Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
22 яну 2018 15:30,
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
уважаеми гербави клакьорчетасъпътствашите документи на конвенцията са много ясни но никой не ги показва по трите основни телвизиизащото вашите шефове са в сговор с тяхвреме е за една анатема на банкянската послушно шопарче за обещанията му че ще се приеме конвенцията - той обещава от името на 80 -те % де.би.лчета ами ние нормалните 20% не искамемного е просто - лесно се пише закон за насилито над жените - няма нужда от безкрайни усукани тексктаве дето обслужват третополовите
256
0
 
5
 
! Отговори
странна работа преди 6 години
До АнонименA Великобритания ???
255
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе това е конвенция за защита от домашни насилие, какъв трети пол виждате, какви 5 лева, дори и Турция прие конвеенцията, ама явно според наште "патриоти" си е нормално да млатиш жената
254
29
 
3
 
! Отговори
Вожда преди 6 години
Тия от нашата църква като са толкова умни, защо не се произнесат, какво мислят за динозаврите, че ми е интересно!
253
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ян ХусКъде в конвенцията видя трети пол бре ?! Ай научи се да четеш първо и после се обяснявай !
252
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzНе богохулствам.Бог къв пол е ? Мъжки или женски ? Или е трети пол - нито мъжки, нито женски ?
251
3
 
17
 
! Отговори
Ян Хус преди 6 години
И Бог създаде мъжът и жената,а ,,Истанбулската Конвенция'' е създала нещо ново,нещо което дори и самата ,,Конвенция'' не може да определи.Всъщнос КОЙ стои зад тази конвенция ? Кой каза че ТРЯБВА да има конвенция ? И какво искат от нас обикновените хора ? КОЙ ПЛАЩА ???? Истанбулската Конвенция ,след като е определила трети ,,***'' да вземе да ни покаже какво е това ,,Трети ***'' .Да ни покаже един индивид от този 3-ти ***,че да знаеме какво се иска от нас,та да станеме 3-ти ***
250
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то църквата ни не за първи път се води пп глупостите на псевдо патриотари, да си припомним така наречената "кръстанка" през1912-1913 година, добре че генерал Вазов е бил достоен генерал та тура бърже нещата у ред
249
1
 
26
 
! Отговори
долна подмяна преди 6 години
От евросъюза ни готвят капан! ГЕРБЕРИ осъзнайте се!!!Нали не искате да се променя вероюто ни, а и цялата констистуция заради "джендъра"! Най-голямата лъжа на дявола е, че той не съществува! Не му отваряйте вратата!
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова се чудех и аз.
247
0
 
15
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Не всички са разбрали какво искам да отговоря на онзи написал това преди мен ..... -Също така БОГ е дал на човека самосъзнание и самопреценка всеки има право да се самоопределя като какъвто си иска.....Не няма право да се определя на нещо което не е, ако се определи например за птица и не- може да литне или снася яйца, ако не кълве добре и няма пера, независимо че се мисли за птица той НЕ Е птица и като не може да го докаже трябва да се положи незабавно зад вратът най-малко.....
246
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Току-що го казаха по новините на БТВ. Ако си мислиш, че не промиват вече населението масово, яко се лъжеш.
245
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Време е да се появи новина за това, че конвенцията защитава правата на жените и подобни глупости.
244
0
 
21
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Герб: А сега де? На Бой-бой-бой-бойко ли да вярваме или на църквата - Христа?
243
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е до религия а какво изповядва дадена религия,християнството каквото и да се каже цивилизова Европа и я обединява,не виждам на южнокорейци и японци религията им да е вредна за тях или народите около тях,ако индийците тънат в мизерия и ислямистите са на нивото на развитие стотици години след християнство и будизъм не е виновна религията а тия които я изповядват!
242
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 252: Не богохулствай! Това и на троловете не се прощава.
241
1
 
8
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Много ясно,няма да го приемат.*****я не ни трябва !
240
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог от къв пол е ?Май е трансджендър
239
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "seira": Това "АМИН!" в края не ми стана ясно, какво трябва да означава, след това, което си написал по-горе.А освен това, ако църквата защитава християнските ценности (както трябва да бъде), това не значи, че ги използва за политически цели.
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обърках се,жената човек ли ( мисли на мъжете...?) Мъжете божества с много разум( отново мнение на мъжете).