Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!

2 028 дечица чакат реда си за дом, ласка и свое семейство
144
Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!
Снимка: архив, Булфото

Кандидат осиновителите у нас са много, а осиновените – малко. Причината: претенциите детето да е българче, да е бебе, да е здраво. И така в крайна сметка хората, които искат да имат дете чакат с години, за да го намерят, а децата изоставени от родителите си, не намират ново семейство.

По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2015 г. са осиновени 618 деца, през 2016 г.  556, а от януари до октомври миналата година – 470.

Критериите при осиновяване са личните предпочитания на семейството към определено дете и редът на вписването им в регистъра, обяснява социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Той допълва, че повечето от кандидат осиновителите искат да вземат малко дете, най-често бебе, което да е в чудесно здраве, да няма фамилна обремененост, както и да е от български или смесен произход, но без ясно изразени черти на определен етнос, например ромски.

Това определено затруднява процеса по осиновяване още повече, защото в регистъра за чакащи новото си семейство деца от 2 208, 1 148 са здрави, а останалите 1060 са с увреждания.

Въпреки че явно изоставените деца много трудно намират ново семейство, Бисер Петков се хвали с добри резултатите за извеждането на малчуганите от сиропиталищата.

От 2010 г., когато стартира програмата за деинституализация, броят на децата в социалните домове е намалят с 87%.

Преди седем години малчуганите, оставени на грижата на държавата в специалните институции е бил 7 587. До октомври миналата година той е бил сведен до 948. Домовете пък са редуцирани от 137 до 36.

От 2010 година са закрити 101 специализирани институции – всички за деца с увреждания, 60 за деца без родителски грижи,16 за медико-социални грижи, които са под контрола на здравното министерство.

"Реформата за грижата на децата е свързана не само със закриването на домовете, но и с оказване на помощ на семействата,така че да не стигат до крайното решение да изоставят малчуганите", допълва министърът.

Според него вече е променена една от най-негативните тенденции за грижа на деца в миналото, а именно мнозинството от тях да се отглеждат в домове. През 2010 г. процентът им е бил 80, а през миналата вече половината от тях са в семейна среда. За тази цел има 340 социални услуги.

Въпреки това още в началото на деиституциализацията като проблем е очертано неравномерното географско разпределение на социалните услуги.

Така че през 2016 г. държавата се е заела да оправи нещата с актуализация на плана до 2025.

Дотогава трябва да бъдат закрити абсолютни всички домове, да се доразвият социалните услуги, приемната грижа, подкрепата на семействата в риск.

Актуализирания план предвижда се разкрият нови 147 социални услуги – 23 центъра за обществена подкрепа, 27 дневни за деца с увреждания, 17 за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, 10 центъра от семеен тип за деца, 28 преходни жилища на деца от 15 до 18 години, 17 наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешка от 35 до 28
33
3
 
41
 
! Отговори
??? преди 6 години
Някаква статистика за това какви са приемните семейства няма ли?! Защо ли имам чувството, че някои намериха нови начини да живеят на гърба на останалите, а официалните институции смятат това за положително.... Какво му е хубавото детето да отиде в приемно семейство, което да го използва за просия, а като порасне да стане крадла или да проституира?
32
2
 
58
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Разбира се, че ще искат българче хората. Да не е луд някой да си вземе дете носещо ромския ген.
31
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,много ясно че ще искат детето да е здраво и читаво,откъм произход! Като знаем,че шведите не се замислят твърде много при направата на деца и обикновено с майсторенето на такива се заемат,когато са на по 5-6 мастики и 2-3 бири,да не се пръкне после някой шестоглав змей за чудо и приказ?!
30
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32За сведение в Америка плащат повече ако имаш увредени деца. Затова винаги от Америка ги осиновяват. Или пък са някакви амиши например където им трябва работна ръка за работата по полето. Те тия много осиновяеат и после ги използват като работна ръка,защото амишите живеят както в 18 в. Работят земя и животни по стария начин,нямат ток и т.н. Така че не могат да наемат легално работници,затова осиновяват. Имаше едно българско момче осиновено точно при такива,което избяга.
29
41
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо циг..и осиновени по света стават достойни хора? Защото освен гени има и семейна среда. Ако отраснаш във високоинтелектуална среда със сигурност навикът на обноски, поведение ще са факт. За двамата разделени близнаци, единият едва говори, другият владее няколко езика и и блестящ музикант не на чалга. Средата!!!!
28
14
 
