Духът на стара София, с обич: Делото на братята Прошек

"На тях дължим много", подчертава Богдан Прошек
21 яну 2018 07:45,
6

"Братята Прошек са били отдадени на България. Иржи променя името си на Георги в знак на любов към България. На тях дължим много. Трябва делото им да присъства в учебниците по история. И не само за тях. Децата да учат и за другите чехи, поляци, чужденци, които са въздигали България с труд и обич", каза за "Фамилно" Богдан Прошек, правнук и съименник на прочутия индустриалец.

"Братята са сред съратниците на Васил Левски, на тях дължим и паметника му в София, изграждането на Лъвов и Орлов мост, първата печатница в столицата и първия градоустройствен план на града", допълни Прошек.

"Прадядо ми Богдан е имал само дъщери и искал син да продължи рода ни. След едно пътуване до Божи гроб това се случва. От благодарност към Божието чудо той построява католическа църква в София", разказва още Богдан Прошек пред Bulgaria ON AIR.

Повече за великите дела на братята Прошек и за любовта им към България можете да гледате в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята Прошек - Велики Българи !
5
2
 
3
 
! Отговори
герака от село байло преди 6 години
събориха във варна завода за автомобилни двигатели/"Васил Коларов"/ и вдигат нов жи-лищен комплекс, вместо да го използват за производство на нещо.Няма стругари, шлосе-ри, инжинери, но колкото искаш икономисти /това се учи лесно/, юристи-некачествени отт.н. пуцове по право, публична администрация / елементарно образование/, но седиш настол на топло в общината, а и подкупи падат в работата, жалка работа.....
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти не се сещах за тези БРАТЯ. да ми простят!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От българин не става безнесмен.Особено ако е от СИК и ГЕРБ ( което всъщност е едно и също).
2
0
 
54
 
! Отговори
big mama преди 6 години
Едуардо Миролио - италианец, потомствен фабрикант. Купи култовия текстилен завод "Г.Димитров" в Сливен и го модернизира. Сега е печелившо предприятие. Преди няколко години г-н Миролио взе българско гражданство. Завод "Декотекс", който произвеждаше сливенските прекрасни килими беше купен от български "бизнесмени". Сега му събарят цеховете и строят супермаркети. Тъжно.
1
1
 
42
 
! Отговори
Първи преди 6 години
Невероятни личности, точно сега ни трябват такива, но къде ги?