Синдикати и бизнес: Високата цена за тока е спекулативна!

"Това необосновано покачване ще доведе до фалити"
Обновена: 21 яну 2018 07:21 | 20 яну 2018 22:27,
22
Синдикати и бизнес: Високата цена за тока е спекулативна!
Снимка: Reuters, архив

КНСБ и КТ "Подкрепа" споделят притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар, посочиха те в своя позиция, изпратена до медиите, за пазара на електроенергия и спекулативното поскъпване на цените, гласувана снощи на консултативен съвет на двете организации.

Това спекулативно и необосновано покачване ще доведе до фалити, загуба на трайни работни места и "замразяване" нивата на доходите в редица браншове и отрасли, изтъкват двете организации.

Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са ключови категории за успешно и пълноценно функциониране на енергийния пазар. Но нещо в този пазар не работи както трябва, пишат те в позицията си, цитира Investor.

В тея те посочват още, че през последните месеци значителни обеми бяха търгувани към определени търговци при неясни условия, обезпечаващи непазарни предимства спрямо останалите участници. Изкуствено бе ограничавано и предлагането през двата сегмента на борсата – малки, нерегулярни лотове, липса на профилирани продукти. Това естествено води до ирационални ценови нива, които категорично не могат да бъдат определени като референтни.

Резултатът от това спекулативното и необосновано повишаване на цената на ел. енергията ще засегне не само бизнеса. То ще доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки. Увеличението засяга държавни и общински администрации, болници, училища, членовете на синдикатите и всички работещи български граждани. Пренасяйки се към цените на регулиран пазар, ще засегне всеки битов абонат, смятат от КНСБ и КТ "Подкрепа".

В тази връзка двете организации апелират за незабавни и конкретни стъпки към ограничаване на вредни практики и недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и индустрия в началото на зимния период:

1. Министерство на енергетиката да предприеме стъпки за предлагане на законодателна инициатива за разширяване на функциите на КЕВР за разследване на злоупотреби и санкции при възникване на спекулативно поведение на пазара;

2. Министерство на енергетиката и БЕХ да предприемат организационни стъпки за осигуряване на дългосрочни продукти (енергийни пакети в рамките на месец до година), съответстващи на профила на основната част от клиентите на свободен пазар;

3. Министерство на енергетиката и БЕХ да анализират ефекта от повишаването на цените на електрическата енергия за държавните дружества, като се отчете изпълнението на ремонтните, производствени и социални програми през 2017 година и подготовката за следващо ценово решение за регулиран пазар през 2018 година;

4. Работата и обхватът на свободния пазар да бъдат подобрени чрез ускоряване на процеса на въвеждане на пазарния сегмент "пазар в рамките на деня" и да се осигури неговата ликвидност - ЕСО и БНЕБ;

5. Министерство на енергетиката и БЕХ да предприемат организационни стъпки за промяна на графиците за подаване на заявки към обществения доставчик.

Повече подобни новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът и управляващите искаха търговци и търговия с тока, пазарна икономика. Но резултатът е още един картел и още посредници между тока и клиента. Цената се вдига, няма държавна регулация, държавните органи не смеят да се намесят при големите акули.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спекулативна е много ясно.Надуват цената та да почнат да ни обясняват как тока от Белене ще е много евтин.Иначе как братята руснаци ще ни измъкнат 20 милиарда?
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже някои си мислят че е слободия държа да подчертая дано го имат същото колеги в кавички и им пожелавам много успехи в техните начинания за в бъдеще пропо и те не са вечни се един ден ще изреват както аз тъи че може да се радват сега и присмиват успех
18
1
 
4
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Ало, синдикатите, от кога тръгнахте да правите свистоци на оня мрънкащ използван латексов предпазител с очилцата? Той е от онези, които вдигат тока и цените въобще! Не видяхте ли, че щом се заговори за повишение на пенсиите и минималната заплата всичко скочи, но не и заплатите! После рИве, че нямало кой да бачка! На онзи другия, гелосания, правителството му затвори устата с едни 100 милиона и той млъкна! И този латексовия и той се нареди на опашката! Само не знам къде е доносника, да не би да го
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки бизнесмен да се опакова в стиропор. Ще стане пасивен бизнесмен, както са пасивните къщи. Смартфонът отделя достатъчно топлина. Трябват мерки за икономия.
16
1
 