3
 
! Отговори
кон фъстъци яде ли? преди 6 години
Е нали е най крадливата нация-но горда
27
22
 
6
 
! Отговори
Ивка преди 6 години
Е вие да знаете човек от друга националност да краде в ПарламентаНай големите източвания от ЕС или от парите на Данъкоплатците се поемат от Българи.
26
3
 
87
 
! Отговори
Грегор Мендел преди 6 години
Има една нАука - казват й генетика. Нашите шведи носят гените на най-долната каста в Индия, на която никаква работа не е възлагана и са живели като ***. Затова са изгонени от Индия, и стотици години не са направили никъде държава и водят катунарски живот. Това не е расизъм, а реални факти. *** са генетично обременени да не могат да живеят в организирани общества, и практиката го показва - никакви интеграции не работят, само със сила се дисциплинира катунарския начин на живот.
25
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първи проблем съпротива срещу закриването на домове заради работни места, доставки....втора проблем като цяло на системата за закрила на децата. Проблемът е и манталитета, защото едно шведче осиновено в САЩ има шанса да стане достоен човек, докато при българите расизмът и дискриминацията са много застъпени. Гледах по ТВ момиче на 16 едва сега американка го осиновява? Защо толкова бавене и документи в които пише, че биологичните родители са поддържали контакт с нея, което е лъжа.
24
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НедъгавТова което казваш,че си готов да осиновиш малък римлянин без да си стерилен си има название наречено - педофилия. Отивай да се лекуваш
23
45
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АмандаВсяко дете навлизащо в пуберитета създава някакви проблеми,които след време изчезват,ако родителите са грижовни,това не е от произхода,а е биологичен процес,при някои по-изявен,при други не толкова.
22
0
 
68
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
А да питам, р о м и - кандидат осиновители искат ли здраво бяло русо и синеоко дете или???????
21
4
 
92
 
! Отговори
С преди 6 години
Имам позната , която си осинови дете , като бебе, с подчертани черти на ромче .Детето беше добре обгрижвано от майка си и баба си..Момиченцето порасна , тръгна на училище , всичко беше добре до към 14-15 г , след което започна да бяга от училище , да краде и близките му се чудеха какво да правят.С такава топлота и любов го отгледаха.Това е доказателство ,че околната среда слабо влияе върху силата на генома.Имат основание осиновителите да са с претенции.
20
4
 
73
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
Че кой родител, с целия си акъл, ще вземе да отглежда ромче?! Тези са като кукувици: раждат, и ако не го хвърлят на ***, го подхвърлят на българите, да го отглеждат.
19
3
 
101
 
! Отговори
Lan преди 6 години
И какво точно е претенциозното - българи са, искат и детето им да е българче!
18
71
 
20
 
! Отговори
Недъгав преди 6 години
Гледам си минусите за минута и стигам до извода, че на много хора тук не им става, жени със спукани тръби, ментално увредени и т.н. Щастлив съм, че не завися от държава и общество с такива проблеми, а от себе си. Влезнах да видя новини и коментари, стига ми, обратно в дъгавия живот да не тежа на никой. Аз бих осиновил малцинствено дете, нищо че съм доста бял и със сериозен ТЕЛК и не съм стерилен. Бъдете здрави - умствено.
17
4
 
79
 
! Отговори
Аманда преди 6 години
Имам познати, които осиновиха от малцинствата дете. ОГРОМНИ проблеми им създаде от 6-10 клас. Плакаха хората. Накрая някак си успяха. Ама като цяло не е за препоръчване
16
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не бе, ще отглеждат лошия генетичен материал, нацвъкан от един точно определен паразитиращ етнос. Държавните институции да им регулират раждаемостта, а не да се чудят защо никой не иска да събира отпадъците.
15
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Активистите на БХК да си взимат по едно, Кънев даже няколко да си вземе!