Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа
22 яну 2018 15:30,
345
Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!
Снимка: архив "Булфото"

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.

Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод.

Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", духовната смърт.

Още по темата

Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!

"Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство", се казва в становището.

Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.

"В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието "джендър" и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие", пишат митрополитите.

Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.

"Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя "диктатурата на природата" над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: "И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори."(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.

Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.

"Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които "джендър" идеологията отдавна е държавна политика.

Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!

Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!" (Ис. 5:20).", завършва становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Навигаторти и сега можеш да се самоопределиш като птица, НИКОЙ не ти пречи.Проблемът е, като решиш, че всички трябва да се самоопределим като птици, и ако искаш да го наложиш законодателно, и на децата ни. И всичко това под някакъв благороден предтекст. Така че, самоопределяй се, твоя си работа, ама на нашите деца не внушавай, че и те са птици, щото си много освободен. Ей това е идеята
216
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzджендър означава точно пол бе ама патриотарите откъде да знаете
215
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей, парите са голяма работа, троловете тука за 5 лв. ще извъртат нещата колкото могат. Ще пишат как всички, които са против тази конвенция искат да си бият жените, БЕЗ ВЪОБЩЕ да са прочели и един ред от тази конвенция. Ако имаш поне средно ниво на интелигентност, ще ти е ясно, че тази конвенция цели да ни изкриви децата, а не да защитава жените. Обаче за пари не само тролчетата, а и бая политици са готови на всичко!
214
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,така е,ама безбожниците от ГЕРБ начело с един малограмотен неандерталец се интересуват само от началниците си.
213
1
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"...,защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си"По-добре не бих го и описал. Браво на Църквата ни, макар с леко закъснение се намеси точно. И нека не съм краен, но опитите да се наложат такива разбирания от самозабравили се индивиди ще завършат пагобно (по един или друг начин)!!!
212
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после нещо смислено и на полза роду от Църквата! Много добре аргументирана позиция!
211
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво? Трябва да взема страна между църква и *** ли? Няма да стане! Мразя ги и едните и другите! ВРЕДНИ СА ЗА ЗДРАВЕТО!
210
1
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Авторите на конвенцията не случайно и не по недоглеждане са използвали термина gender (***) вместо sex (пол). Едва ли можем да предвидим всички последствия, ако законодателството ни дава право на всеки сам да определя социалния си пол както му харесва. Куриозни примери могат да се дадат колкото искаш. Но лошото е на какво ще учим децата си.
209
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 212дажв като видиме комшията да млати жена си според църквата трябва да му помогнем, жалка работа
208
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЪрквата е най-комерсиалната институция векове наред е промивала мозъци с цел печалба както и власт и контрол над заблудените
207
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 207: Ти, драги, и от нивото на Wikipedia не си стигнал. За твое сведение, поне в основните езикови версии за всяка тема има оторизирани администратори. А за всяка тема по правило се цитират и източници. Пробвай да напишеш някоя г'лупост там и ще видиш колко бързо ще ти я изтрият. Така че чети, за да научиш нещо.
206
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе .. христос никъде не е казал, че църквата е някакъв посредник между бог и хората.
205
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата да си гледа църковните работи кво се меси където не и е работата.И защо не помагат на нъждаещите се след като са фрашкани с пари
204
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то църквата е и против извън брачния секс, и кво?
203
3
 
14
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Също така БОГ е дал на човека самосъзнание и самопреценка всеки има право да се самоопределя като какъвто си иска.....Хайде самоопредели се например на птица, после размахай криле и литни.........
202
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи викате според нашата църква е нормално да си млатим жените дома, това било част от нашите многовековни традиции
201
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А църквата защо не се обяви срещу филмите с насилие ? Те не са ли много по-голяма опасност? Деца стават убиййци гледайки телевизия.
200
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог как е определеил хермафродитите ?
199
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така БОГ е дал на човека самосъзнание и самопреценка всеки има право да се самоопределя като какъвто си иска
198
0
 
34
 
! Отговори
срещу Истанбулската преди 6 години
моля, уважаеми сънародници, или поне тези с деца, съсредоточете се върху чл. 14 от Конвенцията за насърчаване на промени в социалните и културни модели.." Много е елементарно да се джафкаме за насилието над жените и какво значело ***, разковничето е тук- в чл.14- просто искат да ни промият децата и от детската градина да въведат сексуално образование, да им внушат, че не са нито момченца, нито момиченца, да направят от цялото общество една размита каша от безполови или ЛГБТ особи