13
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
А цените на жилищата в София и страната какви са ?????Всичко е спекула в България..Само заплатите и стойността на труда са истински...ха ха Вижте какъв огромен ИМОТЕН БАЛОН заформиха банките заедно със имотните агенции и строителите...цените на жилищата са извратено надути,нереални ...балонизирани до крайност...
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа може да се граби, но бизнесът сега се чувства ограбен и затова се е хванал заедно със синдикатите. Крокодилски сълзи за високия ток, който същият този бизнес качва с ВЕИ-та и заводски централи. Да се разберат по бизнесменски между бизнесите. Държавата да защити населението от този грабителски бизнес и от двете страни.
14
8
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
тез от енергийната мафия, точно на такива дърдорковци като теб разчитат с клишета от 90 те. Отдавна бизнеса вкара нова техника и руските таралясници ги разкараха.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека бизнесът си повиши енергийната ефективност и така да плаща по-малко ток. Нали българският бизнес бил най-енергоемкият?! Инвестиции за енергийна ефективност за разсипниците и пилеещите ток бизнеси.
12
1
 
21
 
! Отговори
НЕмаме пари преди 6 години
Около девет милиарда годишно трябва да се ограбят от народа за издръжка на тн бюджетна сфера.ИЗдържаните с ограбвани пари от народа чиновници се напреварват кой повече милиарди да ограби за нагло корупционни обекти вкл магистралки жепенца водни цикълчета ..ОСтанахме на последно място в света по доходи.Ние сме единствената държава ограбвана зверски организирано през доказано престъпни групировки менкани на власт в София/голям град под витоша
11
1
 
16
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
с ненужната продажба на енергото терористите обезпечиха фалита на десетки хиляди фирми и ограбването на милиарди годишно от народа.Ликвидация на всички министерства и ведомства е необходима..Всички провеждат нагло ликвидационна политика срещу БЪлгарите в БЪлгария.няма кой да издържа тези стотици хиляди гранени с ограбвани пари от народа вече..
10
2
 
18
 
! Отговори
Нема пари за ток преди 6 години
Нагли престъпници на в;аст вее десетки години разоряват БЪлгарския народ оставен без доходи за оцеляване/над 70%/ с високи нагло ограбващи цени на тока и горивата..Не се накрадоха на милиарди наглите престъпници и техните протежета менкани на власт.ЗА Турция и Гърците терористите изнасят ток без пари само срещу взятки и корупция..НА българския народ който е собственик на ел централите продават тока на цени над 11 евро цента за киловат час..
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ няма да изкарат и този мандат, както и предишните два. ОСТАВКА
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A прави ли ви впечатление, че никъде не се говори колко точно е била цената на тока и точно колко се планира да стане? Само реват - висока, та висока.Висока, *** по-ниска от обикновения битов потребител, нали? И аз да плащам по 300 лева ток, че една фирма да плаща по-евтинко, че да може собствениците й да карат джиБ. Аре у лево.
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ-енергетика е разсипана и разпродадена на чужди фирми, сърдете се на Меглена Кунева и на политици като нея.
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия не се нааядоха... Само тоягата ще ги оправи, само с мрънкане по форумите няма да ги стреснете!
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това се случи, то дните на това правителство са преброени. ЦЕНАТА НА ТОКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМАЛЕНА И ТО НЕЗАБАВНО!
4
3
 
37
 
! Отговори
българина преди 6 години
поредното национално предателство от герб, гарантирано и видим резултат
3
2
 
38
 
! Отговори
СВОБОДЕН ПАЗАР преди 6 години
В България няма Свободен Пазар на Електроенергия .Има Мафия която налага цени .Ще се обоснова - Изключено е със Закон в България да се внесе ТОК и ГОРИВА .
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проспахте 28г.,раздробихте работещите и отслабихте съпротивителните сили на хората.Направете заедно,всички синдикати ,общи действия,подкрепяйте всеки,който изразява справедливо недоволство,без значение срещу кого,коя или кои властващ у нас или в ЕС.