Пресметнато: Втората пенсия... между 15 и 25 лв. на месец!

Около 5 бона ще имат по партидите си жените, пенсиониращи си през 2021-та
Обновена: 20 яну 2018 13:59 | 20 яну 2018 13:32, Анисия Иванова
86
Пресметнато: Втората пенсия... между 15 и 25 лв. на месец!
Архив: БУлфото

Средно около 5000 лв. ще са натрупали за втора пенсия жените, които в момента са на 58 г. Те ще са първите, които през 2021 г. ще получат пенсия както от Националния осигурителен институт, така и от частни универсални пенсионни фондове.

Общо в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12,4 млрд. лв., сочат данните на Комисията за финансов надзор през първите 9 месеца на 2017 г. За 1 г. те са увеличили активите си с почти 2 млрд. лв.

Най-много пари са натрупани в универсалните пенсионни фондове, т.нар. втори стълб. В тях се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, родени след 1959 г. Парите в универсалните фондове са достигнали 10 млрд. лв., показват данни на КФН.

Сумите, които ще получат хората, родени след 1959 г., са индивидуални и зависят от това на какви доходи се осигурява човек и колко дълго е внасял пари.

В универсалните фондове има над 3,6 млн. партиди. Хората в предпенсионна възраст, които ще са първите с държавна и частна пенсия, имат средно по 3527 лв. Това са работещите на възраст 55 г., които са близо 276 хил. души. Сумите по тях са се увеличили за 1 г. средно с 474 лв.

Втората пенсия ще е средно по 25,33 лв. на месец. Това показват сметките на пенсионните дружества, ако една жена днес е на 60 г. и е натрупала средно 3527 лв. в универсалните пенсионни фондове.

Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г., сметките ще са по различни. Така същата жена ще трябва да получава втората си пенсия около 320 месеца. Така на месец ще се падат 15,63 лв.

Хората, които получават втора пенсия, ще вземат намален размер на тази от НОИ, предвижда Кодексът за социално осигуряване. Намалението ще е равно на съотношението между платените в НОИ и универсалния фонд осигуровки и може да стигне до 25%, съобщава "24 часа".

През 2021-2022 г. ще почне изплащането на първите частни пенсии. Държавата вече има готова концепция за плащането на втората пенсия. Предлагат се три варианта - плащане на пожизнена пенсия, на срочна или на еднократно теглене на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума по партидата.

При варианта с пожизнената пенсия парите ще се събират в специален фонд и няма да могат да се наследяват. Така ще се покрива инвестиционният риск от дълголетие, пише в концепцията. Тоест с парите на недоживелите да получат цялата си партида ще се плащат пенсиите на живеещите повече от предвиденото в разчетите.

Концепцията предвижда да има гарантиран размер на пожизнената пенсия, който се записва в договора на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира веднъж годишно, като няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лв. на месец по сегашните правила.

Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната продължителност на живота. В този вариант тя ще може да се наследява, ако човек не доживее да си изтегли цялата партида.

Последният вариант е за хората, които са събрали най-малки суми - под 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, за да не плащат такси на частните фондове. При този вариант може да има авансови еднократни плащания, но при определени причини - покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно намалена работоспособност.

По принцип хората, на които им остават до пет години, преди да навършат пенсионна възраст, имат право да прехвърлят еднократно втората си пенсия в НОИ и да получават само държавната пенсия. С последните промени всички могат да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ, независимо на колко са години, до края на 2018 г.

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им получаване трябва да бъде ограничено. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Според него съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се обединиха бизнесът и синдикатите.

Българската стопанска камара подкрепя еднократното плащане при размер на евентуалната пенсия под 20% от минималната. В официалната си позиция обаче те настояват при останалите случаи хората да имат право на избор между пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на натрупаните средства.

КТ “Подкрепа” предлага при изплащане на добавка към пенсията осигурените да имат реален избор от възможните три варианта, пише в становище на синдиката.

Те предлагат изплащането на добавка към пенсията да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване без изискването за осигурителен стаж.

Синдикатът настоява да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 г., които са избрали пенсионен продукт “Еднократна сума, платима на пенсионера наведнъж или разсрочено” или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г"Aaaaaaaa?!?! К`воооо?!? Тия чуват ли се? В България? Дето ядем ***, избиваме се по пътищата, стреля се на посоки за паркоместа, замърсяването е извън норми и здравеопазването кажи-речи липсва?!? Че ние пак е учудващо, че имаме 67 години средна продължителност.
46
2
 
49
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не ни оставиха избор с тези "доброволно" ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ фондове . Сега ми трябват средства ,но не мога да изтегля от тези,казват ми "Вземете заем с преференции за осигуряващи се във фонд....." Не искам заеми ,не искам и пенсия от 15,00 или 20,00 лв ,ако изобщо се пенсионирам.Искам да престанат да ни скубят и залъгват със "светло бъдеще и прекрасни старини".За съжаление обаче ще си остана с това желание,което в този момент и в тази държава е неизпълнимо.Поредната законна пирамида ни ограбва....
45
4
 
