотно овча маса от вярващи.
Бог та обичал, ама ти стъжнява живота, защото си силен - и даже има кой да се връзва на тия глупости!
85
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Генетиката си е генетика... малко са хората, които са готови да отглеждат потенциален бъдещ крадец или безделник, който да изкърти дограмата и паркета, за да си напали огън, да гледа коне на терасата си и да жули шурката само на голо!
84
1
 
23
 
! Отговори
осиновител преди 1 месец
Не са виновни осиновителите.
Системата е порочна.
83
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че хората искат здрави деца, аз съм с хронична болест и едвам се издържа. България е загърбила болните си, няма специалисти, не се плащат лекарства и т.н. Кой нормален човек би си го причинил? Още повече, че повечето увредени деца са с наистина тежки увреждания, които закрепостяват единия родител завинаги вкъщи. Хората искат да си осиновят дете, което да расте и да ги радва, а не някой който да им носи само мъка. Тъпи са тия изказвания, никой не би ИЗБРАЛ да бъде или да гледа болен.
82
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 80
Никой не казва тук ,че би си оставил недъгавото родно дете или такова увредено в последствие. Обаче всеки би предпочел детето му да е здраво и нормално затова и са тези изисквания при осиновяване - всеки иска детето му родно или осиновено да е здраво. Вие също бихте предпочели здраво дете, нали?!
81
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.