БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!

Децата и хората с увреждания не плащат, пенсионерите - левче
49
БЛС иска: 2,90 лева за всички при джипито!
Снимка: Dnes.bg

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК.

За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

В момента децата до 18 години, бременните, хората в увреждания не плащат такса при посещение при джипи. Пенсионерите пък оставят само лев.

От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.

Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.

В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон.

От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Да оставам ли в бг? преди 6 години
Аз съм безработен без доход. Плащам си здравни осигуровки, а сега трябва да плащам и това ли? В Испания безработните не плащат здравни застраховки, защото така е нормално за хора които нямат доходи. Така ли привличат хората от чужбина? И за какво да оставам в България?
43
1
 
1
 
! Отговори
и още преди 6 години
на много места таксата наречена парасолвенция напр в Унгария я имаше преди 1990 г.И е твърде некоретно заглавието за N-ти път ....потребителската такса се заплаща при всички лекари и няма защо на фокус да са само Джипитата
42
4
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До Анонимен 43Таксата е за да не ходи баба ти Ганка през час на доктор за щяло и нещяло, реално трябва да е поне 5лв. А касата плаща основно за издръжка на практиката - наем кабинет, заплати и осигуровки на сестра и санитар, техника, консумативи, режийни, софтуер, спешен шкаф, ток, вода, такса биологичен ***, и каквито се сетиш още такси и таксички... Да не говорим, че от потребителската такса са освободени 70% от пациентите.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо е тази такса? Не им ли плаща касата за всеки пациент? Тия здравни вноски са излишни изглежда.
40
0
 
3
 
! Отговори
антипредложения преди 6 години
какво значи повече здравни каси??? Нов персонал върху малкия брой работещи и плащаща здравни осигуровки. Реални пари за здраве от къде ще се "налеят"?2-Индивидуални партиди ?!ОК -полза може да имат имащите с високи доходи.За другите солидарния модел е спасяващ.Но това може да спре безразборното изразходване на ресурса ......сега парите от НЗОК се изразходват като "Обща кобила".Това е основен проблем
39
3
 
5
 
! Отговори
до anonimen-реалност преди 6 години
Имаш ли представа за какво говориш?!?! Дългогодишни лекари с по две специалности работят за по 1.05 лв на пациент за цял месец.За дата 1.26 ,а то може да дойде и 3-4 пъти ....значи по 0.30 ст Сметни0 сумите от първите 1000 пациента отиват за издръжка на кабинета :заплата и осигуравки на сестра и санитар ,наем ,консумативи - такса за РС програмата ,тонер `хартия ,дезинфекция ,сим карти на електронен подпис и касов апарат и тн
38
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 6 години
До До 24Да, но в Швеция и другите страни от Европа осигуровката е 14-16% и то върху десетократно по-високи доходи, а стойността на всичко, с изключение на медицинския труд, ни е една и съща. В Австрия бюджета за здраве е 20милиарда евро, у нас 2, при същото население. Като даваме левче, ще получаваме и здравеопазване за левче. И е крайно време здравните вноски да са на персонални партиди.
37
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
До anonimenЛекарите отдавна искат да отпадне плащане по капитация /на глава по списък пациенти/, а искат според прегледите, но касата не иска, тъй като заплатените суми ще са 10-20 пъти по-високи. Сега касата плаща по 12лв. годишно за пациент за n на брой прегледа. А при 20лв. преглед и средно 40-50 на ден - ти си сметни колко е!
36
4
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
И в други дтрани има такси, но има и ред! В Швеция например плащаш еднократна такса на регистратура, но всички последващи контролни прегледи, влючително изследвания са безплатни. А тук за един грип плащаме на всяко "добър ден"!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рядко посещавам личния си лекар, пускам таксата в една кутийка в кабинета, но НИКОГА не получавам касов бон! И в лабораторията е така. За какво е тази регистратура?
34
0
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Значи абсолютно не подкрепям това решение и здравната ни система като цяло ! Не може едни да плащат по 20,40 лева вноска, а други да плащаме максимума по 208 лева, а качеството на услугата е едно и също за всички ! Освен това трябва да доплащам 2,90 лева при всяко ходене е къде му е справедливото на това ? Крайно време е вноската да се раздели на две части задължителна ЗО, която е еднаква за всички и допълнителна ЗО, която да се заделя във фонд и платеца да може да я ползва за лечение !
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак кухи мерки. Реновирайте системата. Няколко каси, конкуренция, изисквания, иновации. Сега просто се отчита дейност, касата се точици- факт. Лоши резултати. Много болници. Папите така никога няма да стигат. По света след операция може да си тръгнеш от същия ден, до след няколко дни. В България държат и преди и след това да си в болницата. Готин количество, а не качество.
32
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Да има такса, но да отпадне плащането от здравната каса по списъка им на пациентите. Плащането да е само за реалните прегледи, т.е. за свършена работа.
31
0
 
8
 
! Отговори
Некъв кестен преди 6 години
До даТе индийците и пакистанците ще идат в САЩ или Великобритания, да не са луди да дойдат тук.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А безработните откъде да вземат пари за вноски и пари за такси????
29
1
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
Господин Константинов - да си виждал някъде лекар на 25 години в България -няма и да видиш Всички заминават в чужбина След 10 години такива лекари в кавички които ти наричаш няма да видиш Ще те лекуват пакистанци и индийци А за твое сведение да станеш лекар задочно не става Мисли си колко е лесно Минимум 8 години със специализация
28
2
 
12
 
! Отговори
Бонго преди 6 години
Първо - целта на таксата е да регулира свръхпотреблението. Защото всички сме свидетели, че чакалните и кабинетите се задръстват от скучаещи баби, а хората с проблем ще чакат часове и дни. Второ - освобаждаването от такса не трябва да е за сметка на медиците, а за сметка на този, който ги е освободил. И трето - касов бон се издава, но сега искат да се описва с /дата/час към амбулаторния лист. А това си е работа на НАП, да следи приходи. Вече и този, който не е взимал такса, ще взима.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се наядаха тия GP-та, много алчни станаха................изкарват повече пари от специалистите в болниците............после защо има корупция?По отделенията на болниците лекарите масово вземат рушвети............цялата система е объркана.
26
4
 
6
 
! Отговори
nina преди 6 години
Защо? Защото вече, ако искат да си вземат разликата от 1.90 лв от ЗК трябва да представят касов бон, какъвто досега не издаваха?
25
3
 
10
 
! Отговори
цар преди 6 години
Да се премахне тая *** такса казах!