47
 
! Отговори
Марсианец преди 6 години
Истината е,че в общия кюп(НОИ),няма достатъчно средства и сега се чудим от къде да вземем,за да закърпим временно положението! Идеята за втория стълб беше добра,но сега вече не става за нищо! Няма ли индивидуални партиди има измама! Трябва всеки да си внася по инд. сметка,за да не се сърди след години,че някой му е изял парите?! Тези индивидуални сметки трябва да бъдат наследствени ! Всичко е просто и ясно!
44
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на бъдещите БГ балъци-пенсионери. Ще има да взимат.
43
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази система с "втората пенсия" беше замисллена и се реализира като начин за допълнително ограбване на населението.Вече многократно писа по вестниците, как тези, които събират парите уж за втора пенсия, така са си нагласили нещата, че повечето пари отиват за техни лични разходи и натрупването е крайно минимално.Точно затова направиха плащането в тези фондове задължително, защото нормалните хора виждат, че това е далавера и за тях нищо няма да остане.По-добре е човек да си спестява.
42
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионните фондове са златен бизнес за собствениците им. В момента в тях има натрупани 8 млрд. лв. В момента, когато започнат да изплащат пенсии, ще използват вноските на по-младите, за покриване плащанията на пенсиите, както прави и НОИ. Така няма да е необходимо тези 8 млрд. да се пипат и те ще могат да ги употребяват за каквото си пожелаят. Дори не знаем дали тези пари в момента са налични или не.
41
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втора пенсия означава да ти разпределят парите, които си внесъл и да ти ги раздават докато навършиш 88 години, което знаят че няма да се случи. Като пиша "парите ти" имам предвид остатъка, след като са използвали една част от тях за нуждите на управлението на фонда. Човек ако просто си спестява същите пари в банката, без да прибягва до т. нар. частни пенсионни фондове, ще направи нещо по-смислено. Ако му позволят, защото вноските за втора пенсия са задължителни, както всичко неизгодно за хората.
40
2
 
50
 
! Отговори
Ехх преди 6 години
Поредната банкерска измама.След някоя друга година като дойде пак кризата ще има едни фалити,едни инфлации,едни изчезнали милиарди.Най-смахнатото е че ни задължават да се осигуряваме за втора пенсия,някой да ни е питал искаме ли?
39
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много щедро! А можеха да бъдат реалисти и на базата на прогнозна средна продължителност на живота от 98 години да дадат пенсии по 3,50 лв. Още не е късно да размислят, де...
38
7
 
49
 
! Отговори
Свърши вече преди 6 години
Пенсии имаше при социализма и Тодор Живков, сега при капитализма има "инвестиционен РИСК ОТ ДЪЛГОЛЕТИЕ" ако четете внимателно статията. Демокрацията и капитализма обаче знаят как да се преборят с тоя риск, водят тая борба срещу българския народ от 1989 и за 30 години само българите намаляха с 3 милиона, а за всички войни, които сме водили през последните 140 години от 1877 до днес сме загубили половин милион души, сами си правете сметката.
37
17
 
16
 
! Отговори
аз преди 6 години
A вие колко очавахте бе и,диоти ! 2000 лв втора пенсия ли? Ха-ха-ха!!!
36
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен сега ми одържат 50 гроша на месец, е как ще ми дадат 15-25 лв на месец. То по-добре да ми ги дават и аз да си ги давам на някои инвестиционен фонд в чужбина да ги инвестира в акции, че тук много шават пръсти.
35
0
 
26
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Лъжа и измама на тази грешна земя царуват, е казал поетът. Хора, не оставяйте други да "работят" с Вашите пари. Всели спестен лев вкарвайте в имоти, злато, ценни предмети и няма да сбъркате.
34
0
 
25
 
! Отговори
сигурност преди 6 години
Моите пари за пенсия са на сигурно в швейцарските банки. Милен Велчев, Симеон Дянков, Емилия Масларова и други ги пазят докато се пенсионирам в техните сметки. Да му мислят другите :)
33
0
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Моите са при дянков
32
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 лв. са много пари. Мисля да остана в България и да работя още 20 г. за да може накрая да взимам 15 лв. песния и да си прекарам спокойно старините...
31
0
 
65
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Незнам какви 15 лв. Ама аз съм набор 80 г. и не 15 лв., а никакви пенсии няма да има. В момента още нещата са 50-50, работещи, пенсионери. До 10 години, който се пенсионира може и да се вреди за пенсия. След това всеки ще пие една студена вода и кой внасял, кой изнасял, кака се ожени.
30
11
 
41
 
! Отговори
Огризки за народа! преди 6 години
Добре, че по време на тоя омразен социализъм родителите ни успяха да вземат по някое и друго жилище, та сега да има какво да даваме под наем, та да връзваме двата края, иначе - МОР за старите хора, МОР!
29
10
 
21
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
Дано Господ да "поживи"ВеликияДрагалевски Крадец!До девето коляно,заедно с ецелелите от Хвърковатата му айдушка пета!
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То най добре човек нищо да не дава,всичко ще се открадне както пенсиите на сегашните пенсионери